Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
29°C

Banii au miros. De fraieri

Banii au miros. De fraieri

Dan Petrescu ne invită să pariem la 888Sport, Răducioiu promovează Superbet, iar Adrian Mutu face reclame pentru „păcănele virtuale”. Dincolo de ei, aproape toate echipele din Liga 1 sunt sponsorizate de către o casă de pariuri. Unele, mai profitabile, au chiar câte două, trei echipe în portofoliu. În cartiere mai găsești doar farmacii, afaceri de pariuri sportive și cazinouri de garsonieră.

La televizor, reclamele care promovează jocurile de noroc au decăzut de ceva timp la cel mai jos nivel.

Într-una, o nevastă se plânge mamei că soțul e aproape de depresie. Iar soluția vine natural: dă-i o aplicație prin care să bage bani la pariuri.

O altă reclamă, în mai multe episoade, ne arată cum trebuie să decurgă relația tată-fiu într-o familie tradițională: cel mic îi arată celui mare tainele pariului sportiv online. ”Auzi, tu mai iei alocație?”, îl întreabă tatăl, pe fiu. ”Sunt om la casa mea”, îi răspunde fiul, dacă mai rețin bine, arătându-i telefonul deschis pe o aplicație de pariuri.

În ultimele luni, aceste reclame țintesc direct și creează impresia că e normal să pariezi chiar dacă ești în preajma perioadei în care mai iei alocație, deci sub 18 ani. Iar într-o familie e absolut logic ca bărbatul să se dărăcească cu pariatul online. Cine știe, poate ne schimbăm apartamentul...

Veți spune că jocurile de noroc reprezintă o industrie. Și dacă ne uităm pe cifre, chiar așa e.

Potrivit datelor furnizate de Romslot, Romanian Bookmakers, Rombet și Asociația Organizatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR), strânse de Profit.ro, suma care ajunge anual la buget din taxe directe și indirecte se ridică la 600 de milioane de euro. În plus, potrivit asociațiilor citate, gradul de colectare este de peste 99%, iar numărul angajaților din această industrie se ridică la aproximativ 45 de mii.

Ce înseamnă 600 de milioane de euro? Tronsonul de autostradă Sibiu – Boița, înmulțit cu 4,7. De unde sunt scoși acești bani: de la fraierii care cred că vor ajunge milionari pariind X la pauză și 1 final. Sau cei care cred că Ilie Dumitrescu e chiar ”pe bune” atunci când spune la fiecare jumătate de oră pe Digi Sport că merită să pariezi și că dacă nu te descurci, intri pe chat și te ajută el.

Ce se întâmplă în Europa?

În marea parte a statelor occidentale, aceste reclame sunt reglementate aș putea spune agresiv. Sau chiar interzise în multe dintre ele.

Companiilor de jocuri de noroc și pariuri din Marea Britanie li s-a interzis utilizarea reclamelor care prezintă fotbaliști de vârf și alte personalități sportive, precum și vedete de televiziune reality și rețelele sociale, în conformitate cu noile reguli menite să protejeze tinerii sub 18 ani și alte grupuri vulnerabile.

Modificările, stabilite de organismul responsabil pentru codul de publicitate din Regatul Unit, vor însemna că pariurile și marketingul de jocuri de noroc din trecut, care prezintă vedete și celebrități precum Cristiano Ronaldo, José Mourinho, Michael Owen și Harry Redknapp, nu ar fi permise în Marea Britanie.

Noile reguli cuprinzătoare includ, de asemenea, interdicția de a afișa echipamentele de fotbal și stadioanele anumitor echipe în reclame, precum și utilizarea conținutului de jocuri video și a gameplay-ului popular printre tinerii sub 18 ani.

Din 2019, Autoritatea Italiană de Comunicații (Autorità per le Garanzie nelle Comunicazioni) a emis un decret prin care se interzice orice formă de publicitate, sponsorizare sau comunicare care prezintă conținut promoțional legat de jocuri sau pariuri cu premii în bani.

Interdicția acoperă orice formă de publicitate, inclusiv publicitatea indirectă, referitoare la jocuri sau pariuri cu premii în bani, indiferent de modul în care s-a desfășurat și prin orice mijloace, inclusiv difuzarea TV și radio, presa, panourile publicitare, internetul, instrumentele digitale și electronice și rețelele sociale.

Belgia va interzice și ea reclamele pentru jocurile de noroc. Vicepremierul Van Quickenborne a realizat un proiect legislativ prin care restricționează și interzice puternic cele mai multe forme de reclame la jocuri de noroc, inclusiv reclame TV și radio, reclame video pe site-uri web și platforme de social media, reclame în reviste sau ziare, afișe în locuri publice și publicitate personalizată prin poștă, SMS sau social media.

Potrivit unui raport al centrului de expertiză flamand pentru dependență, peste 100.000 de jucători activi din Belgia au o formă de dependență, iar o treime dintre aceștia suferă de dependență gravă.

De fapt, conform datelor, acești „jucători cu probleme” finanțează până la 40% din cifra de afaceri a companiilor de jocuri de noroc, ceea ce, Van Quickenborne a spus, înseamnă că profiturile industriei de miliarde de euro sunt „făcute pe spatele persoanelor cu dependențe”.

Ministrul a luat deja măsuri împotriva jocurilor de noroc din Belgia în alte moduri, inclusiv prin înăsprirea regulilor privind pariurile sportive și alte forme de jocuri de noroc care au loc în chișcurile de ziare.

Sponsorizarea echipelor sportive de către casele de pariuri va dispărea și va fi complet interzisă de la 1 ianuarie 2025, în această țară, cu mai multe măsuri tranzitorii între timp.

Până și în Republica Moldova s-a luat o decizie în acest sens. Un proiect aprobat recent de Parlamentul de la Chișinău prevede că reclamele la loterii și pariuri sportive nu mai sunt permise la televizor sau radio și nici pe internet, ori pe panouri stradale.

Zilnic, în Republica Moldova, se vând peste 1,3 milioane de bilete la loterie, iar cumpărătorii sunt în general persoane vulnerabile, spun inițiatorii proiectului aprobat recent de Parlament.

„Sunt bani făcuți pe spatele la cei mai săraci, cei mai dezinformați și cei mai disperați oameni din țara noastră. Sunt bani care sunt făcuți pe un viciu și pe o slăbiciune a oamenilor. Dependența de jocurile de noroc este o mare problemă”, susține deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba.

La noi a existat o idee în acest sens, însă a fost rapid îngropată.

La nivelul Uniunii Europene nu există o legislație specifică sectorului jocurilor de noroc. Țările UE sunt autonome în modul în care își organizează serviciile de jocuri de noroc, atâta timp cât respectă libertățile fundamentale stabilite prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), cum este interpretat de Curtea de Justiție a UE.

Fotbalul românesc, așa penibil cum e el, e intoxicat de reclamele la jocurile de noroc și au fost zeci de articole în presa sportivă în care s-a vorbit de meciuri trucate pe filiera agenților de pariuri. Casele de pariuri au rămas singurele care își mai asociază imaginea cu actorii din domeniu și cu brandurile din fotbal. Nimeni citav la cap nu mai vrea să se nămolească în activitatea asta. Suntem la cel mai jos nivel al naționalei din ultimii 40 de ani, poate e cel mai bun moment să se facă puțină curățenie. 

Asta, fără să mai vorbim de mesajul agresiv care răzbate în întreaga societate românească: e perfect OK să cauți câștiguri imediate, să bagi un pariu, să stai o oră la păcănele. E o mentalitate care se extinde rapid și tinde să devină o plagă socială. Nu te stresa la job, fă o combinație! Fă-ți garaj, Ferrari-ul te așteaptă!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Pacanele ,pacanele

Acum 3 săptămâni

Sper sa se interzica cat de curand recalmele la aceste oboseli .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

Eu vad reclame si la alte companii pe tricouri si pe teren, dar na, fiecare vede ce vrea atunci cand vrea sa atace fotbalul. Nu cred ca sunt multi care se vad milionari din pariurile sportive, care macar sunt bazate pe a sti lucruri, nu e 6 din 49. Blaturi pe pariuri se faceau mai mult pe vremea cand nu erau atatea agentii de pariuri online sau pe toate strazile mai circulate. Asa ca nu are legatura asta cu calitatea fotbalului. Si chiar nu e nici o legatura directa intre o companie de pariuri care sponsorizeaza o echipa si unii de la o echipa care pariaza ca vor pierde un meci. Ce castiga compania de pariuri din asta? ca pare ca sugerati ca ar fi mana in mana cu unii care ar face blaturi. De parca e in interesul vreunei companii de pariuri ca cineva sa ghiceasca corect scorul unui meci. Sau sugerati ca simplul fapt ca sponsorizeaza echipe ii face pe unii de la echipe sa parieze? Altfel nu ar fi stiut ca exista companii de pariat :)) sau vreti sa fie interzise, sa dispara veniturile la buget si sa platiti taxe si impozite mai mari?
Raspunde

Unsibian

Acum 3 săptămâni

Judecând după comentariul tău se vede că n-ai înțeles nimic din articolul de față.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

Iar cu exemplele cu Anglia si Italia, parca e mai bine sa vad reclame la pariuri decat la companii detinute de sauditi sau chinezi, care uneori detin si cluburi. E mai moral.
Raspunde

Prefericitul

Acum 3 săptămâni

Sa interzicem tot: alcool, droguri, pacanele, pariuri, bursa, short-sellingul ,jocurile de carti , sahul , toate activitatile unde este risc sau timp pierdut , n-ar fi rea ideea de castrare , eliminam testosteronul in excees, si rezolvam si problema violentiei . Si rezolvam toate problemele. O sa behaim fericiti pana la adanci batranete,
Raspunde

Amn114

Acum 3 săptămâni

Este loc pentru toți pe lumea asta, inclusiv pentru fraieri. Fraierul este o componentă esențială a societății. De pe urma lui se fac bani, averi chiar, câștigă Statul și mânâncă o pâine și salariatul. Vezi domnule Bratu, chestiunea e mai complexă decât pare... Iar dumneata ești "deștept" domnule Bratu și pentru că există "fraieri" care-și joacă bruma de avere la păcănele. Ar fi trist să fim toți deștepți... și nu, nu joc la păcănele, n-am intrat niciodată într-un asemenea loc, dar susțin dreptul omului să-și cheltuiască agoniseala după bunul plac PS: am uitat profitul realizat de societățile de servicii funerare, în cazurile (rare) în care fraierul conștientizează că tocmai a fost fraierit, și mai are o urmă de demnitate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus