Luni,
03.10.2022
Ploi Scurte
Acum
10°C

Tot ce trebuie să știm despre polen. Proprietăți și mod de administrare

Tot ce trebuie să știm despre polen. Proprietăți și mod de administrare

Polenul este principala sursă de proteină cu care albinele hrănesc puietul.

Grăuncioarele de polen sunt celulele vegetale masculine cu rol în inmulţirea plantelor. Albinele îl aduna vizitând florile. Granulele microscopice de polen se lipesc de perişorii de pe corpul albinei pe care albina îi “piaptană” făcându-le mici “ghemotoace” depozitându-le în coşuleţele de pe picioruşe şi le transportă în stup pentru a hrăni puietul.

Grăuncioarele de polen au culori şi forme diferite în funcţie de specia de plantă, de exemplu: galben deschis la alun, galben închis la gura leului, galben citron la rapiţă, verzui la arţar, albastru la facelie, gri deschis la ulm şi aproape negru la mac.
Mărimea şi greutatea grăuncioarelor de polen pot fi foarte diferite în funcţie de specia plantei, durata culesului şi distanţa până la floarea sursă.

Polenul pe care îl găsim in comerţ este polenul pe care îl aduc albinuţele acasa, dar care la urdiniş (intrarea în stup), apicultorul a pus un colector de polen ce are o gratie prin care albinele nu pot intra decat daca descarcă coşuleţele cu grăuncioare. Grăuncioarele cad intr-o cutie colectoare din care apicultorul adună polenul pe care îl usucă sau îl congelează.

PROPRIETATILE POLENULUI

Proprietăţile principale ale polenului sunt legate de bogaţia mare în elemente nutritive (aminoacizi, vitamine, enzime etc.).

 • Măreşte imunitatea – datorită conţinutului de carotenoizi;
 • Creşte nivelul de alfa şi beta-globuline în serul sanguin ajută funcţiile ficatului şi ale sistemului imun;
 • Scade nivelul colesterolului – datorită conţinutului în fitosteroli;
 • Protejează organismul împotriva efectelor negative ale chimioterapiei – prin protecţia ficatului, regenerarea celulară şi detoxifierea ficatului;
 • Reglează greutatea corporală – greutatea este reglată prin mai multe mecanisme;
 • Facilitează funcţionarea creierului – polenul este cel mai bun aliment pentru creier;
 • Stimulează producerea substanţelor organice – stimulează anabolismul;
 • Stimulent – ajută sistemul nervos, muşchii, conţine multă „forţă vitală”;
 • Întăreşte vasele capilare – vezi producerea colagenului şi a elastinei, are proprietăţi antihemoragice;
 • Întăreşte inima – polenul hrăneşte în mod direct inima şi indirect (prin intermediul ficatului);e sursă a bioenergiei;
 • Întăreşte sistemul imun – aproape toate structurile legate de sistemul imun au nevoie de multe proteine diferite ce se regăsesc in polen;
 • Tonic – polenul creşte apetitul, funcţia digestivă, curgerea sângelui, funcţionarea inimii şi a sistemului nervos, capacităţile sexuale.
 • Polenul îmbunătăţeşte toate funcţiile cerebrale: datorită prezenţei unei cantităţi incredibil de mari de elemente nutritive diferite ce se găsesc în polen ; aceste substanţe hrănesc toate celulele neuronale ; îmbunătăţeşte producerea de hemoglobină şi de hematii: conţine toate substanţele necesare pentru regenerarea celulară, inclusiv pe cele necesare pentru celulele sanguine ; de asemenea conţine fier care este foarte important pentru sinteza hemoglobinei;
 • îmbunătăţeşte funcţionarea intestinului grospentru că hrăneşte flora intestinală;
 • îmbunătăţeşte nutriţia şi funcţiile tuturor muşchilor;
 • îmbunătăţeşte funcţiile prostatei: polenul este celula sexuală vegetală, este antibacterian, este antiinflamator, este diuretic;
 • îmbunătăţeşte funcţiile stomacului: hrăneşte celulele din mucoasa stomacului care produc suc gastric;
 • hrăneşte muşchii stomacului , ajutând la amestecarea alimentelor cu sucul gastric şi la deplasarea bolului alimentar spre duoden şi intestinul subţire; îmbunătăţeşte circulaţia sanguină: prin scăderea grăsimilor din sânge , în acest mod crescând fluiditatea sângelui;
 • creşte puterea muşchilor cardiaci care vor pompa mai mult sânge cu mai puţin efort , dar şi datorită creşterii elasticităţii arteriale;
 • îmbunătăţeşte nutriţia: prin compoziţia sa;
 • îmbunătăţeşte vederea în mod direct prin hrănirea celulelor oculare ;
 • îmbunătăţeşte flora intestinală;
 • îmbunătăţeşte funcţiile ficatului;
 • îmbunătăţeşte capacitatea sexuală (în special la bărbaţi); polenul este celula sexuală vegetală masculină; îmbunătăţeşte structura pielii: prin conţinutul ridicat în vitamine,colagenul şi elastina din piele sunt proteine ;
 • polenul conţine toţi aminoacizii necesari producerii acestor proteine.

INDICATIILE POLENULUI

Polenul poate fi indicat în stări de surmenaj, anemie, covalescență dar și oamenilor sănătoși. Are acțiune reglatoare a funcțiilor intestinale la bolnavii suferind de constipație sau diaree cronică; La persoanele anemice (copii, adulți, vârstnici), provoca o creștere rapidă a cantității de hemoglobină din sânge. Este puternic energizant.

Polenul determină o creștere rapidă în greutate și o revenire a forțelor la covalescenți.

Are și o acțiune echilibrantă asupra sistemului nervos, în special în cazurile de depresie, insomnia,  potenței sexuale. Asociat cu medicamente antidepresive, permite refacerea, cu doze mai mici de medicamente și într-un timp mai scurt decât cel necesar în absența polenului.

În cazurile de epuizare, astenie, tristețe, scăderea tonusului vital, polenul s-a dovedit un factor energetic de mare interes. Dupa puține zile de tratament cu polen toți pacienții suferă o ameliorare subiectivă: tonusul vital crește, ei dispun de mai multă energie, dispoziția se ameliorează, umorul le sporește.

Rezultate foarte bune se intalnesc in alcoolism. Alcoolicul cronic prezintă un mare număr de carențe (vitaminice, proteinice) pentru remedierea cărora polenul este foarte eficient .

Cercetările asupra valorii alimentare a polenului au arătat că un consum periodic, dă bune rezultate la copii anemici, sportivi, persoane supuse stresului, imbunătățind starea fizică și psihică generală, dând rezistență sporită la oboseală, creșterea apetitului, îmbunătățește facultățile mintale.

In cosmetică, pielea tratată cu polen devine repede mai moale, mai luminoasă, mai hidratată și mai elastică.

Preparatele cu polen dau bune rezultate și în tratamentul pielii capului datorită conținutului ridicat de aminoacizi cu sulf care intră și în compoziția cheratinei.

ADMINISTRAREA POLENULUI

În administrarea polenului trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte.

Dacă nu avem (sau nu știm că avem) nici o afecțiune ci dorim să-l consumăm datorită aportului de nutrienți de înaltă calitate, atunci putem să consumăm zilnic o linguriță, dimineața pe stomacul gol, cu un pahar cu apa (plată, de fântână sau de izvor) cu 2-3 picaturi de zeamă de lămâie (ce are rolul de a sparge exina – inverlișul grăunciorului de polen), sau cu un suc natural de fructe. Se poate presara pe fructi. Se poate consuma cu iaurt.

Mulți oamenii au alergii la polen. Trebuie să știți că majoritatea alergiilor la polen este dată de „polenul aeropurtat”, polenul anaemophil (polenul purtat de vânt) și nu de polenul procesat de albinuțe. Totuși există oameni care fac alergii și la polenul cules de albine (alergii respiratorii, alergii alimentare.

Polenul il găsim in comerț sau la apicultori, crud – congelat sau uscat. Trebuie să ținem cont că prin uscare polenul își pierde nu doar apa ci și uleiuri volatile și din principiile active.

Dacă am achiziționat polen crud-congelat, il păstrăm mai departe în congelator, iar de fiecare dată când dorim să-l consumam, luam doza necesară direct din congelator. Studii întreprinse pe calitatea polenului arată că polenul poate fi congelat și decongelat de 3 ori fără a-și pierde proprietățile, cu condiția să nu stea foarte mult timp decongelat inainte de recongelare.

Dacă avem o afecțiune despre care am auzit sau/si citit că polenul ne-ar ajuta, atunci trebuie neapărat să luăm legătura cu un medic cu competențe apifitoterapeutice (apiterapeut) să stabilească doza, perioada de timp, modul de administrare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus