Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Contabilii sibieni au sărbătorit 101 ani de când profesia le-a fost recunoscută: ”Contabilitatea managerială este tot mai solicitată”

Contabilii sibieni au sărbătorit 101 ani de când profesia le-a fost recunoscută: ”Contabilitatea managerială este tot mai solicitată”

Câteva zeci de experți contabili și contabili autorizați sibieni au participat la evenimentul organizat cu ocazia Zilei naționale a contabilului din România.

În urmă cu 101 ani, pe 13 iulie, Regele Ferdinand promulga prima lege din România care consfințea înființarea corpului contabililor experți. Filiala Sibiu a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a organizat cu ocazia aniversării acestei date, devenită Ziua națională a contabilului Român, un eveniment la care au participat nu doar profesioniștii din acest domeniu, ci și reprezentanți ai altor profesii tangențiale: de la reprezentanții Fiscului, la cei ai avocaților ori practicienilor în insolvență.

”Oamenii politici au înțeles importanța unor liberi profesioniști care să sprijine antreprenorii. CECCAR devenea parte a infrastructurii instituționale care a contribuit la dezvoltarea României”, a amintit Milica Bardașu, consilier superior în cadrul CECCAR și fosta președintă a CECAR Sibiu, despre momentul promulgării primei legi a corpului contabililor. Organizație desființată în vremea comunistă și reînființată în 1994. ”Acum a devenit cel mai mare corp profesional din țară. CECAR, cu peste 35.000 de liber profesioniști contabili, va sancționa orice tentativă prin care independența profesioniștilor poate fi afectată”, a mai arătat Milica Bardașu.

Florin Pop, cel care după zece ani a fost reales în funcția de președinte al CECCAR, a arătat că, în ultima perioadă, oamenii de afaceri cer tot mai mult consiliere. ”În ultimii ani am avut multe șocuri cu impact în economie. Abia am scăpat de efectele crizei din 2008 – 2009, a urmat pandemia, suntem în criză provocată de războiul din Ucraina. Și să nu uităm de reforma fiscală care va necesita eforturi din partea noastră pentru sprijinirea clienților noștri antreprenori. Contabilul este, până la urmă, un consilier al antreprenorilor. Contabilitatea managerială este tot mai solicitată în ultimul timp”, a arătat Florin Pop.

Promisiunile Fiscului

Din partea Administrației Finanțelor Publice din Sibiu, economistul Ciprian Frandeș a vorbit despre colaborarea pe care cele două profesii o au. ”Desfășurați o muncă strâns legată de a noastră, din administrația fiscală. Suntem într-un continuu parteneriat, care, uneori, mai șchiopătat, alteori cu un imbold, îl ducem mai departe. Avem nevoie de multă comunicare deschisă și permanentă, pe care să știți că o avem față de dumneavoastră, indiferent de programul de audiențe de pe uși. Probabil uneori ați fost nemulțumiți de activitatea noastră, dar vă suntem alături. Un mesaj de susținere pentru munca migăloasă, dar plină de profesionalism pe care o desfășurați”, le-a transmis Ciprian Frandeș.

Care a promis că digitalizarea este un proces care va continua. ”În pandemie ne-am învățat să comunicăm și on-line. Sigur, și acolo lucrurile pot fi îmbunătățite și suntem interesați de acest lucru. Depunem toate eforturile să vă sprijinim, astfel încât să ne facem treaba și unii și ceilalți. Online economisim timp, iar discuțiile sunt mult mai directe. Cu sincope, vom scoate la capăt și treaba aceasta”.

Vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, a arătat că și funcționarea instituțiilor publice este dependentă de contabili. ”Au un rol determinant în funcționarea oricărei societăți comerciale, dar și a oricărei instituții publice. Știu cât de importantă este activitatea Direcției Economice”.

”În bancă sunteți considerați principalul nostru colaborator”

Iar pentru avocați, colaborarea cu reprezentanții CECCAR devine tot mai strânsă. ”Există o legătură foarte strânsă între cele două profesii, sunt convergente, scopul final fiind binele clientului. Dacă la început colaborarea se rezuma la partea judiciară, în ultima perioadă colaborarea se dezvoltă tot mai mult pe partea extrajudiciară. N-am văzut proces de fuziune, divizare, due diligence la care să nu fie obligatorie colaborarea avocatului și a contabilului”, a spus Alexandru Suciu, decanul Baroului Sibiu.

Pentru reprezentanții mediului bancar, contabilii sunt cei care ”vorbesc aceeași limbă” atunci când vine vorba de dezvoltarea afacerilor. „Cu toții funcționăm într-un mediu foarte reglementat, gândirea analitică este la fel de importantă. Cu toții avem uneori creativitate, pentru că partenerii noștri antreprenori au creativitate și atunci trebuie să le putem răspunde în limitele profesiei. Tot timpul se schimbă ceva în domeniul nostru, în lumea asta. Singura constantă pe care o trăim e schimbarea. Parteneriatul nostru trebuie să ajute dezvoltarea afacerilor locale, care duce la creșterea unei comunității, un bine pentru toți cei care trăim aici și în România.Vă mulțumim pentru ceea ce faceți. În bancă sunteți considerați principalul nostru colaborator”, le-a transmis Mariana Vâstraș, directorare Băncii Transilvania Sibiu.

Evenimentul a inclus și o serie de discuții pe subiectul ”rolului profesionistului contabili în asigurarea rezilienței afacerilor”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus