Joi,
11.08.2022
Parțial Noros
Acum
26°C

Zona metropolitană Sibiu (cea fără mun. Sibiu) anunță primul proiect european: ”câștigăm experiență”. Plus trei noi localități

Zona metropolitană Sibiu (cea fără mun. Sibiu) anunță primul proiect european: ”câștigăm experiență”. Plus trei noi localități

Reprezentanții celor șapte localități asociate în cadrul Zonei Metropolitane Sibiu anunță semnarea primului contract de finanțare europeană nerambursabilă. Proiectul are drept scop crearea unei ”conștiințe metropolitane”, dar și formarea unor specialiști în domeniu. Totodată, asociația la care municipiul Sibiul a refuzat să adere se va extinde în alte trei comune.

“Dezvoltarea locală prin cetățenie participativă: Fii cetățean, nu doar contribuabil!” este numele primului proiect din fonduri europene câștigat de asociația Zona Metropolitană Sibiu, la care au aderat până acum localitățile Șelimbăr, Șura Mică, Roșia, Șura Mare, Ocna Sibiului, Poplaca și Sadu.

Proiectul are mai multe componente, una dintre acestea fiind crearea unui portal care să reunească autoritățile, cetățenii, agenții economici și producătorii locali din ZMS. Un alt obiectiv al proiectului presupune specializarea a zece persoane (șase reprezentanți ai societății civile și patru funcționari publici) în proiecte specifice zonelor metropolitane. Bugetul acestui prim proiect cu finanțare europeană nerambursabilă este de aproximativ 425.000 de lei.

”Este un prim proiect prin care încercăm să conștientizăm existența acestei zone metropolitane, să aducem laolaltă locuitorii, cu producătorii locali, cu agenții economici și autoritățile. Practic, lumea să înțeleagă faptul că pot fi gândite și implementate proiecte la nivel metropolitan, nu doar local. Este un prim proiect, mai mic, e adevărat, dar care ne va ajuta să căpătăm experiență și credibilitate în vederea implementării unor viitoare proiecte și mai mari”, arată Paul Gruian, președintele consiliului director al ZMS.

ZMS a mai depus alte două cereri de finanțare pentru crearea unor noi legături între localitățile din cadrul asociației, proiectele fiind în faza de evaluare.

Asociația se extinde

Zona metropolitană Sibiu a fost înființată în urmă cu un an de către patru primari ai unor localități din jurul municipiului Sibiu (Șelimbăr, Șura Mică, Roșia și Șura Mare) sub forma unei asociații intercomunitare. Inițiativa se dorea una pro-activă, care să determine grăbirea procesului de operaționalizare a unei zone metropolitane în jurul Sibiului, proiect despre care se discută de mai bine de zece ani, dar care la care municipiul Sibiului nu a aderat, motivând carențele legislație în vigoare (în special faptul că votul era egal între localitățile membre, indiferent de numărul de locuitori, suprafață ori buget).

Citește și Zona metropolitană, înființată fără municipiul Sibiu: ”Prea multă vorbărie. Am depus deja și primul proiect”

De anul trecut, numărul localităților membre a tot crescut, ajungând la șapte. Alte trei comune urmează să se alăture, potrivit informațiilor Turnul Sfatului. Este vorba de Rășinari, Slimnic și Racovița.

Notă: în forma inițială a articolului a apărut informația potrivit căreia ZMS se extinde în doar două localități.

În tot acest timp, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a anunțat că susține în primă fază operaționalizarea unei asociații pentru transportul între Sibiu și localitățile învecinate, urmând ca Sibiul să se implice într-o zonă metropolitană într-un viitor nu foarte clar indicat.

Citește și Zona metropolitană a Sibiului naște tensiuni: se face înainte, în paralel sau după o asociație de transport?

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Carcotel

Acum 2 luni

de rasu' lumii...zona metropolitana sibiu fara sibiu...care mai este si resedinta de judet, ce coincidenta :)) Si Cora ce face intre timp?
Raspunde

Bauer Rosina

Acum 2 luni

Pacat, daca se fac asa de multe Rezidente, de exemplu cum este Bavaria. Si locatari au problema cu Zorabia unde se fac discoteci la sfarsit de saptamana. Venim noi inapoi si investim ca sa in galagia produsa de alti, cu relati la primarie si politia. Oare se mai poate numi zona metropolita???? Daca nu sunt respectate orele de liniste si se dau avize de asa ceva.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus