Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Geamanduri în formă de cruce pe litoral. Arafat: e mai traumatizant să vezi un mort sau o resuscitare

Geamanduri în formă de cruce pe litoral. Arafat: e mai traumatizant să vezi un mort sau o resuscitare

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a afirmat, luni, în legătură cu geamandurile cu cruce roşie distribuite pe litoral, că scopul lor este "semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani", iar criticile apărute în presă şi pe reţelele de socializare cu privire la această iniţiativă sunt "nefondate".

"Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti, şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani. Ca să fie vizibil şi să atragă atenţia, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roşie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanţă, iar când te apropii de ea şi mai mult, poţi citi şi textul de avertizare, atrăgându-ţi atenţia că deja eşti foarte aproape de pericol", a scris Raed Arafat pe facebook, citat de Agerpres.

Raed Arafat a reacţionat în acest sens în contextul apariţiei, duminică, în spaţiul public a unor comentarii critice la adresa instalării acestor geamanduri.

"Poate din lipsă de subiecte în spaţiul public, şi prin grija unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut facebook şi media de comentarii, inclusiv a unor 'aşa zişi responsabili' în domeniul salvării din mare, pentru care interesul principal este de a 'nu deranja şi a se înscrie în trendul criticilor' în loc de a fi interesaţi de salvarea de vieţi şi de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea ca prin noile metode câteva vieţi să fie salvate. Un 'specialist' din cadrul Asociaţiei de Salvamari spunea că 'nu putem crucifica litoralul Mării Negre'!", a menţionat Raed Arafat.

El a precizat, însă, că doar cinci astfel de geamanduri au fost distribuite: două la Mamaia, una la Eforie Nord/ Eforie Sud, una la Vama Veche şi una la Saturn.

"Cu siguranţă a vedea o geamandură roşie cu o cruce de la distanţă are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, şi a copiiilor tăi, cum se scoate un înecat de către Salvamar şi pompieri şi ulterior încercarea de a-l readuce în viaţă în public de către echipajele SMURD şi ale Ambulanţei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţa care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transforma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat", a apreciat şeful DSU.

El a calificat criticile la adresa geamandurilor drept "atacuri nefondate".

"Atacurile nefondate la astfel de iniţiative şi modul în care sunt prezentate ele ca titluri în diferite entităţi mediatice nu va duce decât la descurajarea iniţiativelor menite să vină în serviciul populaţiei", a adăugat Arafat.

Şeful DSU s-a referit şi la subiectul mesajelor Ro-Alert, arătând că astfel de sisteme funcţionează şi în alte ţări, dând exemplul celui din Grecia, ţară unde merg şi turişti români care primesc mesajele respective pe telefoane, în greacă şi engleză.

El a menţionat că, în cazul Ro-Alert, se uită că "evenimentul declanşator pentru a instala un astfel de sistem a fost decesul a 6 persoane în urma unei furtuni, care a durat câteva minute, în anul 2017".

"La începutul anului 2018 sistemul a fost deja instalat şi operaţional. Niciodată după un mesaj dat nu scăpăm de comentarii şi critici venite din partea celor deranjaţi, fără a se gândi că unii aveau nevoie de acest mesaj că să se protejeze pentru că nu toţi sunt în casele lor şi nu toţi sunt în locuri ferite de impactul periculos al unei furtuni, de exemplu. Din când în când, mai apare o persoană care din iresponsabilitate încearcă să înveţe oamenii cum să dezactiveze Ro-Alert, iar unii cad în astfel de capcane şi îl dezactivează, fiind în imposibilitatea de a mai primi mesajele de avertizare din partea autorităţilor. Tot ei vor fi primii care ne vor critica că nu am făcut tot ce ne stă în putinţă când vor păţi ceva ce putea fi prevenit. Încercăm să facem tot ce se poate pentru a preveni, chiar dacă prevenirea nu are succes 100% niciodată, însă pentru a reuşi mai mult avem nevoie de responsabilitate în modul în care mesajele noastre şi acţiunile noastre sunt prezentate populaţiei", a mai scris Raed Arafat. 

foto Raed Arafat/facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1107

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 an

Litoralul romanesc e mai criminal decat rusii in Ucraina. Salvamarii permit intrarea in apa cu steag rosu pentru a nu pierde turistii.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Ideea nu e atat de rea cat marimea exagerata a crucii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus