Marţi,
10.09.2024
Innorat
Acum
19°C

Cum au fost salvați cei 49 de elevi din incendiul de la Râu Sadului. Plânsul unui copil a trezit-o pe una dintre învățătoare

Cum au fost salvați cei 49 de elevi din incendiul de la Râu Sadului. Plânsul unui copil a trezit-o pe una dintre învățătoare

Luni dimineața, în data de 20 iunie, în jurul orei 4.24 pompierii militari ai detașamentului Sibiu și ai punctului de lucru Șelimbăr au intervenit la un incendiu produs la o cabană turistică, din localitatea Râu Sadului. 49 de copii de la Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” și trei cadre didactice care se aflau în tabără și erau cazați acolo s-au autoevacuat. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. În spatele acestui incendiu stă o poveste incredibilă. Un plâns de copil la patru dimineața, căruia îi era dor de mama, a trezit-o pe una dintre învățătoare. În timp ce liniștea copilul dascălul a auzit zgomote în baia cabanei și a descoperit incendiul izbucnit deja. A fost timp suficient ca micuții să poată fi evacuați în siguranță și fără panică. Acoperișul a ars în totalitate, iar etajul al doilea al cabanei a fost afectat de apă în proporție de 90%.  

Citește și „Explozie urmată de incendiu, în Presaca. Un bărbat a verificat butelia cu chibritul aprins”

„Ne bucurăm foarte mult că toți suntem sănătoși și toată lumea este bine. Asta contează în primul rând. Acum, încercăm cu toții să ne revenim”. Acestea sunt primele cuvinte spuse pentru Turnul Sfatului de una dintre învățătoarele care se aflau în cabana de la Râu Sadului în momentul în care a izbucnit incendiul ce avea să distrugă tot acoperișul locației. În cabană se aflau cazați 49 de elevi și trei cadre dicatice de la Școala „I.L. Caragiale” din Sibiu. Erau două clase de pregătitoare și o clasă de a II-a și veniseră în tabără la Râu Sadului.

cabana in flacari la Rau Sadului

Învățătoarea povestește că la vârsta aceasta mulți dintre ei, când se lasă seara, mai plâng după părinți pentru că îi apucă dorul. Un astfel de plâns a trezit-o devreme, în acea dimineață.

„În tabără am fost mai multe clase, două de pregătitoare și o clasă de-a II-a și trei doamne învățătoare. Copiii mei, pregătitorii, sunt foarte mici și automat când vine seara și se bagă la culcare ei mai au tendința de a plânge că le este dor de mami și de tati. Era în jur de 4 dimineața când un copil de la mine a început să plângă că-i este dor de mami. M-am dus în cameră, l-am liniștit, am stat cu el și în acest timp am auzit sunete ciudate în baie, cum trosnea efectiv ceva. Am mers să văd ce se întâmplă și am observat că a luat foc aerisirea. În acel moment le-am trezit pe celelalte învățătoare și am decis să evacuăm ușor copiii. Fumul nu apucase să intre în camere în momentul acela. Când am deschis a doua oară ușa am văzut că situația se agravase, pentru că focul se răspândise deja”, spune învățătoarea.

Prezența de spirit și păstrarea calmului le-au ajutat să evacueze copiii

Cele trei învățătoare au reușit să-și păstreze calmul, să trezească ușor copiii și să-i scoată din cabană fără să-i sperie. Inițial, propiritarii cabanei au încercat să stingă focul cu un extinctor, dar au realizat că lucrurile sunt mai grave.  

„Proprietarii au venit imediat cu un stingător și au încercat să rezolve situația, doar că noi nu ne-am dat seama cât de gravă era. Am reușit, însă, să evacuăm toți copiii la timp, chiar înainte de a ajunge fumul în camere. A fost totul bine din punctul acesta de vedere. Copiii au ieșit liniștiți, fără zarvă, fără agitație. Ei chiar au crezut că o să ieșim la înviorarea de dimineață, pentru că le-am promis că o să ieșim. Nu s-au speriat. Le-am spus doar să coboare din pat, să-și ia papuceii în mânuță că nu mai stăm să ne încălțăm și în două, trei minute toată lumea era ieșită afară”, mai povestește învățătoarea.

interventie pomperi incendiu rau sadului

Cadrele didactice au avut apoi grijă să-i sune pe părinți și să-i liniștească. I-au asigurat că toți copiii sunt în siguranță în cabana de vis a vis. A doua zi dimineață aceștia au venit după ei.

„A doua zi dimineață părinții au venit după ei, foarte liniștiți pentru că i-am sunat în prealabil și le-am spus că totul este în regulă, copiii sunt bine și au fost duși în cabana de vis a vis. Toată lumea a fost în siguranță și nimeni nu a fost rănit”, spune dascălul.

S-au bucurat de o după amiază de tabără

Din cinci zile de tabără, cei 49 de copii și îndrumătorii lor au apucat să se bucure doar de o după amiază de distracții. Pe restul zilelor, părinții își vor recupera banii.

„S-au bucurat în prima zi de tabără, pentru că noi am venit duminică după-amiază, în jur de ora 16.00 spre 17.00 și am avut timp să facem în seara aceea foarte multe activități. Am avut și karaoke, am jucat și fotbal, ne-am dat în tobogan. A fost foarte frumos și chiar s-au distrat foarte bine copiii. Înainte să ne culcăm am povestit cât urma să ne distrăm și a doua zi, dar din păcate s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Ne bucurăm însă că suntem cu toții bine”, mai spune învățătoarea care se află la prima ei tabără organizată.

Nu și-a pierdut însă speranța că le poate oferi copiilor o vacanță de neuitat și la anul va organiza o nouă tabără.

„A fost un eveniment izolat care, din fericire, s-a terminat cu bine. Nu ne pierdem speranța că într-o tabără viitoare totul va fi mult mai bine. De la anul vom organiza cu siguranță alte tabere”.

Importanța instruirii în caz de urgență, în școli

Dascălul spune că un aport important l-au avut și orele de instruire de la școală. „Chiar dacă ne-am speriat, am încercat pe cât de mult să ne păstrăm calmul în această situație. Ne-m gândit în primul rând la siguranța copiilor. Astfel, am încercat să nu-i panicăm și i-am scos cu bine afară. Copiilor oricum le este prezentat la școală cum să reacționeze în caz de urgență, de incendiu, deci erau pregătiți și știau cum să reacționeze”.

Vă reamintim că luni, 20 iunie, pompierii sibieni au anunțat intervenția la un incendiu izbucnit la o cabană turistică din Râu Sadului. Au acționat cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară și un echipaj SMURD. În urma incendiului, a ars în totalitate acoperișul, și de asemenea a fost afectat de apă în proporție de 90%, etajul superior al cabanei. Pompierii au salvat mai multe electrocasnice și alte bunuri materiale din interiorul cabanei.

Cauza de izbucnire a incendiului a fost determinată ca fiind un scurtcircuit electric la un cablu defect sau neizolat corespunzător.

Citește și: „Incendiu la o mașină de pe Iorga, din cauza unei pubele în flăcări”

Citește și: „Actualizare: Incendiul din Orlat a fost stins de pompieri. Cauza izbucnirii a fost o butelie improvizată”

cabana dupa incendiu rau sadului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

K

Acum 2 ani

Incredibil! Să-i ducă pe copii în așa hurubă și să spună nonșalant că au avut ”noroc”...
Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Problema e cum a obtinut aviz ISU si autorizatie de siguranta in functionare, nu copiii.
Raspunde

Parinte

Acum 2 ani

Cei care vreti sa comentați aiurea sa va abtineti. Le suntem recunoscători Doamnelor Învățătoare ce au făcut pt copii si sigur vor mai face lucruri frumoase pt ei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 ani

Ignoranta parintilor a cauzat macelul din Colectiv. Ulciorul focului nu merge de doua ori la apa.
Raspunde

Vasile

Acum 2 ani

Poate data viitoare nu se mai aleg cele mai ieftine și dărăpănate cazări pentru copii.
Raspunde

Dd

Acum 2 ani

Felicitari! Este o poveste de relatat in scoli pe viitor. Un studiu de caz bazat pe fapte reale. Ce bine e cand se termina totul cu bine! De rele sunt pline stirile.

Raspunde

Popescu

Acum 2 ani

Stie cineva cum poate afla populatia daca o unitate de cazare are autorizatie de functionare de la ISU ? Oare locatia respectiva avea autorizatie ?
Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Foarte freu. Avizele/autorizatiile false sunt acoperite de institutiile corupte ale statului.

Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Fereste-ma doamne de romani ca de rusi ma apar singur...
Raspunde

Kol

Acum 2 ani

wow ce huruba!!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus