Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

A murit actorul Valentin Uritescu. Avea 81 de ani

A murit actorul Valentin Uritescu. Avea 81 de ani

Cunoscutul actor Valentin Uritescu a murit sâmbătă, 18 iunie, la vârsta de 81 de ani, după o lungă suferință.

Cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Valentin Uritescu a dat viaţă unor roluri pe cât de diversificate, pe atât de ofertante precum Sergentul Şaptefraţi din serialul TV "Lumini şi umbre" semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în "Noi, cei din linia întâi" în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din "Concurs" (regia Dan Piţa), Dr. Marcu în "Cel mai iubit dintre pământeni" (regia Şerban Marinescu).

Născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti (1963), după care a fost angajat la Teatrul "M. Filotti" din Brăila (1963-1968).

A mai jucat, de asemenea, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1968-1980), precum şi la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1981-1990), potrivit volumului "1234 cineaşti români" (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996) şi www.cinemagia.ro.

De-a lungul carierei, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului" (2004), premiile Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolurile din "Noi, cei din linia întâi" şi "Domnişoara Aurica" (1986) sau ale Uniunii Cineaştilor din România pentru "Momentul adevărului", "A unsprezecea poruncă", "Rămânerea", "Şobolanii roşii" (1991).

În 2011, Valentin Uritescu a debutat în lumea literară cu volumul autobiografic "Aşa sunt eu, prost!", iar doi ani mai târziu, în 2013, a continuat cu "Să ai grijă de cel bun din tine", cartea de amintiri dedicată tatălui său, ambele apărute la Editura Humanitas. În 2016, artistul a lansat şi volumul "Bântuit de vieţile altora", memorii apărute la Editura Ars Docendi.

În 2017, a primit premiul pentru întreaga activitate, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo.

Foto: libertatea.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Cornel Sibianul

Acum 1 an

Pentru cine nu știe, Valentin Uritescu a interpretat rolul mecanicului de locomotivă Panait în filmul polono- românesc Trenul de Aur(1986), film in care multe secvențe s-au realizat in județul Sibiu, mai precis în stația Săliște ( gara de frontieră Grigore Ghica-vodă a României cu Polonia), gara și Triajul Sibiu( în film era gara respectiv triajul Buzău) și pe linia Sibiu - Podul Olt. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Veșnica lui pomenire!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Suferinta nu scuza caracterul ancestral de vierme purtat de ploai.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Sā îi dām totusi îndātinata iertare, cea de pe urmā. Noi, majoritatea l-am cunoscut ca actor, pe scenā ori pe siclā. Acela e Uritescu pe care îl plângem azi...
Raspunde

Cet

Acum 1 an

A murit un om. Doar D-zeu il judeca. Ce profesie avea, nu conteaza!!!!!!!! Daca ai ajuns sa confunzi un Om cu profesia lui, ai o problema. Un popa defect nu poate fi scuzat ca tine slujbe. Un dr corupt nu poate fi scuzat ca a operat sipacientul a supravietuit. Un politician corupt nu poate fi scuzat ca a votat saptamana trecuta. Un functionar de conducere nu poate fi scuzat , daca e ineficient, ca a semnat hartiile la timp. Faptul a munca unui actor e publicanu inseamnaca realizarile lui au ceva specialfata de realizarile doamnei care face mancare la Bigmama sau jandarmul caren-a dormit sa patruleze . Ce zici tu, e orgoliu defect. Cel mai mare pacat al omului e mandria!!!! Realizarile profesionale nu scuza cum traiesti. Alegi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus