Marţi,
05.12.2023
Innorat
Acum
-3°C

Medicul sibian Simona Șofariu despre obezitatea la copii: „Terapia obezității pediatrice necesită implicarea întregii familii”

Medicul sibian Simona Șofariu despre obezitatea la copii: „Terapia obezității pediatrice necesită implicarea întregii familii”

Dr. Simona Șofariu este primar pediatru și medic specialist endocrinolog. Din anul 2008 și-a dedicat activitatea micuților pacienți în cadrul Compartimentului Primiri Urgențe al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, a cărui activitate a coordonat-o până în anul 2017. Din anul 2019 își desfășoară activitatea în ambulatoriul spitalului unde oferă consultații în specialitățile endocrinologie și pediatrie. Este căsătorită și are doi copii. Într-un interviu acordat Turnul Sfatului medicul vorbește despre tulburările endocrinologice la copii, despre semnele la care trebuie să fie atenți părinții și despre cum poate fi combătură obezitatea la copii.

Vreau să vă întreb, pentru început, care sunt cele mai frecvente dereglări hormonale la copii și adolescenți?

Cele mai frecvente afecțiuni din sfera endocrinologică la copii sunt tulburările de creștere, supraponderea și obezitatea, deficitul de vitamina D, tulburările de pubertate sau afecțiunile tiroidiene.

Cum își pot da seama părinții că ceva nu este în regulă?

Referitor la tulburările de creștere primele semne de întrebare apar când îi comparăm pe copiii noștri cu colegii lor din colectivitate și constatăm că se află fie printre cei mai mici, fie printre cei mai mari din grup. Fiecare copil ar trebui măsurat cel puțin odată pe an și aceste măsurători ar trebui notate pentru ca medicul endocrinolog să poată astfel evalua ritmul anual de creștere. Expectanta de creștere a copiilor este dependentă de vârstă, o creștere mai accelerată întâlnindu-se în primii doi ani: în primul an de viață câștigă aproximativ 25 cm; între vârsta de 1 an  și 2 ani cresc în medie 12,5 cm. Ulterior viteza de creștere se reduce (5 – 6 cm/an între 4 ani și pubertate) până la apariția puseului de creștere pubertar (9,5 cm/an la băieți și 8,3 cm/an la fete). La primele suspiciuni de creștere inadecvată trebuie efectuat consultul endocrinologic. Cauzele staturii mici sunt multiple, una dintre ele fiind deficitul de hormon de creștere. Tratamentul cu hormon de creștere se poate iniția după vârsta cronologică de trei ani și se sistează la o vârstă de dezvoltare osoasă de 14 ani la fete și 15 ani și jumătate la băieți. Vârsta la care se prezintă pacientul la medic dictează succesul tratamentului.

Și în cazul pubertății?

În ceea ce privește dezvoltarea pubertară orice caracter sexual secundar (apariția glandelor mamare, a pilozitații axilare și pubiene) apărut la fete înainte de vârsta de 8 ani și la băieți înainte de 9 ani trebuie să atragă atenția părinților și să se adreseze pentru consult.

La ce vârstă ar putea apărea probleme la glanda tiroidă?

Patologia tiroidiană poate apărea la copii la orice vârstă și este mai frecventă în adolescență la sexul feminin. În maternitate toți nou născuții sunt testați în vederea evaluării funcției tiroidiene prin recoltarea unei picături de sânge din călcâi, efectuându-se screening-ul de hipotiroidism congenital. Nou născuții diagnosticați cu hipotiroidism congenital trebuie să înceapă tratamentul substitutiv hormonal cât mai repede pentru a facilita o dezvoltare normală a sistemului nervos. Semnele și simptomele hipotiroidismului dobândit se instalează lent, insidios, sunt mai puțin severe ca cele ale hipotiroidismului congenital: statura mică, întârziere a creșterii, vârsta osoasă întârziată, piele uscată, pubertate întârziată sau pubertate precoce, dentiție întârziată, deficit de învățare și concentrare.

Principala cauză a hipotiroidismului dobândit este tiroidita autoimună Hashimoto.

Despre deficiența de vitamina D ce ne puteți spune?

În ceea ce privește mineralizarea osoasă dacă la copilul mic semnele de rahitism (bose frontale, torace evazat, devierea în var sau valg a genunchiului) sunt evidente, la adolescenți deficitul de vitamina D este mult mai frecvent întâlnit. Dacă sugarul care prezintă creștere accelerată primește supliment de vitamina D, la adolescenți deși există aceeași creștere accelerată, administrarea de vitamina D deși este necesară nu constituie o practică curentă. În adolescență se formează masa osoasă a viitorului adult, carența de vitamina D reprezintă un factor important în tulburările de mineralizare osoasă și apoi a osteoporozei de mai târziu. În Spitalul Clinic de Pediatrie nivelul de vitamina D 25 OH se testează depistându-se carența și monitorizându-se eficacitatea tratamentului. Copiii cu patologie asociata (obezitate, epilepsie, diabet zaharat) au un necesar sporit de vitamina D și necesită dozarea anuală a vitaminei D 25 OH.

Și dacă ați adus vorba despre obezitate, ce înseamnă kilogramele în plus la copii?  

Supraponderea și obezitatea reprezintă, conform OMS, a cincea problemă de sănătate publică la nivel mondial, accentuată în perioda restricțiilor legate de pandemia de COVID-19. Spre deosebire de adult unde adipocitul crește în volum, la copil crește atât volumul, cât și numărul celulelor grase. Terapia obezității pediatrice necesită implicarea întregii familii. Moderația și echilibrul sunt regula de bază în ceea ce privește alimentația. Copilul are nevoie de educație și disciplină alimentară cu reguli simple, care trebuie să fie respectate atât de copii cât și de adulți. Masa reprezintă un moment important și ea va fi servită, de preferat alături de familie, deoarece copilul are nevoie în primul rând de atenție și afecțiune. Să nu uităm că părinții sunt modelul copiilor! Dulcele nu este un aliment. Pentru a evita creșterea în greutate a copilului, acesta trebuie să consume puține dulciuri. Copiii trebuie să înțeleagă, că tot ce este desert, este un produs de răsfăț, destinat plăcerii și nu trebuie să facă parte din mâncarea zilnică. Obezitatea copilului predispune la creșterea incidentei afectiunilor cardio-vasculare, osteo-articulare, diabet zaharat, tulburări pubertare. Pentru prevenirea obezității alături de o alimentație echilibrată, este important să încurajăm copiii să practice sporturi, mersul pe jos și activități fizice cel puțin 60 minute/zi!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus