Vineri,
19.04.2024
Cer Senin
Acum
1°C

DSP Sibiu către sibienii care preferă apa de izvor: Mai bine beți apă de la robinet

DSP Sibiu către sibienii care preferă apa de izvor: Mai bine beți apă de la robinet

Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu a prezentat marți dimineață, în cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural, o analiză a situației apei de băut din județul Sibiu.

Directorul adjunct al DSP Sibiu, Adela Morar, a arătat cu această ocazie că mai puțin de un procent din probele de apă analizate în zonele mari de aprovizionare cu apă potabilă sunt neconforme.

”Astfel pe total județ, pentru monitorizarea calității apei furnizate în ZAP-urile mari (Zone Aprovizionare cu Apă n. r.), s-au efectuat, la Laboratorul DSP Sibiu, la laboratoarele producătorilor de apă și la Laboratoarele Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj Napoca și Tg. Mureș (pentru determinarea parametrilor care nu se pot analiza la nivelul Laboratorului DSP Sibiu), un număr total de 8.586 analize, din care 61 au fost analize neconforme, respectiv 0,71%, rezultând un procent de conformitate de 99,29 %.

Cele cinci zone mari sunt: Sibiu, Mediaș, Cisnădie, Avrig și Arpașu și sunt deservite de cei doi mari producători de apă potabilă din județ, operatorii regionali de apă: SC Apă Canal SA și SC Apa Târnavei Mari SA.

Situația este radical diferită când vine vorba despre apa de izvor sau cea din șipote, în județul Sibiu. În laboratorul de analize al DSP Sibiu, în cursul anului 2021 s-au analizat 158 de probe de apă din fântâni și izvoare publice, din care 79 au fost analizate la parametrii microbiologici (E. coli, Enterococi, Coliformi, Număr de colonii la 22ºC, număr de colonii la 37ºC) și un număr de 79 de probe au fost analizate la parametrii chimici (nitrați, nitriți, amoniu, conductivitate, culoare, fier, mangan, gust, miros, oxidabilitate, pH, turbiditate).

”Rezultatele determinărilor au arătat faptul ca 35,44 %, din probele analizate la parametrii chimici au fost necorespunzătoare (cel mai frecvent depășirile s-au înregistrat la amoniac și nitrați), 69,62 % din probele analizate la parametrii bacteriologici au fost necorespunzătoare și 17,10 % din probe au fost neconforme atât la parametrii chimici, cât și la cei bacteriologici. Ca număr de analize, în cursul anului 2021 s-au efectuat un număr de 959 analize din apa provenită din surse publice locale, din care 211 analize au fost neconforme, deci un procent de 22 %. Din parametrii bacteriologici 49,30 % au fost neconformi si 5,96 % din parametrii chimici”, au precizat specialiștii DSP Sibiu.

În fața acestor dovezi clare, recomandarea este una singură pentru populație: beți apă de la robinet, nu din izvoare!

”Recomandarea noastră rămâne clară, pentru că știm că există anumite persoane reticente în rândul cetățenilor, care chiar dacă sunt racordați la sistemul centralizat preferă să consume apă de izvor sau din alte surse, recomandarea este să bea doar apă din sistemul centralizat de furnizare, pentru că există un control mult mai bun și o calitate superioară”, au concluzionat reprezentanții DSP Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Moromete

Acum 1 an

Minciuni gogonate,.apa de.la.chiuveta e.otrava curata pe care o si platim
Raspunde

Eu

Acum 1 an

De ce Dsp nu publica lista cu locatia izvoarelor analizate, sa stim si noi care e bun sau nu?
Raspunde

Mihaly

Acum 1 an

Dati-va naibii de jigodii...informati publicul la un an dupa asa zisele voastre analize ...
Raspunde

Emil

Acum 1 an

In general izvoarele curate nu fac matasea-broaștei pe țeavă.
Raspunde

Bautor de apa plata

Acum 1 an

DSP mai bine publicati buletinele!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus