Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
12°C

Microplastice, descoperite pentru prima dată în zăpada din Antarctica

Microplastice, descoperite pentru prima dată în zăpada din Antarctica

Microplastice au fost descoperite pentru prima dată în zăpada din Antarctica, potrivit unui studiu publicat miercuri, relatează dpa, citat de Agerpres.

Microplasticele sunt definite ca orice fragment de plastic cu o lungime mai mică de cinci milimetri.

Studenta Alex Aves de la Universitatea din Canterbury a colectat mostre de zăpadă din 19 locuri de pe platforma de gheaţă Ross din Antarctica în 2019 şi a spus că a fost şocată să descopere microplastice în fiecare probă.

"Este incredibil de trist, însă găsirea de microplastice în zăpada proaspătă din Antarctica evidenţiază gradul de poluare cu plastic chiar şi în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii", a mai spus ea.

În cadrul cercetărilor conduse de aceasta, publicate în revista ştiinţifică "The Cryosphere", au fost descoperite în medie 29 de particule de microplastic pe litru de zăpadă topită.

Densitatea microplasticelor a fost de aproape trei ori mai mare lângă bazele ştiinţifice de pe Insula Ross, Baza Scott şi Staţia McMurdo.

Dintre cele 13 tipuri diferite de plastic găsite, cel mai frecvent a fost PET (polietilen tereftalat), folosit în fabricarea de sticle de băuturi răcoritoare şi articole de îmbrăcăminte.

Este posibil ca microplasticele să fi parcurs mii de kilometri prin aer, însă este la fel de probabil ca prezenţa oamenilor în Antarctica să fi stabilit o "amprentă" de microplastic, afirmă cercetătorii.

Studiul a confirmat ceea ce oamenii de ştiinţă se aşteptau, a afirmat Olga Panto, cercetător principal la Institutul de Cercetare şi Ştiinţa Mediului.

"Este cu adevărat imposibil ca orice organism să evite acum impactul activităţii umane, asemănător cu felul în care toate mediile şi organismele sunt afectate de schimbările climatice determinate de om", a spus ea.

Sunt necesari paşi importanţi pentru a reduce utilizarea şi gestionarea plasticelor, a mai spus Panto. 

foto depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 448

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus