Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Se renunță la media de gimnaziu și fără note la Artă și Sport. Ministrul educației a anunțat principalele schimbări propuse în noua lege a educației

Se renunță la media de gimnaziu și fără note la Artă și Sport. Ministrul educației a anunțat principalele schimbări propuse în noua lege a educației

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat astăzi, 12 iulie, care sunt principalele proiecte de lege care vizează noua lege a educației. De mâine, 13 iulie, aceste proiecte vor fi lansate în consultație publică până în 17 august. Românii sunt invitați timp de 35 de zile să-și exprime părerea cu privire la aceste noi proiecte.

Printre principalele schimbări despre care ministrul a vorbit se numără faptul că învățământul obligatoriu va cuprinde și grupa mică începând cu anul 2030.

În ceea ce privește evaluarea elevilor, aceasta va fi centrată pe competențe și este obligatoriu să se ofere feedback în timp real elevilor, aceste evaluări stând la baza planurilor individuale de învățare.

„Pentru copiii care se vor găsi în luna septembrie 2023 în grupa mare a grădiniței, cadrul didactic care a asigurat educația preșcolarilor trebuie să întocmească un raport de evaluare a competențelor cognitive, emoționale și sociale ale copilului. Activitatea didactică pe parcursul clasei pregătitoare va ține cont de constatările acestui raport în sensul adaptării corespunzătoare a acesteia la nivelul de dezvoltare a fiecărui elev. La final al claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii vor susține obligatoriu evaluări naționale scrise obligatoriu la „limbă și comunicare” și „matematică””, a spus ministrul educației.

Rămân calificativele anuale unice, în învățământul primar, pe arii curriculare, cu excepția clasei pregătitoare, pe parcursul căreia nu se acordă calificative. În gimnaziu și în liceu se acordă, în continuare, note de la 1 la 10.

O altă noutate este și faptul că se elimină notele la disciplinele care fac parte din ariile curriculare Arte și Educație Fizică și Sport precum și la alte discipline ce pot fi stabilite prin ordin de ministru. Astfel se vor acorda calificative de tip admis, respins și nu notă de la 1 la 10. Excepție face învățământului vocațional (cum sunt liceele de artă sau sport) la care rezultatele evaluării se exprimă în continuare cu note de la 1 la 10.

Ministrul a subliniat faptul că aceste modificări vor fi valabile, cel mai probabil, din septembrie 2023.

Se renunță la media de gimnaziu

Orientarea școlară și portofoliul personal al elevului vor deveni obligatorii la finalul clasei a VIII-a, când consilierul școlar și dirigintele vor avea obligația să emită o recomandare de încadrare în educația secundară superioară.

Sunt schimbări importante și în ceea ce privește Evaluarea Națională. Ministrul anunță și revenirea la admitere la colegiile cu rezultate foarte bune care vor avea dreptul să-și organizeze singuri admiterea.

„Mă adresez acelor elevi care vor începe în septembrie clasa a VII-a. Ei vor avea o șansă în plus, aceea de susținere a examenului de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegilor naționale - urmează să redefinim condițiile necesare dobândirii titulaturii de colegiu național - vor avea ocazia să susțină un examen de admitere în liceu: Liceele care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire. Acest proces de admitere în liceu se va face înainte de a fi demarată evaluarea națională”, spune ministrul.

Încă de la intrarea în vigoare a legii, pentru elevii de clasa a VIII-a este important de știut că se introduce renunțarea la media din gimnaziu.

Sursa foto: Athiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus