Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
25°C

Observatorul Astronomic: posibilă ploaie de stele în dimineaţa zilei de 31 mai

Observatorul Astronomic: posibilă ploaie de stele în dimineaţa zilei de 31 mai

Planeta Pământ se va intersecta, în dimineaţa zilei de 31 mai, la ora 8,00 (ora României), cu particule provenite din cometa 73P/Schwassmann-Wachmann, anunţă Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

"Deşi în România va fi ziuă atunci, se aşteaptă ca activitatea meteorilor să se intensifice treptat, cu câteva ore înaintea maximului preconizat. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 mai vom putea fi martorii unui spectacol ceresc deosebit până în jurul orei 4,30, când cerul va începe să se lumineze treptat (Soarele răsare la ora 5,30). Meteorii vor fi lenţi în comparaţie cu meteorii "obişnuiţi", intrând în atmosferă cu viteze de doar 16 km/s (72 km/s fiind viteza maximă)", precizează sursa citată, într-o postare pe pagina de Facebook, citată de Agerpres.

Conform specialiştilor de la Observatorul Astronomic, "întâlnirea din acest an include multe particule desprinse din coada cometei în anii 1892, 1897, dar şi fragmente mai mari, rezultate în urma dezintegrării cometei din anul 1995".

"Ce va fi? Rămâne de văzut: totul sau nimic. Condiţii pentru observarea fenomenului: predicţia să fie corectă, cerul senin, să fim departe de poluarea luminoasă a oraşelor şi să privim cerul relaxaţi dintr-un şezlong, cuprinzând cât mai mult din bolta cerească. Nu uitaţi: adaptarea ochiului la întuneric durează cel puţin o jumătate de oră, aşadar evitaţi sursele de lumină artificială. Fenomenul nu poate fi urmărit prin instrumente astronomice (lunete şi telescoape)", recomandă specialiştii.

foto Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"/facebook

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 783

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus