Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Cine este de fapt generalul rus obez, trimis de Putin să lupte în Ucraina. Fake news viral

Cine este de fapt generalul rus obez, trimis de Putin să lupte în Ucraina. Fake news viral

La sfârșitul lunii iunie, mai multe tabloide britanice au relatat despre un general-maior rus, obez și alcoolic, pe nume Pavel. Bărbatul ieşit la pensie ar fi fost rechemat de Putin pentru a lupta în Ucraina. Articolele erau ilustrate cu fotografia a unui soldat rus obez. Povestea virală, dar care este un fake news, a fost preluată şi de siteuri din România. Bărbatul din fotografie nu este generalul-maior Pavel, potrivit investigaţiilor făcute de revista belgiană Knack și radiodifuzorul național belgian VRT. Bărbatul din fotografie este de fapt un fost polițist de frontieră rus, scrie Observatornews.ro

În fotografia virală care a declanșat meme-uri și glume, apare de fapt Ivan Ivanovici Turchin, fost soldat și grănicer rus. Fotografia a fost făcută pe 27 mai 2022 în orașul rusesc Elan, în ajunul Zilei Grănicerilor, sărbătoare rusească.

Pe 25 iunie, tabloidul britanic The Daily Star (care a șters articolul între timp) publică o poveste despre un general rus obez Pavel, despre care se spune că a fost rechemat după ce s-a retras din activitate, pentru a lupta în războiul din Ucraina. ”Generalul rus obez, în vârstă de 67 de ani, a fost chemat să lupte în Ucraina” scrie sursa citată. Articolul este însoțit de o fotografie a unui bărbat supraponderal în costum militar.

Cu ajutorul Google Images și Tineye, jurnaliştii belgieni Rien Emmery de la VRT şi Lotte Lambrecht de la Knack  au aflat că fotografia devenită virală a fost postată pentru prima dată pe Twitter pe 5 iunie, de către un utilizator de Twitter din Ucraina. După două zile, fotografia apare și pe Reddit, unde oamenii se provoacă unii pe alții să facă photoshop-uri amuzante pe baza imaginii. Deci fotografia circula de ceva vreme pe internet înainte ca tabloidele britanice să o descopere.

Cu instrumentul de recunoaștere facială Pimeyes, jurnaliştii au aflat cine sunt cei doi bărbaţi din stânga ”generalului obez”. Este vorba de Dmitri Litvinov şi Alexander Bondarenko. Ambii sunt oficiali locali din districtul Yelansky, regiunea Volgograd. Cel mai mare oraș din district este Yelan. Jurnaliştii belgieni asumă că sărbătoarea la care asistă personajele din poză a avut loc în acel oraș. Fotografia pare să fi fost făcută într-un parc. Cu ajutorul Google Maps, cei doi găsesc fotografii cu parcul din Yelan iar monumentul care se vede pe fundalul fotografiei de pe Twitter apare în locul respectiv.

Cu ajutorul reţelei de socializare ruseşti Odnoklassniki, jurnaliştii au aflat şi cine este de fapt generalul supraponderal: profilul său online spune că este Ivan Ivanovich Turchin. Deci nu este deloc generalul-maior Pavel, după cum scriau tabloidele britanice.

Bărbatul locuiește în prezent în Jizzax, un oraș din Uzbekistan, și nu într-o suburbie a Moscovei. Ar avea 58 de ani, nu 67. Din fotografiile și comentariile de pe profilul său, se poate deduce că bărbatul este originar din Yelen, a avut o carieră militară, iar în 2011 s-a pensionat. El a fost prezent și la sărbătorile anterioare ale Zilei Grănicerilor. Ivanovici a fost recent activ pe profilul său de Odnoklassniki, ceea ce sugerează că nu s-a dus în Ucraina să lupte.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Cetateanul Gogu

Acum 1 an

Avem si noi. Nu faceti prea multe poze sa nu blocati twitter-ul.
Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

Asta e numai unul dintre fake-uri. Cate nu vor mai fi! Si ii compatimiti pe ucrainieni...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus