Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cea de-a doua zi de FITS a adus emoții și talent în 80 de spații de joc. Recomandările zilei de luni

Cea de-a doua zi de FITS a adus emoții și talent în 80 de spații de joc. Recomandările zilei de luni

A doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a readus emoții și talent în cele 80 de spații pe care organizatorii le propun iubitorilor artelor spectacolului. Expozițiile din Platforma de Arte Vizuale s-au bucurat de admirația celor care le-au trecut pragul, iar conferințele FITS au avut oaspeți de seamă. 

Programată (zilnic) la ora 10, conferința de presă a deschis seria dialogurilor de ieri. Primul invitat, E.S. Arthur Mattli, Ambasorul Elveției în România, a discutat despre puterea teatrului și diversitate culturală și despre cum acestea ar trebui să fie subiecte predate în școli, dar și despre viitoarea Capitală Culturală Europeană din 2023 – Timișoara – și despre ediția a XXX-a a FITS care are loc tot anul viitor. 

I s-a alăturat actorul francez Mounir Margoum, pe care publicul l-a putut vedea în spectacolul „Nevoia de adevăr", prezentat de Théâtre Vidy-Lausanne. Acesta a vorbit despre viața sa și despre drumul către scenă ca actor profesionist. 

Pippo Delbono - „Nu îmi pun mintea în spectacol, ci inima"

Despre spectacolul „Iubire", cel cu care și-a delectat privitorii, la FITS, în primele două zile, actorul, regizorul și scriitorul Pippo Delbono a spus: „Ieri am văzut multe persoane plângând la spectacolul meu. Nu plâng la povestea mea. Plâng la povestea lor de iubire".

La conferința specială „George Banu în dialog cu Claus Peymann, Emil Hurezeanu și Ioan Holender", Claus Peymann, cel care primește și o stea pe Aleea Celebrităților, a spus că „teatrul nu trebuie să fie un loc al izolării. Dimpotrivă, teatrul intervine, ia cuvântul. Mereu am vrut să transform arta și teatrul în ceva plăcut tuturor, la care să apeleze oricine, un loc deschis. Acest lucru a stat la baza activității mele". 

Și Therme Forum a avut un prim eveniment ieri, din cele cinci programate, în cadrul FITS: „Teatru și arhitectură - Construind orașe: Parteneriatul public-privat" la care au participat John Alschuler în dialog cu Robert Hanea, Constantin Chiriac, Mah Bow Tan și Tateo Nakajima.  

Evenimentele următoare din cadrul Therme Forum: 

Durabilitatea mediului înconjurător, pe scenă și în afara ei (eveniment online, 28 iunie, ora 15)

Oameni, locuri și reziliență: rolul identității (eveniment online, 30 iunie, ora 15)

Valorificarea puterii artelor (eveniment online, 3 iunie, ora 13)

Spectacolele de teatru programate s-au bucurat de aprecierea publicului, iar Piața Mare a fost neîncăpătoare seara, la CirkVOST și la concertul Holograf.  

Recomandări FITS - 27 iunie

The Riddle NOCTURN & Spin Arts, Piața Huet, 09:00 (Detalii)

George Banu în dialog cu Andriy Zholdak, Filarmonica de Stat Sibiu, 11:00 (Detalii)

Atelier de improvizație pornind de la teme din Romeo și Julieta, de William Shakespeare, Atelier cu circuit închis, Facultatea de Litere și Arte (ULBS), 12:00 (Detalii)

Comunități artistice și culturale inovative, Bursa de Spectacole, Calea Dumbrăvii 2-4, 12:00 (Detalii)

Veseli și pufoși, Opakar, Pietonala Nicolae Bălcescu, 12:20 (Detalii)

Octavian Saiu în dialog cu Petru Hadârcă, Prezentare carte, Centrul Cultural Habitus, 13:00 (Detalii)

FITS Talks cu Marius Chivu – online, 13:00 (Detalii)

Conversații Culturale, Bursa de Spectacole, Atrium cafe, 14:00 (Detalii)

Cabaret, Centrul Cultural ”Ion Besoiu”, 16:00 (Detalii)

Șeful, Teatrul GONG – Sala parter, 17:00 (Detalii)

Prieteni de-o viață, Carré Curieux, Cirque Vivant, Piața Habermann, 18:00 (Detalii)

Gospel, London International Gospel Choir, Biserica Parohială Romano-Catolică ”Sfânta Treime” (Detalii)

Sufletul Portugaliei, Pedro Jóia & Miguel Ramos, Biserica Reformată Calvină, 20:00 (Detalii)

Nevoia de mângâiere, Kibbutz Contemporary Dance Company, Fabrica de Cultură – Construcții SA – UniCredit – Sala Faust, 22:00 (Detalii)

Foto: Ovidiu Matiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus