Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Schimbări propuse pentru BAC: O singură probă ce va conține competențe generale din română, matematică, științe, istorie și geografie și două probe de limbi străine

Schimbări  propuse pentru BAC: O singură probă ce va conține competențe generale din română, matematică, științe, istorie și geografie și două probe de limbi străine

Ministrul Educației anunță schimbări și în organizarea Bacalaureatului. În propunerea legislativă elevii care vor susține bacalaureatul vor avea o singură probă ce conține verificarea competențelor pe mai multe materii, de asemenea vor fi două probe de limbi străine, proba de competențe digitale, iar propunerea pentru proba specifică profilului este propusă a fi facultativă. Dacă aceste schimbări vor fi aprobate și publicate în Monitorul Oficial în această formă, vor beneficia de ele elevii care intră în clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024.

Potrivit noilor propuneri făcute publice de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, elevii care vor susține bacalaureatul vor avea o singură probă scrisă la disciplinele cuprinse în trunchiul comun, o probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările. Această probă constă în evaluarea competențelor generale, formate pe parcursul ciclului liceal la limba și literatura română, matematică și științe ale naturii, istoria și geografia României și Europei și științe socio-umane. O singură probă scrisă care să verifice competențele generale. Condiția de promovare este obținerea cel puțin a notei șase.

Vor fi două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională: probă de evaluare a competențelor digitale, probă scrisă la limba maternă, probe scrise, facultative, la alegerea candidatului, specifice profilului sau specializării.

Se consideră că au promovat bacalaureatul elevii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au susținut proba de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi străine, au susținut proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun și au obținut cel puțin nota 6, au susținut proba la limba și literatura maternă și au obținut cel puțin nota 6. Proba scrisă facultativă, specifică profilului, nu va condiționa promovarea examenului de bacalaureat.

În ceea ce privește proba de evaluare a competențelor digitale, rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competență, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. Elevii care promovează, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și la echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene, la cerere.

În cadrul bacalaureatului probă scrisă la Limba și literatura maternă ar putea fi probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale.

Probele scrise, facultative, specifice profilului sau specializării, la alegerea candidatului ar putea fi susținute astfel:

  1. a) pentru profilul real, specializarea matematică-informatică, din filiera teoretică, o probă scrisă din matematică și informatică cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
  2. b) pentru profilul real, specializarea științele-naturii, din filiera teoretică, o probă scrisă din fizică, chimie și biologie cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
  3. c) pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, o probă scrisă din istorie și științe socio-umane, cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
  4. d) pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică o probă scrisă din limba și literatura română și limba și literatura unei limbi de circulație internațională studiate, cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
  5. e) pentru filiera profesională, o probă scrisă specifică domeniului de pregătire;
  6. f) pentru filiera vocațională, o probă specifică profilului sau specializării.

Examenul naţional de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii învăţământului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  1. a) au susţinut proba de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională și proba de evaluare a competențelor digitale și au obținut cel puțin nivelul „independent”;
  2. b) au susţinut proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun şi au obţinut cel puţin nota 6;
  3. c) au susţinut probă scrisă la Limba și literatura maternă şi au obţinut cel puţin nota 6;

Absolvenţii care au susţinut proba de evaluare a competențelor lingvistice și proba de evaluare a competențelor digitale li se eliberează certificate care atestă nivelul de competenţă lingvistică, respectiv nivelul de competenţă digitală.

Ministerul va pune proiectul de lege care prevede schimbările în educație în dezbatere publică până în 17 august, începând cu miercuri, 13 iulie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Rob

Acum 2 luni

Cetățeanul perfect. Analfabet, opinat doar online și fără capacitatea de a discerna. Și lumea civilizată se mai și laudă că au eradicat sclavia.
Raspunde

Marioara

Acum 2 luni

Tipul asta de examen imi amintesc de felul in care se exprimau colegele mele cand odraslele lor dadeau un examen: "le-a dat o problema care cuprindea toooaataaa materia!"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus