Duminică,
21.04.2024
Partial Noros
Acum
6°C

Nu faceți drum prin Pădurea Dumbrava! Mai bine prin spatele Cimitirului. Prima opoziție publică față de noul Plan de mobilitate

Nu faceți drum prin Pădurea Dumbrava! Mai bine prin spatele Cimitirului. Prima opoziție publică față de noul Plan de mobilitate

96 de locuitori ai municipiului Sibiu au semnat o petiție prin care cer renunțarea la proiectul unui drum de legătură între cartierul Arhitecților și Calea Dumbrăvii prin Pădurea Dumbrava.

Un drum de 1,7 km care să lege cartierul Arhitecților (din zona intersecției DJ 106C cu strada Daniel Renard din cartier) de Calea Dumbrăvii (în zona hotelului Hilton) este propus prin noul Plan de mobilitate urbană durabilă 2030. 

”Proiectul va fi amplasat între Hotel Hilton de pe Calea Dumbrăvii, va utiliza apoi traseul existent al străzii Pădurea Dumbrava, ocolește apoi pe la marginea lizierei zona străzilor Sânzienelor – Genţianei și se intersecteaza cu Str. Grigore Ionescu din Cisnădie (Cartierul Arhitecţilor). Proiectul va deservi conectivitatea pentru locuitorii din zona sudică a Cartierului Arhitectilor către cartierele Valea Aurie – Ştrand din Sibiu, fiind o măsura complementară, suplimentară, execuției proiectului B13 – Legătura velo între Calea Dumbrăvii și Str. Grigore Ionescu (Cisnădie). Se estimează că prin implementarea acestui proiect se vor reduce inclusiv valorile de trafic care tranzitează str. Grigore Ionescu, scăzând astfel cererea de transport necesară a fi asigurata in zona Rahovei, la intrarea în Sibiu”, se arată în PMUD.

Sursa: PMUD Sibiu

Proiectul este estimat la 4,06 milioane de euro, la care se adaugă TVA, strada propusă fiind cu o bandă pe sens, trotuar și pistă de biciclete cu o lățime de minim doi metri.

”Este pur și simplu pădure”

96 de sibieni care locuiesc în municipiul Sibiu în zona din spatele Centrului chinologic au semnat o adresă în atenția Primăriei și a Agenției de Protecție a Mediului Sibiu, unde proiectul s-a aflat în consultare publică până la 1 iunie. 

Semnatarii arată că proiectul propus induce în eroare, deoarece strada Pădurea Dumbrava despre care se face referire nu este atât de lungă, fiind de fapt doar un traseu marcat pe o hartă cu un capăt foarte scurt care se încheie în fosta zonă unde sibienii sărbătoreau ”maialul”. ”Pădurea Dumbrava este un parc natural, corespunde categoriei V IUCN «Peisaj protejat: arie protejată administrată în principal pentru conservarea peisajului și recreere». Așadar, transformarea Pădurii Dumbrava într-o zonă de tranzit auto nu se încadrează în scopurile parcului natural. Descrierea din cadrul proiectului a străzii Pădurea Dumbrava nu corespunde realității, această stradă este mult mai mică decât sugerează proiectul PMUD și nicidecum nu străbate faptic Pădurea Dumbrava. Strada se oprește efectiv la liziera pădurii la cca 150 de metri de podul de peste Pârâul Săpunului. Nu există faptic o stradă care să străbată Pădurea Dumbrava din acest punct, pe traseul propus, și care să poată să fie modernizată, este pur și simplu pădure!”, se arată în memoriul respectiv, înregistrat atât la Primăria Sibiu, cât și la Agenția de protecție a mediului, și sesizat public de către arhitectul sibian Tudor Popa.

Sibienii sunt nemulțumiți că zona unde locuiesc va deveni una de tranzit care va crea poluare fonică. În plus, ei mai arată că amenajarea unui astfel de drum va servi unor dezvoltatori imobiliari interesați de a forța aprobarea unor noi proiecte în zona Pădurii Dumbrava. ”(Proiectul propus – n.r.) încearcă a rezolva cu metode nepotrivite (crearea de infrastructură nouă pentru automobile) probleme de mobilitate cauzate în primul rând de urbanismul execrabil la nivelul UAT Cisnădie, în condițiile în care accentul ar trebui să fie pus pentru modalități sustenabile/durabile de deplasare. Realizarea acestei artere cu componentă pentru autovehicule riscă să servească mai degrabă intereselor dezvoltatorilor imobiliari cu interese în zona Pădurii Dumbrava, prin creșterea șanselor de aprobare a unor PUZ-uri până acum respinse”.

Mai bine doar pistă de biciclete

Semnatarii petiției mai arată că în locul unei străzi ar fi binevenită o pistă de biciclete. ”Această pistă am propus-o și în 2018, cu ocazia lansării proiectului Bugetării participative de către Primăria Sibiu. A fost respins pe motiv că depășește bugetul maxim alocat unui proiect prin bugetarea participativă”, arată Cristian Bichiș, unul din cei 96 de semnatari.

Pista de biciclete pe care ei o văd mai fezabilă decât o stradă ar putea fi realizată fără defrișări, cu materiale prietenoase cu mediul și cu un iluminat adaptiv.

Alternativa

Cei 96 de semnatari propun ca în locul străzii care să traverseze mijlocul Pădurii Dumbrava să fie amenajată o stradă care să lege cartierul Arhitecților de Calea Dumbrăvii chiar prin spatele Cimitirului municipal. Traseul ar porni de pe Calea Dumbrăvii din sensul giratoriu de la intersecția cu strada Luduș, continuând pe strada care merge către Centrul chinologic și apoi pe lângă gardul Cimitirului până la intersecția cu DJ 106C, în zona bisericii ridicată de Arhiepiscopia Sibiului. ”Traseul se poate ramifica în zona de după Centrul Chinologic, pe marginea sudică a acestuia, cu un acces velo/pietonal/auto către strada Dorului (Cartierul Arhitecților/ Cisnădie) și Strada Dumbrăviței (Municipiul Sibiu).

Propunerea celor 96 de sibieni

Deocamdată, arată petiționarii, autoritățile nu au răspuns adresei lor.

Consultă aici, în format integral, petiția semnată de cei 96 de locuitori ai municipiului Sibiu

Sursa foto principală: Google Earth

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

Gheorghe ion

Acum 1 an

Cârpeli sibiene
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Au foarte mare dreptate! Cine a ieșit cu bicicleta în zona respectiva știe, este vorba de o cărare impracticabila pentru orice tip de masina, este o cărare pe care ies oamenii cu bicicleta. Dacă ajungem sa distrugem pădurea pentru acest ghetou supranumit cartier e rău.
Raspunde

Corbul

Acum 1 an

E rar când zic că propunerea Primăriei Sibiu e cea corectă. Prioritatea ar trebui să fie pista de biciclete ce din propunere pare să urmeze cursul drumului către Centrul Chinologic, drum pe care acest grup de interes îl preferă rutier pentru confortul caselor lor oportuniste construite prea aproape de pădure. Bicicletele nu ies doar sâmbăta la plimbare. Ruta cea mai scurtă propusă ar fluidiza mult trafic din Arhitecților, trafic pe care eu unu l-aș prefera să intre în oraș sub formă de biciclete. Dacă vor mașini n-au decât să ia ruta mai lungă prin cartierul oportunist.
Raspunde

Florin

Acum 1 an

Evident varianta propusa este mult mai bunã. Tocmai de aceea, daca va fi refuzata si se va insista cu trecerea prin padure, va fi absolut clar ca dezvoltatorii “au umblat “ la dna Primar ( pardon…….și la dna primar, caci la unii consilieri s a umblat demult)
Raspunde

D.t.

Acum 1 an

Daca tot ne incurca, nu mai bine radem pădurea de tot si o dam investitorilor de genul werner keul ? Ca ei se inteleg bine cu primaria . Apropo oare cladirea lui fara parcare e cu acte regula de la primarie?
Raspunde

Doru

Acum 1 an

Nu vă faceți probleme pentru WK, Huber, Braune și asociatii. Părerea mea e că vor ajuta la construcția noului spital (cumpărănd terenul de pe Coposu, colț cu Bălea

Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Fara strazi in Padurea Dumbrava. Sa se faca strada ca lumea intre Arhitectilor si Selimbar. Nu e datoria Sibiului sa taie padure pentru ca Cisnadie si Selimbar nu se inteleg sa faca drum pe camp.
Raspunde

Der Konig

Acum 1 an

Primarul Astrid Fodor si viceprimarul Bokor = ucigasii a tot ce insemna natura, arbori si spatii verzi! Bokor este cea care a dispus defrisarea tuturor gardurilor vii. Acesti viermi trebuie sa mearga la lada de gunoi a istoriei!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Doris Becker

Acum 1 an

Sibienii nerecunoscatori fata de administratia germana!!! Lasa ca vine ciuma rosie cu romanasii vostri parliti si nu vor face nimic! Ce atata scandal pe padurea aia amarata!!! Vreti verde? Pai nu aveti piste de biciclete verzi si biciclete de culoare verde? Pai nu e mai important ca marii investitori ca dl. W. Keul sa construiasca si sa dezvolte zona?

Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Germanii sunt buni administratori ai orașului. Nu fură, nu mint. Sunt cinstiți cu românii pe care îi conduc. Braune, Keul &Gmbh muncesc cinstit din zori până noaptea. Nu știu ce au unii olteni cu cei care vor sa dezvolte orașul și în pădure. Cresc alți copaci la munte. Animalele se pot muta singure mai încolo. Rezumat: mai su puțin și fac praf Sibiul. Votați cu inima FDGR-ul!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Germanii sunt măgari, distrug si fura de usucă.
Raspunde

Rezident Municipiul Sibiu

Acum 1 an

Daca ni se taie padurea Dumbrava din cauza acestui scandal vesnic legat de favela Arhitecti, propun sa intre cu buldozerele in aceasta mizerie oribila de ”cartier” si sa il mute langa Cisnadie, nu langa noi! Nici cei din Ferentari nu fac atatea probleme!!!

Raspunde

EU

Acum 1 an

Cartierul Arhitectilor este oglinda incompetentei arhitectilor sefi din Primaria Cisnadie si a inactiunii institutiilor statului care au permis dezvoltarea cartierului fara asigurarea unei infrastructuri rutiere corespunzatoare. DNA ar trebui sa intre cu" buldozerul" in toti vinovatii.Locuitorii nu au nicio vina.
Raspunde

Cosmin

Acum 1 an

Bănuiesc ca cei 96 când, acum anii de zile, și-au construit ilegal casele in zona protejata Pădurea Dumbrava și-au făcut singuri sesizare ca urmează sa facă acest lucru, nu?

Raspunde

Dragos

Acum 1 an

Materializarea acestui proiect ar avea ca unic rezultat înlocuirea faunei padurii (poate cei din primărie nu știu, însă încă mai exista acolo căprioare, vulpi, iepuri, bufnițe) cu o fauna motorizata, toxica și nepăsătoare fata de tot ceea ce înseamnă respect fata de natura. Chiar ne dorim asta…?

Raspunde

No Name

Acum 1 an

Cum adica? Le spunem noi zeilor ce sa faca? De cand?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Justin

Acum 1 an

Sunt situatii similare in toate orasele mai ales bucuresti .din cauza preturilor enorme pe locuintele facute si date gratis de comunisti in paranteza spus ,eu nu as cumpara pt ca miros urat fiind vechi ,s/au cautat solutii in jurul oraselor si s/au extins loc. limitrofe .cum s/a construit si in ce fel nu mai conteaza .problema e ca toti suntem romani si trebuiesc cautate solutii ,nu ca ala e din valcea sau mai stiu eu de unde .toti sunt locuitori ai zonei si au umplut buzunarele asa zisilor dezvoltatori sibieni neaosi si contribuie la buget ,mai toti avand serviciu .

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gogu

Acum 1 an

Cea mai frumoasa pădure pentru plimbări este Șopa . Am fost de curând și recomand tuturor!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciprian tatu

Acum 1 an

Total deacord la aglomeratile care sant in sibiu nar strica un drum in plus
Raspunde

El profesore

Acum 1 an

Prietene, cate clase ai "reusit" sa termini....? :(
Raspunde

Dragos

Acum 1 an

Asa-i ca locuiesti in Cartierul Arhitectilor, ai un BMW de 25 de ani vechime si ai terminat 8 clase la Valcea...?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 1 an

Daca ascultam toți cârcotașii nu mai facem nimic. Trebuie să dezvoltăm acum și să folosim pentru binele tuturor. Sunt sute zeci de hectare și zone verzi și în oraș și langa unde putem planta zeci de mii de arbori care să facă un mediu mai bun. Problema e că și în oraș hasuram linii pe carosabil și atât în loc să punem pomi, și în giratorii la fel, aici plantam panseluțe. Avem lacurile goale din valea aurie care daca s-ar umple ar crea o atmosfera foarte frumoasa. Tot ce trebuie făcut t sa folosim substanțe care sa ne scape de țânțari și alte insecte. Se poate daca se vrea.pa
Raspunde

Testerul

Acum 1 an

Oare daca ar fi mai mulți copaci și poluarea s-ar reduce ar mai chelii bărbații? Sau le-ar creste mustăți la primadone!
Raspunde

Bebe

Acum 1 an

Au dreptate cei 96 de petitionari ,de acest drum de la giratoriu str ludos spre canisa se vorbeste de cel putin 15 ani. Pina la canisa ar trebui largit cu o minima sacrificare a padurii apoi prin curte la canisa ,dupa care se poate ramifica unul spre biserica altul in dreapa pe linga canisa pina la srazile la care se face vorbire .Ar lega strazile respective care inteleg ca sint pe teritoriul Sibiului de c dumbravii si respectiv valea aurie c polacii si in viitor un pasaj peste calea ferata spre turnisor.Drumul ar fi mai scurt cu cheltuieli mai putine si nu sar distruge padurea.
Raspunde

Andreia

Acum 1 an

Nu mi se pare deloc normal sa aglomerati și sa poluati ultimul cartier cât de cât sănătos din oras. Măcar Valea Aurie sa rămână neatinsa de lăcomia unora și prostia altora.
Raspunde

Anonim

Acum 1 an

Mai bine un drum catre Vl,asa ar putea respira orasul,cum respira odata si era aerisit.Odata cu invadarea lor(oltenasilor),orasul este sufocat,trebuie resetat din cauza lor!!!!
Raspunde

John Doe

Acum 1 an

Dacă drumul prin Dumbrava distruge pădurea, construcțiile ilegale din pădure, de care nu se ocupă nimeni din primărie, ce au făcut? Ca să nu mai zic de oportunistul keul, BFF-ul lui iohanita..
Raspunde

Victoria

Acum 1 an

Cartierul Arhitecților a fost ucis de Primăria Cisnădie. Proiectul inițial ,,s-a pierdut". Erau căi de acces bine amplasate, spații verzi, locuri de joacă pentru copii, mult vedre și mai puțin beton. Noul proiect este o rușine. Mult beton și atât!!! Pădurea Dumbrava este singura care asigură o gură de oxigen la limita unui cartier sacrificat. Nu sacrificați și Pădurea Dumbrava!!!
Raspunde

EU

Acum 1 an

Proiectul initial pentru Cartierul Arhitectilor nu s-a pierdut, ci a fost ignorat intentionat.PUZ-ul care a reglementat cartierul ca zona rezidentiala cu locuinte individuale este si in prezent in termen de valabilitate prelungit prin PUG/2015 si publicat pe site-ul Primariei Cisnadie.
Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 1 an

Lasati padurea Dumbrava in pace oricum daca se mai iveste un maraton sau orice alta activitate se organizeaza in centrul Sibiului si se paralizeaza circulatia. Ce fraier a fost Ceausescu cand organiza orientare turistica in padurea dumbrava in loc sa o faca in centrul Sibiului. Poate in 2024 sibienii vor stii mai bine pe cine sa voteze.
Raspunde

Nicolae

Acum 1 an

Se pare că avem parte numai de conducători demenți. După mafiotul Carabulea care a vrut să facă un cartier de cocalari în Pădurea Dumbrava, acum au și această idee diabolică de a distruge singura pădure care mai este la marginea Sibiului, aproape întreagă. Ce ne interesează pe noi veneticii din Calea Cisnădiei și Arhitecților. Nu noi am chemat pe aceștia în Sibiu, ca să ne distrugă tot ce este frumos și să ne omoare pe trecerea de pietoni cu rablele lelor second hand ambalate la maxim și cu tobe sparte. Iar Miliția nu face nimic . Stă ascunsă în tufe și mănâncă semințe. Mai nou nici nu vine repede când are loc câte o crimă pe trotuar sau pe trecerea de pietoni sau când "fauna" nocturnă urlă pe străzi cu indivizi obscuri, beți și care ambalează rablele lor murdare de se aude în tot Sibiul. Mai mare rușinea ce a ajuns Sibiul . Să vă fie rușine celor de la Primărie,Consiliu Județean și de la Miliție.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus