Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
3°C

Mesaj al Papei Francisc după seismul din Afganistan. Cel puţin 255 de persoane au murit

Mesaj al Papei Francisc după seismul din Afganistan. Cel puţin 255 de persoane au murit

Papa Francisc şi-a exprimat miercuri "compasiunea" faţă de victimele cutremurului din Afganistan şi "consternarea" faţă de asasinarea a doi preoţi iezuiţi în Mexic, informează AFP, citat de Agerpres,

"În ultimele ore, un cutremur a făcut victime şi a provocat pagube semnificative în Afganistan", a declarat suveranul pontif în limba italiană la finalul audienţei sale generale săptămânale din Piaţa Sfântul Petru.

"Îmi exprim compasiunea faţă de răniţi şi faţă de cei afectaţi de cutremur. Şi mă rog în special pentru cei care şi-au pierdut viaţa şi pentru familiile lor", a adăugat pontiful, în timp ce bilanţul cutremurului cu magnitudinea 5,9 care a lovit sud-estul ţării în noaptea de marţi spre miercuri ajunsese la aproape o mie de morţi şi peste 600 de răniţi, potrivit unui ministru adjunct pentru gestionarea dezastrelor.

"Sper că, cu ajutorul tuturor, suferinţele dragului popor afgan pot fi uşurate", a subliniat Papa Francisc în faţa a mii de credincioşi.

Papa argentinian, în vârstă de 85 de ani, şi-a exprimat de asemenea "tristeţea" şi "consternarea" după asasinarea a "doi fraţi iezuiţi" şi a unui laic luni într-o biserică din Mexic.

"Atâtea crime în Mexic. Sunt aproape, prin afecţiune şi rugăciune, de comunitatea catolică afectată de această tragedie. Repet încă o dată că violenţa nu rezolvă problemele, ci sporeşte suferinţa inutilă", a declarat Papa, el însuşi membru al Societăţii lui Iisus.

Atacul, care a avut loc în munţii izolaţi din statul nordic Chihuahua, a provocat o mare emoţie în această ţară, unde conferinţa episcopală a condamnat "tragedia" şi a cerut "o anchetă rapidă", dar şi mai multă siguranţă pentru credincioşi.

Cel puţin 255 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui cutremur produs în cursul nopţii de marţi spre miercuri în estul Afganistanului, conform agenţiei afgane de presă Bakhtar, transmite DPA, citat de Agerpres.

Alte 155 de persoane au fost rănite în timpul seismului cu magnitudinea 6,1 care s-a produs în provincia Paktika din estul ţării, potrivit relatării.

Oficialii locali estimează că numărul victimelor ar putea creşte în cazul în care Guvernul nu reuşeşte să trimită la timp ajutoare de urgenţă în zonele afectate.

Purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, Bilal Karimi, a solicitat, într-un comunicat, trimiterea echipelor de intervenţie în zonele afectate pentru a preveni "înrăutăţirea catastrofei".

Potrivit media locale, un sat din provincia cea mai afectată a fost distrus în totalitate.

Seismul s-a produs la o distanţă de aproximativ 44 kilometri de oraşul Khost, din sud-estul Afganistanului, la o adâncime de 51 de kilometri, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).

Cutremurul a fost resimţit pe o rază de aproximativ 500 de kilometri de aproximativ 119 milioane de locuitori din Pakistan, Afganistan şi India, a indicat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) într-un mesaj pe Twitter.

Regiunile din nord-vestul Pakistanului se învecinează cu zona din estul Afganistanului unde s-a produs cutremurul. Seismul a fost resimţit în mai multe oraşe din Pakistan, inclusiv în capitala Islamabad şi în oraşul estic Lahore, însă în această ţară nu au fost raportate imediat pagube materiale sau decese.

Cutremurele sunt frecvente în această regiune şi provoacă deseori daune semnificative. 

print screen twitter

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus