Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Noua lege a educației: Inspectoratele devin direcții județene și se înființează corpul managerilor educaționali

Noua lege a educației: Inspectoratele devin direcții județene și se înființează corpul managerilor educaționali

Propunerile din noua lege a educației fac schimbări importante și în partea administrativă a educației. Astfel, Inspectoratele școlare nu se vor mai numi așa, structura va fi reorganizată și se va înființa corpul managerilor educaționali.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat astăzi, 12 iulie, principalele schimbări propuse în noua lege a educației. Aceste schimbări ating și latura administrativă. Astfel, vor fi revizuite puternic și planurile-cadru și curriculumul pentru învățământul primar și gimnazial.

Inspectoratele Școlare Județene se transformă în Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar ca servicii publice deconcentrate, aflate în subordinea Ministerului Educației, cu personalitate juridică. Ele vor fi formate prin reorganizarea Inspectoratelor Școlare și prin comasarea cu centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională. Potrivit ministrului, un rol esențial îl va avea Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității cu atribuție de asigurarea calității și inspecții sistemice.

De asemenea, se înființează corpul managerilor educaționali, care va fi format din mentori pentru management educațional, un organism de specialitate aflat în coordonarea Ministerului Educației. Scopul este de a dezvolta politicile publice în educație, mentorat pentru directorii aflați la început de carieră. Totodată apare funcția de director administrativ.

„Începând cu data de 1 septembrie, după ce proiectele vor fi adoptate de Guvern, vor fi transmise Parlamentului pentru a urma parcursul normal. Arhitectura de sistem va fi complet schimbată, aceste legi nu realizează o cosmetizare a sistemului ci sunt cu adevărat o reformă”, a spus ministrul.

Legile vor intra în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Până la finalul lunii iunie 2023 trebuie înființate aceste instituții, ca din septembrie 2023 reforma să se simtă în fiecare instituție de învățământ.

„Atunci vom avea și planul cadru-nou, și curriculumul nou. În septembrie 2023 vom avea și planul-cadru nou, și curriculumul nou. Proporția va fi 50% discipline în trunchiul comun, 20% specializare pentru planul de liceu și până la 30% curriculumul la decizia școlii, este o schimbare radicală. Acest lucru se va întâmpla începând cu septembrie 2023”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Cetateanul Gogu

Acum 1 an

” Se infiinteaza corpul managerilor educational” BRAVOOOOOOO !!!! mai angajati niste taietori de frunze la caini pe salarii grase ca nu sunt destui.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

S-a facut recensamintul nepotilor si amantelor si s-a constatat ca nu-s destule posturi pentru paraziti.Ce faceti daca noi,cei din sistemul privat,ne bagam picioarele in taxele si impozitele voastre si nu le mai platim?Puneti popriri pe conturi(goale,ca nu suntem chiar cistigati la belciuge!) si dupa aia ne judecam vreo 4-5 ani.Cum ii platiti pe paraziti?Cine va mai imprumuta?Poate Banca Rusiei.
Raspunde

Eu

Acum 1 an

Abramburica a fost copil mic pe lângă acest distins dom ministru, consiliat bine de ăsta al nostru, iubitor de școală finlandeză!!!
Raspunde

Profu

Acum 1 an

In alta ordine de idei.... tuturor profesorilor care au dat ieri examenul de titularizare le doresc sa ia note bune si vacanta placuta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus