Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Licitația pentru terminalul cargo al Aeroportului din Sibiu a fost reluată a treia oară cu un buget aproape dublu

Licitația pentru terminalul cargo al Aeroportului din Sibiu a fost reluată a treia oară cu un buget aproape dublu

Reprezentanții Aeroportului internațional Sibiu au lansat a treia procedură în vederea întocmirii studiului de fezabilitate pentru construirea unui terminal cargo. Primele două licitații au fost anulate, iar bugetul alocat acum acestui contract a fost crescut cu 85%.

Atât licitația din mai, cât și cea din august 2021 au fost anulate în cele din urmă de reprezentanții Aeroportului internațional Sibiu. De fiecare dată au fost depuse câte două oferte (Professional Engineering Consulting SRL, Teche Construct Solutions SRL și, respectiv, Teche Construct Solutions SRL și Aero Solutions SRL), toate fiind considerate neconforme.

Pe data de 4 iulie 2022 a fost fixat, acum, termenul celei de-a treia licitații lansată cu același scop, de întocmire a studiului de fezabilitate pentru un terminal cargo, despre care autoritățile locale vorbesc de mai bine de zece ani. La această a treia procedură, bugetul alocat contractului a fost mărit de la 243.000 de lei la 450.000 de lei (sumele nu includ TVA).

Se știe deja locul

Potrivit notei conceptuale elaborată de conducerea AIS, din cele peste 200 de ha pe care le ocupă aeroportul, terminalului de bunuri îi vor fi alocați 6.000 de mp, deocamdată. ”Valoarea va fi ajustată conform scenariului tehnico-economic optim recomandat de către proiectant în studiul de fezabilitate”.

Scopul acestui studiu este de a oferi Aeroportului sibian ”cea mai bună soluție pentru execuția obiectivului «terminal de bunuri/cargo» atât din punct de vedere tehnic, cât și economic”.

De altfel, zona în care va fi construit terminalul cargo a fost deja stabilită: între turnul de control și remiza tehnică a aeroportului, adică în apropiere de sensul giratoriu dintre șoseaua Alba Iulia și str. Europa Unită. Sursa foto: Google Street View

Documentația livrată în cadrul acestui contract va trebui să includă, pe lângă analiza cost-beneficiu, și evaluarea asupra mediului, studiu geotehnic, studiu topo, dar și o serie de documentații pentru obținere de avize și acorduri. Totodată, studiul va trebui să includă și strategii de implementare, exploatare, operare și întreținere a viitorului termina cargo.

Clădirea viitorului terminal trebuie astfel gândită încât să asigure spații atât pentru depozitarea și manipularea mărfurilor, dar și pentru funcțiuni administrative specifice. Adică de la operațiunile specifice Vămii, la cele de control al securității etc.

Pentru viitorul terminal vor trebui asigurate și accese rutiere, precum și platforme auto și parcări, se mai arată în caietul de sarcini al procedurii.

Până la ridicarea terminalului cargo, Aeroportul internațional Sibiu urmează să fie extins în cadrul unui contract cu o valoare de peste 48 de milioane de euro. Mai multe detalii citește aici: Con-A, UTI și Bog`Art câștigă extinderea Aeroportului Sibiu. Prețurile au crescut cu 10% înainte de a începe lucrările

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus