Aproape la fel de mulți alergători ca în 2019 s-au strâns anul acesta la Maratonul Internațional Sibiu, o treime din ei fiind copii, anunță organizatorii evenimentului. Dani Troancă, președintele Clubului Sportiv Comunitar Sibiu, a transmis astăzi, în conferință de presă, o serie de recomandări celor care vor alerga, indiferent de cursa aleasă.
Alergătorii de anul acesta aproape au depășit numărul înregistrat în 2019, înainte de pandemie, când s-a stabilit un record de înscriși – atunci au fost peste 5.560, iar anul acesta s-au înscris 4.630 de persoane, dintre care peste 1.100 sunt copii. Ciprian Ciocan, organizatorul Maratonului Internațional Sibiu, spune că se bucură de faptul că evenimentul revine la normal și că întreaga comunitate se va putea reuni în Piața Mare fără frică și restricții.
„Cu toții ne bucurăm după doi ani foarte grei de pandemie să ne întoarcem la un format cât mai obișnuit al evenimentului. Maratonul este despre strângere de fonduri și cauzele din comunitate dar și despre acea zi de sărbătoare a comunității în care, după toate eforturile de pe parcursul anului ne adunăm cu toții aici, în Piața Mare din Sibiu, să ne simțim bine împreună, să ne îmbrățișăm.
Ne bucurăm să vă spunem că nu mai avem acces restricționat, vom avea din nou startul cu mii de oameni.
Ne întoarcem la niște statistici pe care le-am văzut înaintea pandemiei, fiind similare cu anul 2019”, spune Ciprian Ciocan.
Trasee dificile, dar frumoase
Dani Troancă, președintele Clubului Sportiv Comunitar Sibiu și atenționează participanții asupra faptului că toate cursele sunt dificile în felul lor, inclusiv cea de 5 kilometri care se desfășoară pe piatră cubică.
„Într-adevăr este dificil din punct de vedere sportiv. Nu e pentru oricine nici măcar cursa de 5km, traseul nostru este cu piatră cubică, este cu întoarceri, sus, jos, pe toate străduțele noastre. Pe cât e de pitoresc, pe atât e de dificil. În Pădurea Dumbrava dăm de un pic de umbră dar, odată ajunși în Rășinari, avem două urcări, în soare, după care coborâm dinspre Poplaca direct spre Sibiu și intrăm în Valea Aurie pe traseul de biciclete și venim la finish”, povestește Dani Troancă.
„Avem patru km de piatră cubică, ceea ce înseamnă că după o perioadă încep să doară picioarele indiferent de papucii pe care îi purtăm.”
Spune însă că traseele sunt cu totul deosebite și că merită durerea și oboseala. „Noi considerăm că avem cel mai frumos traseu de maraton din România – avem o varietate foarte mare pe traseul nostru – avem istorie în centrul istoric, pădure în parcul Sub Arini, Grădina Zoologică, Muzeul Satului și cele două localități Poplaca și Rășinari care sunt de-a dreptul extraordinare. Tot traseul acesta este minunat.
Citește Tot ce trebuie să știi despre Maratonul Internațional Sibiu 2022: înscrieri, cauze și trasee
Apel către alergători
„E un maraton pe care-l alergi de plăcere, nu pentru un personal best”, spune Dani Troancă, explicând faptul că alergătorii trebuie să aibă mare grijă să se hidrateze și să își cunoască limitele, pentru a nu se accidenta.
„Facem un apel către maratoniști. Știm că ei de fel dacă au făcut primul pas nu doresc să se oprească până la finish, dar siguranța e mai importantă decât orice. Dacă simt că e o problemă la un moment dat, mai ales pe căldura care se anunță, îi sfătuim să se retragă spre linia de finish pentru a nu-și pune în pericol sănătatea”, arată sibianul.
Legat de pregătirea sportivilor, va fi destul de cald la ora startului și pe parcursul competiției, atât în 4 cât și în 5 iunie, iar sportivii ar trebui să acorde o atenție deosebită hidratării, pentru că altfel vor suferi foarte mult, spune Dani Troancă.
„Odată ce ești deshidratat, restul cursei va fi foarte dificil și nu vrem să avem incidente. Siguranța este prioritatea noastră.”
Trei ambulanțe vor fi dispuse pe traseu, iar 500 de voluntari se vor sigura că totul se desfășoară așa cum trebuie.
Maratonul Internațional Sibiu se desfășoară anul acesta în zilele de 4 și 5 iunie, cu pornire din Piața Mare, ca în fiecare an. Startul se va da în dimineața zilei de sâmbătă, 4 iunie, pentru adulți. Există șapte curse la care se va alerga, dintre care două sunt dedicate minorilor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: program maraton , maraton sibiu , Dani Troancă , Ciprian Ciocan , Maratonul Internațional Sibiu , Maratonul Sibiului
Vizualizari: 1297
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Barosanu
Acum 6 ore
Titi.Franzelă
Acum 6 ore
Rodica
Acum 6 ore
Nou
Acum 6 ore
Amalia