Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Povestea unui brand sibian. Două surori din Sibiu au preluat afacerea de familie demarată de părinții lor și creează poșete de peste 12 ani

Povestea unui brand sibian. Două surori din Sibiu au preluat afacerea de familie demarată de părinții lor și creează poșete de peste 12 ani

O afacere de familie, dusă mai departe cu dragoste, implicare și multă muncă. Cam așa poate fi rezumată povestea Gamuza. De peste 12 ani, surorile Carmen și Anca creează genți și duc mai departe afacerea părinților lor, începută în anii 1990.

Carmen are 38 de ani, iar Anca 36. Deși niciuna nu a terminat studii legate de modă și de design, cele două au fost dintotdeauna pasionate de frumos. Anca a terminat Facultatea de Inginerie, iar Carmen Facultatea de Jurnalism. După ce au finalizat studiile, li s-a dat ocazia să înceapă propria lor afacere.

anca și carmen gamuza

De la o mică afacere de familie, la un brand reprezentativ de genți

Părinții lor au lucrat tot în producție începând din anii 90 pe partea de confecționare de haine din piele. La un moment dat, cei doi nu s-au mai regăsit și le-au întrebat pe cele două dacă nu cumva ar vrea ele să preia afacerea. Tinerelor le-a surâs ideea, dar au știut de la început că nu vor să creeze tot haine de piele. Au vrut ceva nou, care să le diferențieze și prin care să pună în evidență unicitatea și personalitatea fiecărei femei. Așa că s-au gândit la genți.

geanta gamuza

„Totul a început împreună cu sora mea. Părinții noștri au făcut confecții din piele și, exact cum se spune în popor, așchia nu sare departe de trunchi. După ce am terminat facultatea, ne doream să avem un business al nostru. Anca era pasionată de genți, părinții noștri au făcut tot pielărie, mașinile le aveam, iar când ne-au spus că ei vor să renunțe și ne-au întrebat dacă am vrea să facem ceva mai departe, ideea ne-a surâs și am spus repede da. Suntem pasionate de genți, suntem femei și ne place tot ce este frumos”, spune Carmen.

De ce Gamuza?

Când au început propria lor afacere, Carmen și Anca au încercat să-i găsească și un nume reprezentativ. Numele Gamuza este de fapt numele pe care îl avea înainte afacerea părinților lor, dar tradus în limba spaniolă.

„Capra neagră, așa se numea  firma părinților noștri. Pentru afacerea noastră am vrut ceva scurt, care să rămână în minte. Am  tradus în spaniolă, iar în această limbă capra neagră se traduce Gamuza”, detaliază Carmen.

geantă gamuza

„Ne inspirăm de peste tot”

În aceste momente, în atelierul Gamuza, de pe strada Henri Coandă, lucrează cinci persoane. De la design, până la alegerea materialelor și unirea lor pentru produsul final, Carmen și Anca se implică întru totul în munca necesară fiecărei genți în parte.

„Noi facem totul hand made, vopsitul se face manual, marginile genților, tăiatul materialelor, nu e nimic automatizat, suntem cu meșteșugul acela vechi de la părinți, meșteșug care sperăm că se va mai păstra. Ne inspirăm de peste tot. Dacă ne ducem undeva, primul lucru care ne sare în ochi sunt gențile, ne uităm și-n stânga și-n dreapta să vedem ce se mai poartă. Credem că pentru o asemenea meserie trebuie să avem inspirație. La început făceam combinații mai discrete, mai timide, dar apoi am început să facem și lucruri mai ieșite din tipare. Noi ne completăm foarte bine, Anca e mai extravagantă, eu sunt cumva mai ponderată și ne completăm perfect”, explică sibianca.

De la târguri cu producători, la online

La început, Carmen și Anca mergeau la  târguri cu producători locali pentru a-și face cunoscute în țară creațiile lor. După un anumit timp, și-au dat seama că nu se mai identifică cu aceste târguri și au început să treacă înspre comerțul online.

„Duceam gențile la târguri, se făceau târguri de producători și mergeau toți producătorii, după aceea nu mai erau aduși doar producători. De multe ori am făcut compromisuri și mergeam și noi și comercianții. Am început pe partea de online, acum activăm doar online și în acest showroom micuț pe care îl avem, nu mai mergem la expoziții, produsele noastre nu-și mai găseau locul în aceste târguri”, își amintește Carmen.

geanta gamuza

O legătură sentimentală

Pe lângă mașinile păstrate de la părinți, surorile au păstrat și oamenii cu care ei au lucrat. Ba mai mult, mama lor este și ea prezentă în atelierul Gamuza, unde ajută ori de câte ori este nevoie.

„Oamenii care lucrează la noi îi știm dintotdeauna, am crescut cu ei, este o legătură sentimentală, noi nu puteam să renunțăm la ei. Atât timp cât ei sunt încă apți, noi vom merge cu atelierul înainte. Ne leagă și o prietenie, suntem ca o familie. Mama este omul nostru de bază, este ochiul nostru din umbră”.

Genți, portofele, ghiozdane, plicuri, curele de talie

În medie, pe zi, atelierul Gamuza produce opt genți. Pe lângă acestea, mai găsim portofele, curele, ghiozdane sau plicuri. Toate materialele sunt aduse din Italia, iar gențile sunt confecționate în marea lor majoritate din piele de vită. Prețurile variază între 250 și 490 de lei.

„Facem și pe comandă, dar doar pe modelele noastre, nu facem după modelul clientului pentru că asta necesită să ne oprim din producție și să scoatem tipare noi. Eu cred că noi avem o gamă largă și nu ne dorim să mulțumim pe toată lumea. Avem nișa noastră, mi-ar plăcea ca lumea să ne cunoască și să interacționeze cu noi. Designul cred că ne diferențiază, ce găsești la noi nu găsești în altă parte, dar și combinațiile. Noi nu vrem să cumpere doar persoanele care au o situație financiară foarte bună, ci toată lumea. O geantă nu o cumperi în fiecare zi”, mai spune Carmen.

geantă gamuza

Visul lor e să lucreze pe comandă

În Sibiu, afacerea a devenit cunoscută mai mult în ultimul an, iar cele mai multe comenzi vin din țară. Dacă doriți să vedeți creațiile fetelor și să comandați o puteți face online, pe site-ul gamuza.ro sau puteți vizita atelierul de pe strada Henri Coandă, numărul 12.

„Visul meu este să merg cu oamenii pe care îi avem înainte, poate să și creștem. De asemenea, mi-aș dori foarte mult să lucrăm pe comandă, să nu avem stoc. Asta ne-am dori foarte mult să reușim pe viitor. Nu ne vedem făcând altceva, probabil tot în producție am lucra dacă nu ar mai exista Gamuza”, concluzionează Carmen.

rucsac gamuzaplic gamuzageantă gamuzaplic gamuzarucsac gamuzageantă gamuzageantă gamuzageanta gamuzageanta gamuzarucsac gamuzagenată gamuza

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Coco chanel

Acum 1 lună

Hmmm... Unele n-arata rau. Dar pretul? O femeie care castiga 2500 pe luna, nu cred ca isi permite o poseta Gamuza...
Raspunde

Nk

Acum 1 lună

No! Da te ai uitat la preturi sau ai comentat doar asa din rautate? Gasesti reduse si la 120 de lei! Pretul maxim pe care l am vazut pe site este aprox 400 si ceva. Cata rautate zace in carcotasi! Macar familia asta face ceva ca sa isi depasesca conditia aia de 2500 pe luna! Sa iti fie rusine!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Nk

Acum 1 lună

Ce te-ai luat asa frate? Fii mai serios! Am avut o opinie, n-am dat cu paru! Poseta aceea de 120 fi vreo posetuta pt. o duduita, nu pt. o cucoana...Sa-ti fie rusine tie!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

femeia care câștigă 2500 pe lună cumpără ce-și permite de banii ăia. ar trebui să facă Lois Voutton poșete de 10 Eur?

Raspunde

@Aci Dutu

Acum 1 lună

Iar ai aparut, antipaticule?! Du-te la baie ca s-a deschis sezonul, nu mai sta pe forum ca scrii tot prostii!
Raspunde

Dd

Acum 1 lună

Mult succes si prosperitate antreprenoarelor! Sa auzim de acest brand la nivel international!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioan Nusvalcean

Acum 1 lună

frumoase posetele, dar si mai frumoase surorile. Nu stiam de magazin dar acum ca l-am descoperit, l-am dat si sotiei, sa-si ia ceva frumos. Care se plange ca produsele nu-s pentru femeile cu 2500 pe luna, pot folosi pungile de la Mega, Kaufland, Lidl in loc de posete - recomand.
Raspunde

Mda

Acum 1 lună

M-ai lămurit cu privire la accepțiunea ta de frumos.
Raspunde

@Ioam Nusvalcean

Acum 1 lună

Recomanda-i ma-tii pungile de la Mega, Kaufland etc... Bambiliciule!
Raspunde

Mihaela Potera

Acum 1 lună

De 10 ani sunt fan! Tineti-o tot așa! Personal, regret că nu va mai vad la târguri! Poate va răzgândiți în privința asta...
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Povesti nemuritoare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus