Arhitectul Michael Engel e cunoscut sibienilor prin aportul său în mai multe proiecte de regenerare urbană. A fost implicat din 2005 în proiectul GTZ “Reabilitarea Centrului Istoric Sibiu”, iar apoi a preluat mai multe proiecte punctuale.
Din 2010 devine coordonatorul Proiectului GTZ “Creşterea potenţialului satelor transilvane” şi în acelaşi timp al activităţii partenerilor implicaţi în acest proiect. Tot atunci preia funcţia de director şi cea de preşedinte al Fundaţiei Heritas.
foto Paul Neagu
A făcut însă parte și din mai multe proiecte în alte state, amintirea unuia dintre ele, marcându-l în aceste zile: cel al reabilitării centrului orașului ucrainean Vinița, recent bombardat de armata rusă.
”Concursul de proiecte s-a desfășurat în 2010, iar eu am fost atunci în juriu. Au fost câteva idei interesante, însă nu m-am interesat, să știu dacă proiectul declarat atunci câștigător a fost și implementat. Se referea la reproiectarea pieței centrale și atunci urma să se implementeze în Vinița”, povestește Engel, acum stabilit în Serbia.
”Imaginile de acolo sunt foarte dureroase, e incredibil. Am fost acolo, am colegi care locuiau acolo. Foștii mei colegi, prietenii, îmi spuneau că Vinița e o sonă sigură, că nu e în zona de target. Stăteau acolo, în piață, și beau o bere cu câteva zile înainte. Și acum, bang. E absolut șocant”, continuă el.
”Sincer, nu știu cât ar putea dura reconstrucția Ucrainei”
După ce a părăsit Sibiul, Michael Engel a lucrat o perioadă în Ucraina și a apucat să înțeleagă mai bine oamenii și situația socială și politică.
”Eu am locuit cinci ani în Ucraina și am desfășurat mai multe proiecte de dezvoltare urbană în mai multe orașe din această țară. De la început, ca orice nou venit care am stat în Ucraina am simțit războiul ca pe o situație tot timpul prezentă.
Colegii mei din Ucraina au fost evacuați cu o săptămână înainte de 24 februarie, iar după invitație, timp de două săptămâni, m-am ocupat de coordonarea unui suport de evacuare a prietenilor rămași acolo. Unii au plecat în Europa, alții s-au dus în zona de vest a Ucrainei.
Sunt foarte mulți prieteni care stau în expectativa de a fi înrolați în armată”, povestește el.
Arhitectul spune că va fi foarte dificilă o reconstrucție a țării, chiar și în situația în care războiul s-ar încheia azi.
”Sincer, nu știu cât ar putea dura reconstrucția Ucrainei. Chiar dacă războiul s-ar încheia acum sunt foarte multe lucruri de făcut. Cel mai probabil s-ar începe cu refacerea infrastructurii de bază, apoi zonele rezidențiale, e mare nevoie de locuințe, în special pentru cei don zona de est, apoi vorbim de infrastructură socială, în multe locuri e distrusă complet, iar de abia apoi putem vorbi de restul. Ar putea 10, 20 de ani, poate și mai mult!”, explică Engel.
Michael s-a născut în Germania în oraşul Dresda. Este arhitect specializat în dezvoltare şi regenerare urbană și a lucrat în cadrul unor proiecte de dezvoltare urbană în Germania, România, Ucraina, Serbia şi Africa de Sud.
Centrul orașului, lovit cu rachete Kalibr
Potrivit oficialilor ucraineni, rachete de croazieră Kalibr lansate de pe un submarin rusesc din Marea Neagră au lovit săptămâna trecută clădiri civile din Vinița.
Alte 22 de persoane au murit, inclusiv alți doi copii, iar alte peste 100 au fost rănite în acest atac asupra orașului situat la 268 km sud-vest de capitala Kiev.
Guvernatorul regiunii, Serhii Borzov, a declarat că apărarea aeriană ucraineană a doborât două dintre cele patru rachete lansate.
Șeful polițieinaționale, Ihor Klymenko, a declarat că doar șase dintre morți au fost identificați până în prezent, în timp ce 39 de persoane sunt încă date dispărute.
Rusia nu a confirmat oficial atacul, dar Margarita Simonian, șefa rețelei de televiziune rusești controlate de stat RT, a declarat pe canalul său de Telegram că oficialii militari i-au spus că o clădire din Vinița a fost vizată pentru că adăpostea „naziști” ucraineni.
Rachetele au declanșat un incendiu care s-a extins și a cuprins 50 de mașini într-o parcare adiacentă, iar președintele Volodimir Zelenski a afirmat că atacul a vizat deliberat civili.
Atacul a avut loc în timp ce oficiali guvernamentali din aproximativ 40 de țări s-au întâlnit la Haga pentru a discuta despre coordonarea eforturilor de investigare și urmărire penală a unor potențiale crime de război în Ucraina.
„În fiecare zi, Rusia distruge populația civilă, ucigând copii ucraineni, direcționând rachete spre obiecte civile”, a scris Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram.
Vinița este unul dintre cele mai mari orașe din Ucraina, cu o populație de 370.000 de locuitori.
Sursa foto principală: Noi.md
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: atac. centru , vinița , Kalibr , Sibiu , Michael Engel
Vizualizari: 2247
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Xxx
Acum 1 oră
Ion