Dan Petrescu ne invită să pariem la 888Sport, Răducioiu promovează Superbet, iar Adrian Mutu face reclame pentru „păcănele virtuale”. Dincolo de ei, aproape toate echipele din Liga 1 sunt sponsorizate de către o casă de pariuri. Unele, mai profitabile, au chiar câte două, trei echipe în portofoliu. În cartiere mai găsești doar farmacii, afaceri de pariuri sportive și cazinouri de garsonieră.
La televizor, reclamele care promovează jocurile de noroc au decăzut de ceva timp la cel mai jos nivel.
Într-una, o nevastă se plânge mamei că soțul e aproape de depresie. Iar soluția vine natural: dă-i o aplicație prin care să bage bani la pariuri.
O altă reclamă, în mai multe episoade, ne arată cum trebuie să decurgă relația tată-fiu într-o familie tradițională: cel mic îi arată celui mare tainele pariului sportiv online. ”Auzi, tu mai iei alocație?”, îl întreabă tatăl, pe fiu. ”Sunt om la casa mea”, îi răspunde fiul, dacă mai rețin bine, arătându-i telefonul deschis pe o aplicație de pariuri.
În ultimele luni, aceste reclame țintesc direct și creează impresia că e normal să pariezi chiar dacă ești în preajma perioadei în care mai iei alocație, deci sub 18 ani. Iar într-o familie e absolut logic ca bărbatul să se dărăcească cu pariatul online. Cine știe, poate ne schimbăm apartamentul...
Veți spune că jocurile de noroc reprezintă o industrie. Și dacă ne uităm pe cifre, chiar așa e.
Potrivit datelor furnizate de Romslot, Romanian Bookmakers, Rombet și Asociația Organizatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR), strânse de Profit.ro, suma care ajunge anual la buget din taxe directe și indirecte se ridică la 600 de milioane de euro. În plus, potrivit asociațiilor citate, gradul de colectare este de peste 99%, iar numărul angajaților din această industrie se ridică la aproximativ 45 de mii.
Ce înseamnă 600 de milioane de euro? Tronsonul de autostradă Sibiu – Boița, înmulțit cu 4,7. De unde sunt scoși acești bani: de la fraierii care cred că vor ajunge milionari pariind X la pauză și 1 final. Sau cei care cred că Ilie Dumitrescu e chiar ”pe bune” atunci când spune la fiecare jumătate de oră pe Digi Sport că merită să pariezi și că dacă nu te descurci, intri pe chat și te ajută el.
Ce se întâmplă în Europa?
În marea parte a statelor occidentale, aceste reclame sunt reglementate aș putea spune agresiv. Sau chiar interzise în multe dintre ele.
Companiilor de jocuri de noroc și pariuri din Marea Britanie li s-a interzis utilizarea reclamelor care prezintă fotbaliști de vârf și alte personalități sportive, precum și vedete de televiziune reality și rețelele sociale, în conformitate cu noile reguli menite să protejeze tinerii sub 18 ani și alte grupuri vulnerabile.
Modificările, stabilite de organismul responsabil pentru codul de publicitate din Regatul Unit, vor însemna că pariurile și marketingul de jocuri de noroc din trecut, care prezintă vedete și celebrități precum Cristiano Ronaldo, José Mourinho, Michael Owen și Harry Redknapp, nu ar fi permise în Marea Britanie.
Noile reguli cuprinzătoare includ, de asemenea, interdicția de a afișa echipamentele de fotbal și stadioanele anumitor echipe în reclame, precum și utilizarea conținutului de jocuri video și a gameplay-ului popular printre tinerii sub 18 ani.
Din 2019, Autoritatea Italiană de Comunicații (Autorità per le Garanzie nelle Comunicazioni) a emis un decret prin care se interzice orice formă de publicitate, sponsorizare sau comunicare care prezintă conținut promoțional legat de jocuri sau pariuri cu premii în bani.
Interdicția acoperă orice formă de publicitate, inclusiv publicitatea indirectă, referitoare la jocuri sau pariuri cu premii în bani, indiferent de modul în care s-a desfășurat și prin orice mijloace, inclusiv difuzarea TV și radio, presa, panourile publicitare, internetul, instrumentele digitale și electronice și rețelele sociale.
Belgia va interzice și ea reclamele pentru jocurile de noroc. Vicepremierul Van Quickenborne a realizat un proiect legislativ prin care restricționează și interzice puternic cele mai multe forme de reclame la jocuri de noroc, inclusiv reclame TV și radio, reclame video pe site-uri web și platforme de social media, reclame în reviste sau ziare, afișe în locuri publice și publicitate personalizată prin poștă, SMS sau social media.
Potrivit unui raport al centrului de expertiză flamand pentru dependență, peste 100.000 de jucători activi din Belgia au o formă de dependență, iar o treime dintre aceștia suferă de dependență gravă.
De fapt, conform datelor, acești „jucători cu probleme” finanțează până la 40% din cifra de afaceri a companiilor de jocuri de noroc, ceea ce, Van Quickenborne a spus, înseamnă că profiturile industriei de miliarde de euro sunt „făcute pe spatele persoanelor cu dependențe”.
Ministrul a luat deja măsuri împotriva jocurilor de noroc din Belgia în alte moduri, inclusiv prin înăsprirea regulilor privind pariurile sportive și alte forme de jocuri de noroc care au loc în chișcurile de ziare.
Sponsorizarea echipelor sportive de către casele de pariuri va dispărea și va fi complet interzisă de la 1 ianuarie 2025, în această țară, cu mai multe măsuri tranzitorii între timp.
Până și în Republica Moldova s-a luat o decizie în acest sens. Un proiect aprobat recent de Parlamentul de la Chișinău prevede că reclamele la loterii și pariuri sportive nu mai sunt permise la televizor sau radio și nici pe internet, ori pe panouri stradale.
Zilnic, în Republica Moldova, se vând peste 1,3 milioane de bilete la loterie, iar cumpărătorii sunt în general persoane vulnerabile, spun inițiatorii proiectului aprobat recent de Parlament.
„Sunt bani făcuți pe spatele la cei mai săraci, cei mai dezinformați și cei mai disperați oameni din țara noastră. Sunt bani care sunt făcuți pe un viciu și pe o slăbiciune a oamenilor. Dependența de jocurile de noroc este o mare problemă”, susține deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba.
La noi a existat o idee în acest sens, însă a fost rapid îngropată.
La nivelul Uniunii Europene nu există o legislație specifică sectorului jocurilor de noroc. Țările UE sunt autonome în modul în care își organizează serviciile de jocuri de noroc, atâta timp cât respectă libertățile fundamentale stabilite prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), cum este interpretat de Curtea de Justiție a UE.
Fotbalul românesc, așa penibil cum e el, e intoxicat de reclamele la jocurile de noroc și au fost zeci de articole în presa sportivă în care s-a vorbit de meciuri trucate pe filiera agenților de pariuri. Casele de pariuri au rămas singurele care își mai asociază imaginea cu actorii din domeniu și cu brandurile din fotbal. Nimeni citav la cap nu mai vrea să se nămolească în activitatea asta. Suntem la cel mai jos nivel al naționalei din ultimii 40 de ani, poate e cel mai bun moment să se facă puțină curățenie.
Asta, fără să mai vorbim de mesajul agresiv care răzbate în întreaga societate românească: e perfect OK să cauți câștiguri imediate, să bagi un pariu, să stai o oră la păcănele. E o mentalitate care se extinde rapid și tinde să devină o plagă socială. Nu te stresa la job, fă o combinație! Fă-ți garaj, Ferrari-ul te așteaptă!
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: agenti , ilie dumitrescu , Nationala , pariuri , marea britanie , italia , sport , fotbal , interzise ,
Vizualizari: 3297
Ultimele comentarii
Acum 52 minute
Un sibian
Acum 55 minute
Gicu
Acum 1 oră
Birtu
Acum 1 oră
Popa
Acum 1 oră
Coco chanel