Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Ce trebuie să știți pentru a bea coniac în stil franțuzesc

Cognacul franțuzesc are momentul său, așa că scoateți paharele în formă de lalea și explorați cele mai bune moduri de a savura această băutură nobilă.

În timp ce ginul și whisky-ul s-au bucurat de renașteri de profil înalt, tradiționalul coniac francez a trecut prin propria renaștere. Stiluri noi, mai ușoare, atrag un public mai larg - și mai tânăr - își câștigă reputația de bază pentru cele mai creative cocktailuri ale mixologilor și, în Franța, a devenit un apéritiv consacrat sau chiar o băutură de zi.

Dar mai întâi, elementele de bază: strugurii albi de Cognac pot fi cultivați și băutura poate fi produsă numai în cinci denumiri desemnate și în conformitate cu reglementări stricte, în regiunea Cognac din Franța. Coniacul este pentru brandy ceea ce șampania este pentru vinul spumant.

Împreună cu aceste tradiții statornice vine și un trecut plin de istorie: coniacul a fost produs pentru prima dată în anii 1500, cu mai bine de 100 de ani înainte ca primii coloniști europeni să ajungă în America. În 1738, primul coniac a primit acordul regal - sigiliul familiei regale franceze - și, în timpul Războaielor napoleoniene, Napoleon Bonaparte și-a aprovizionat renumita companie de artilerie cu o rație de băutură. Legenda spune că, după ce a fost exilat pe insula îndepărtată Sfânta Elena, a luat chiar și câteva butoaie de coniac cu el în călătorie - un tratament pe care ofițerii britanici de la bordul navei care îl transportau s-au bucurat foarte mult.

Așadar, care este modul modern de a savura băutura? Astăzi, producătorii săi francezi recomandă să îmbrățișeze inovația alături de tradiția de lungă durată.

Potrivit unor mărci franceze consacrate, precum Hennessy și Rémy Martin, în ce servim coniacul este mai mult decât o alegere estetică: tipul de pahar poate afecta experiența de degustare. Acest lucru este valabil mai ales atunci când se bea Cognac XO sau „extra old", pe care aceștia recomandă să fie servit curat într-un pahar în formă de lalea sau cu gheață într-un tumbler.

Nu sunteți sigur ce formă de pahar să alegeți? În caz de îndoială, alegeți unul care permite căldurii mâinilor să pătrundă încet în băutură, mai degrabă decât dintr-o dată, permițând aromelor și gusturilor sale să iasă la iveală în timp.

Paharele în formă de lalea, spun cei de la Hennessy, vă permit „să vă bucurați cu adevărat de culoare, datorită formei lor" și sunt special concepute pentru ca aromele complexe ale băuturii să ajungă la nasul dumneavoastră. La gheață, un pahar mare - cu spațiu pentru două cuburi - ar trebui să fie preferatul tău, deoarece acesta permite să fie ținut în mână, ajutând la procesul de topire. Ușoara diluție și schimbarea de temperatură ar trebui să evidențieze subtil notele florale și de ciocolată ale unui coniac.

Evitați paharele în formă de balon, dacă puteți. În timp ce experții obișnuiau să recomande această formă, acum se crede că se încălzește prea repede de la căldura mâinii, estompând aromele băuturii în acest proces.

Deși recunoașteți, fără îndoială, numele mari - Courvoisier, Hennessy, Martell și Rémy Martin - care creează în mod tradițional coniacuri amestecate din produsele distileriilor din întreaga regiune franceză, producătorii mai mici creează oferte mai experimentale. Aceste noi stiluri sunt adesea single-cru, învechite într-o varietate de butoaie alături de tradiționalul stejar francez sau realizate cu struguri crescuți pe teritorii unice.

Fiți atenți la producătorii care combină tradiția cu inovația, cum ar fi Bourgoin - moșia de familie își învechește cognacul de 22 de ani în butoaie de stejar francez Limousin, înainte de a-l termina în microbarrique prăjite. Sau încercați Château de Beaulon. Cunoscut pentru experimentele cu struguri diferiți, acesta este specializat în soiuri exotice care pot fi mai greu de cultivat, dar care produc o aromă mai delicată și mai florală.

Cocktailurile pe bază de coniac sunt susținute de producători, mixologi și băutori francezi deopotrivă. Hôtel Chais Monnet, deschis recent, care, în mod corespunzător, a fost cândva o casă de coniac, este unul dintre acești susținători. Cocktailul 1838, care îi poartă semnătura, poate fi recreat acasă prin combinarea coniacului VSOP, a siropului de șofran și a sifonului - deși va trebui să vă rezervați un sejur pentru a descoperi ingredientul secret pe care barmanii îl folosesc pentru a încheia. Sigur, nu este un Aperol Spritz, dar un cocktail cu coniac poate fi absolut încântător.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus