Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
3°C

Cu hârtia irosită într-un an s-ar putea încălzi un cartier al Sibiului timp de 20 de ani

Cu hârtia irosită într-un an s-ar putea încălzi un cartier al Sibiului timp de 20 de ani

Din cauza neglijenței pe care generațiile de până acum le-au manifestat față de chestiunea deșeurilor, gunoaiele au devenit o mare problemă. Spre exemplu, cantitatea de hârtie irosită la nivel global în fiecare an este atât de mare încât – dacă ar fi incinerată – ar putea încălzi un cartier al Sibiului timp de 20 de ani. Tocmai de aceea este cu atât mai important să colectăm selectiv în mod corect.

Aruncate aiurea, mare parte din gunoaie ajung în ape, iar de aici, mai departe, în mări. Complexul sistem al curenților din mări și oceane a dus, în timp, la formarea unei imense ”insule” de deșeuri din plastic cunoscută și sub numele ”Marea insulă de gunoaie din Pacific”. Suprafața – dar și adâncimea – acesteia crește constant, anul trecut estimările celor care studiază fenomenul fiind că această insulă are o suprafață de aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătrați. Adică de șase ori cât suprafața României.

Știați că?...

Doar 20%din deșeurile reciclabile și biodegradabile generate de sibieni sunt și sortate corect.

Pentru fiecare tonă de hârtie produsă din deșeuri reciclabile sunt salvați de la tăiere 17 copaci.

Hârtia obținută din hârtie reciclată necesită un consum de energie pentru a fi produsă mult mai mic decât dacă ar fi produsă din lemn: mai puțin de jumătate, mai precis.

Produsele din plastic pot rezista până se descompun și mai bine de 1.000 de ani.

Un litru de ulei alimentar folosit la gătit și care, mai apoi, este aruncat la chiuvetă ori în vasul de toaletă poate contamina până la un milion de litri de apă curată.

Energia salvată ca urmare a reciclării unui recipient din sticlă poate menține un bec aprins timp de patru ore.

Un locuitor al municipiului Sibiu generează, în medie, 300 de kilograme de deșeuri în fiecare an.

Cantitatea de hârtie irosită la nivel global în fiecare an este atât de mare încât – dacă ar fi incinerată – ar putea încălzi un cartier al Sibiului timp de 20 de ani.

Sticla poate fi reciclată și reutilizată la infinit.

În Suedia, mare parte din deșeurile reciclabile sunt utilizate pentru producția de energie electrică și căldură. Aproximativ 250.000 de case sunt încălzite din energia obținută ca urmare a incinerării deșeurilor în fabrici care utilizează tehnologii cât mai prietenoase cu mediul.

În Japonia, dacă vrei să arunci un aparat electrocasnic de mari dimensiuni trebuie să plătești pentru acest lucru. În România, deșeurile din echipamente electrice și electronice sunt colectate gratuit.

Țara cu cel mai mare grad de reciclare a deșeurilor este Austria: 63% din cantitatea totală de deșeuri produsă de austrieci nu mai ajunge în gropile de gunoi. În România, acest procent este de puțin peste 11%.

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu

Proiect sprijinit de:

 

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus