Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Mărirea salariilor din administrație: Primarii o susțin cu toată inima, indiferent de partid, iar CJ Sibiu a și început deja. ”Eu sunt de acord, le-am și spus colegilor”

Mărirea salariilor din administrație: Primarii o susțin cu toată inima, indiferent de partid, iar CJ Sibiu a și început deja. ”Eu sunt de acord, le-am și spus colegilor”

Salariile primarilor vor crește de la 1 iulie cu aproximativ 10%, în baza unui proiect de lege care a ajuns pe masa președintelui Iohannis, la promulgare. Salariile primarilor vor creşte până la 23.000 de lei brut, în funcție de tipul localității, de luna viitoare, ceea ce înseamnă şi cu mii de lei în plus faţă de cât sunt acum.

În prezent, veniturile primarilor sunt calculate în funcție de salariul minim pe economie. Salariile edililor locali au fost plafonate la salariul minim pe economie aflat în plată în 2019, 2.080 lei net.

USR s-a împotrivit deciziei și a amenințat cu Curtea Constituțională, în timp ce liderul PSD, Marcel Ciolacu a făcut un pas înapoi, spunând că mărirea nu se va aplica, totuși, de la 1 iulie.

Dincolo de asta, de la Sibiu mărirea salarială este așteptată cu sufletul la gură. Inclusiv de singurul primar USR din județ, care explică foarte clar de ce: ”nu vine nimeni să lucreze în primărie”. Pe de altă parte, pe schema salarială de la Consiliul Județean se vede deja o îmbunătățire, față de sfârșitul anului trecut.

”Eu, la ora 7 sunt în primărie, dar până la 10, 11, nu intrați decât cu programare”

Primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea, e în administrație de mult timp și susține cu fermitate creșterea salariilor. Vorbește atât de al său, personal, cât și de ce al colegilor din administrație.

”S-a tot vorbit de pensiile nesimțite ale primarilor. Nu le-a văzut niciun primar. Niciun ban nu a văzut niciun primar ieșit la pensie. Am impresia că pe noi ne țin ca suport pentru cei mari, pentru parlamentari, pentru cei care le iau și acum. Noi gestionam o grămadă de bani, avem proiecte, avem fonduri europene, investiții, e o presiune, merită să fie plătit pentru asta. Iar cine nu-și face treaba, dispare. Nu mai e ales.

Până acum câțiva ani, până a ajuns Dragnea la putere, eu aveam 1.500 de lei salariu. Ne-au tăiat liberalii înainte de venirea pesediști 50% din salarii și așa au rămas. Se lucrează într-o primărie, degeaba se zice. Eu, la ora 7 sunt în primărie, dar până la 10, 11, nu intrați decât cu programare. Sunt proiecte în execuție, toată lumea construiește, merită. Nu că țin eu pentru mine, dar e nevoie de salariu pentru toată lumea, pentru tot aparatul.

Avem 6500 în mână. Ce-i aia? Pe lângă asta, e o problemă și mai mare.  Mâine, poimâine nu vom avea cu cine lucra. Mai sunt câțiva oameni pe aici care ies imediat la pensie, că le-a ajuns și lor. Am avut concurs la care nu a participat nimeni. Cu ce salariu să-i primesc?!, întreabă primarul din Cristian.

”Să avem un buget de salarii și să-l administrăm așa cum știm noi mai bine”

Seuchea are și o propunere: descentralizare. ”Părerea mea personală e că primăriile trebuie să le lași în pace. Lucri cu 10, lucri cu 5, treaba ta, ăstea-s fondurile. Ar trebui să ne lase să ne facem singuri treaba, să avem un buget de salarii și să-l administrăm așa cum știm noi mai bine. Așa, mâine, poimâine, vine cetățenul la primărie și nu are cine să-i dea cine să-i dea o hârtie”, explică primarul.

O altă problemă ține de postul de viceprimar. În funcție de renumerația acestuia se stabilesc restul salariilor din administrația locală.

”Salariul viceprimarului blochează pe toată lumea. Vine un viceprimar și-ți blochează secretarul, dacă el nu are pregătire, nu vrea atribuții, atunci blochezi alți oameni de care ai nevoie în administrație. Ai un secretar, un jurist, ceva, oameni care stau în procentul viceprimarului. Acum, un viceprimar are vreo 4000 de lei”, spune Seuchea.

În plus, atrage el atenția, primarul nu are acum nici pensie, nici o altă indemnizație și nici spor de vechime.

”Nu susțin punctul de vedere al USR și le-am și spus colegilor asta”

De aceeași părere este și singurul primar USR din județ Timotei Păcurar.

”Creșterea salariilor oamenilor din administrație e binevenită pentru că avem o oarecare lipsă de resurse umană de calitate în administrație. Nu ai cum să-i aduci dacă nu-i plătești. Dar și pentru un primar e multă responsabilitate pentru salariul pe care îl primește. Cu 5.500 de lei pe lună, la câtă responsabilitate e, la câte proiecte, la cât e de atacabil politic ești și după ce-ți termini mandatul, nu numai pe perioada funcției, nu e în regulă. Cred că e ok această mărire de salariu. Nu susțin punctul de vedere al USR și le-am și spus colegilor asta. Trebuie să aducem calitate umană. Dacă dai vina că primari spunând că nu are rost să le dai salarii mai mari pentru că oricum fură, atunci vor fura tot timpul. E o lege oportună și o susțin. Dar să vină cu măriri salariale pentru tot aparatul. Chiar este nevoie de resursă umană. Scot la concurs posturi și nu vine nimeni pentru că la salariul care e mai bine mergi la privat”, spune Timotei Păcurar.

Salarii mai bune la ”județ” decât la ”municipiu”

Deși s-a vorbit mult despre oportunitatea, sau nu, a măririi salariilor demnitarilor publici și inclusiv a aleșilor locali și a celor din administrație, unele salarii s-au mărit fără prea multe discuții.

Față de finalul anului trecut, la Consiliul Județean Sibiu salariile sunt mai mari cu aproape 20% pentru unii funcționari. Dacă salariile managementului din vârf, președinte, vicepreședinți, secretar general retribuțiile au rămas la fel, ceilalți funcționari au beneficiat de o reducere chiar peste ce propun acum guvernanții.

De exemplu, Arhitectul șef al județului primește acum 16.269 de lei, cu aproape 3.000 de lei mai mult. În septembrie 2021, salariul era de 13.848 lei.

Un șef serviciu primește acum 12.317 lei, față de 10.771 lei, cât era în luna septembrie, iar exemplele pot continua și sunt atașate articolului.

La Primăria Sibiu, de exemplu, salariile sunt aceleași, considerabil mai mici decât la Consiliul Județean, pentru funcții similare. Un șofer cu aceeași încadrare primește la CJ Sibiu 5.271 lei, crescut de la 4.610 lei, în timp ce la primărie salariul nu sare mai mult de 4.311 lei.

PSD promite că nu se măresc salariile chiar de acum

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări săptămâna trecută că salariile demnitarilor nu vor fi majorate acum, aceasta fiind cel mai probabil decizia coaliţiei de guvernare, adăugând că „demnitarii trebuie să strângă cureaua”.

„Este o corectură (la Camera Deputaţilor - n.r.). L-am chemat de dimineaţă pe liderul de grup, a venit şi liderul de grup de la PNL şi preşedintele comisiei. E vorba - toţi demnitarii, inclusiv primarii, sunt prinşi pe anexa nr. 9. Cu certitudine, astăzi, în coaliţie, vom lua decizia.

Dacă legea va trece de Curtea Constituţională, se va proroga termenul de aplicare pentru demnitari, altfel legea ar fi fost neconstituţională şi ar fi fost respinsă la CCR, fiindcă se intervenea pe anexa 9. Eliminai absolut tot, nu mai putea fi pusă în aplicare Legea 153 cu acea pătrime pentru toată lumea, deci a fost o decizie pur tehnică. Am vrut să o ştiu şi eu exact, de ce s-a făcut acea erată, am înţeles-o, şi astăzi din coaliţie vom ieşi cu o decizie: că nu se vor mări salariile pentru demnitari.

În cazul în care va fi promulgată legea, se va da o ordonanţă de prorogare a acestui termen”, a declarat Ciolacu la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, „este o lege pe care trebuie să o respectăm cu toţii”.

„Eu cred că noi, demnitarii, trebuie, în acest moment, să strângem cureaua şi să participăm la acest efort comun. Restul sunt legi pe care trebuie sa le respectăm, fiindcă trecem printr-o situaţie destul de dificilă toată lumea”, a motivat liderul PSD.

Salariile:

Consiliul Județean

30 septembrie 2021

Președinte – 23.400 lei (salariu de bază)

Vicepreședinte – 20.800 lei

Secretar general - 16.293 lei

Arhitect șef – 13.848 lei

Director executiv – 13.068 lei

Șef serviciu – 10.771 lei

Auditor – 9.775 lei

Referent – 4.887 lei

Șofer – 4.610 lei cu cea mai înaltă gradație

 

Consiliul Județean

31 martie 2022

Președinte – 23.400 lei (salariu de bază) +0 lei

Vicepreședinte – 20.800 lei +0 lei

Secretar general - 16.293 lei +0 lei

Arhitect șef – 16.269 lei +2.445 lei

Director executiv – 16.269 lei +3.201

Șef serviciu – 12.317 lei +1.546

Auditor – 11 .177 lei cu cea mai înaltă gradație +1.402

Referent – 5.588 lei cu cea mai înaltă gradație +701 lei

Șofer – 5.271 lei cu cea mai înaltă gradație +661 lei

Primăria Sibiu

Primar – 18.720 lei

Viceprimar – 16.640 lei

Secretar general – 15.407 lei

Director general – 11.945 lei

Arhitect șef – 11.945 lei

Director general adjunct – 10.634 lei

Șef birou – 8.706 lei

Referent de specialitate grad profesional superior – 4.897 lei

Șofer – 4.311 lei

ZOO

Director 10.906 lei + 347 lei, indemnizație de hrană

Contabil șef – 8.408 lei + 347 lei, indemnizație de hrană

Medic veterinar – 7.298 lei+347 lei, indemnizație de hrană

Șofer – 4.311 lei +347 lei, indemnizație de hrană

Poliția locală

Director general 11.079 lei+960 lei, indemnizație de hrană

Polițist local, inspector superior – 6.959 lei+960, indemnizație de hrană

Șofer – 4.311 lei+900 lei, indemnizație de hrană

Baia Populară

Director general 11.801 lei

Contabil șef – 8.340 lei

Prefectura Sibiu

Funcționari publici cu comandă, între 4.606 lei și 10.951 lei

Funcționari publici fără comandă, între 2.571 lei și 7.503 lei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

As fi curios sa gasesc undeva un raport de activitate al Arhitectului Sef al CJ Sibiu si o evidenta a certificatelor de urbanism si autorizatii de construire/demolare emise .Dvs nu,dl Bratu?
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

si ce primim in schimbul taxelor noastre?Mai multa birocratie...un stat esuat a carui "organe"..nu funcționează...corupție...si un sictir total pt contribuabil
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Exact, auzi la dl.Seuchea, ca nu o sa aiba cine sa-i dea o hartie cetateanului. Foarte bine, ideea ar fi sa se desfiinteze datul de hartii. Daca nu ai bani, reduci la minim activitatea, digitalizezi, dai oamenii afara. Bineinteles ca nu ar putea schimba de la zero lucrurile primaria Cristian, dar daca toti primarii ar vedea ca problema e ca sunt prea multe lucruri inutile de facut, nu prea putini oameni, poate ar fi presiune sa se schimbe lucrurile. Cat despre salariile primarilor, eu as candida la primarie ca sa fac bine, nu ca sa o duc bine :))) trebuie o remuneratie care sa acopere cosul zilnic si inca ceva in plus, nu e un job obisnuit, sunt alesi pe 4 ani.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Romanii au bani ca turcii.
Raspunde

Cioban Marocan

Acum 1 an

Sporurile de antena, de stres, de...lipsa sofer de rezerva, de etc.......dubleaza sau tripleaza aceste salarii mizerabile?
Raspunde

Ie Greu

Acum 1 an

Așadar, dacă am citit cifrele corecte, un șofer de la Zoo are cam același slariu cu un șofer de la Poliția Locală Iar directorul de la Zoo sau de la Baia Populară au jumătate din cât ia președintele de C.J. Ceva, undeva și chiar mai mult decât doar undeva este greșit rău de tot. Neaparat trebuie mărite :-)))
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Ala e "brutul", în mana iau cam 2/3 din ce ai scris...nu ca-i apar, dar dacă tot dați o informație sa fie corecta macar
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

Daca ala e brutul atunci in mana iau 55% din suma aia nu 66% (2/3).
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Ma mir ca nu-si fac primarii sindicat si ies la greva pentru mariri, saracii de ei. Cui nu-i convine, sa demisioneze, sa lase pe aia care nu o fac pentru bani. De unde atatia bani, cresc in copaci? E ditamai deficitul. A, din impozitele noastre... Bine, la Sibiu, pe baza performantelor judetului, ar trebui sa aiba salarii mari, iar altii mai mici. E prea mult comunism in salarizarea bugetarilor.
Raspunde

X ulescu

Acum 1 an

Dle reporter, vedeti ca induceti in eroare. Se vor majora foar salariile primarilor, viceprimarilor, sffei cj si vicepresedintilor cj. Nicidecum a angajatilor. Plus a tuturor din prefecturi care vor trece in aparatul central. De parca nu e de ajuns ca, de cand a venit covid aia din prefectura, inclusiv secretara, au luat sport de 30% pt lupta cu covrigul. Ce dracu s au luptat ei poate aflati dumneavoastra, ca daca aveai o treaba in prefectura, la inceputul pandemiei, nu aveai acces. O fi luptat cu covidul de pe hartii. Dar meritau saracii, ca au fost luptatori destoinici. Si poate explicati, de ce dracu avem neboie de 2 structuri mancatoare de bani, care o freaca la rece: prefectura si cj? De ce nu se desfiinteaza una? Si asa toaca banii degeaba. Cel putin prefectura.
Raspunde

Ie Greu

Acum 1 an

@Andrei, "ăla e brutul" nu induce pe nimeni in eroare. Că, pe de o parte, se impozitează iar pe alta parte mai vin diverse sporuri care nu sunt incluse "în "prețul de catalog". Cum, de asemenea, nu este inclus nici programul : in general, "de gravide". Maxim 8 ore, cu toate liberele legale incluse și săptămână de lucru de 5 zile. Sau mai puțin Îți dai seama de complexitatea jobului de șofer la zoo sau director la Baia Populara?
Raspunde

Ileana

Acum 1 an

Arhitectul sef din Primaria Municipiului Sibiu - merita o marire de salariu pentru incompetenta de care da dovada. Ulima "perla" cu care inceraca sa se apere in instanta : Avizul CTATU este denumit Aviz Arhitect Sef. Concluzia - o comisie tehnica este inlocuita de inegalabilul Arhitect Sef. Asta da democratie !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus