Sâmbătă,
13.08.2022
Cer Senin
Acum
21°C

Noul Spital județean, la nivel de ”gașcă politică”

”De două zile miroase a brânză pe holurile Guvernului”, râde amar unul dintre colegii de redacție. E vorba de delegațiile de sibieni (pesediști, într-o zi, liberali în alta) mai mult sau mai puțini agitați de faptul că noul spital județean din Sibiu riscă să fie exclus de la finanțarea prin PNRR.

Asta dacă proiectul elaborat de ministrul Sănătății nu va fi modificat. Ministru al Sănătății care declara pentru Turnul Sfatului că nimeni de la Sibiu nu i-a solicitat o întrevedere pe subiectul noului spital județean.

Ce a urmat pare un spectacol pentru membrii de partid. Social-democrații sibieni, în frunte cu Bogdan Trif, s-au pozat în biroul colegului lor de partid, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Cu aceeași lirică agresivă, care nu va duce niciodată într-o direcție constructivă, Trif s-a rățoit la președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean: că ea merge pe munte, în timp ce ei, social-democrații, se duc să vorbească pentru proiectul noului spital județean.

Fotografia din biroul lui Rafila a fost publicată mai întâi pe Facebook, stârnind admirația membrilor de partid.

O zi mai târziu, a venit rândul liberalilor să se fotografieze la București. De data asta, chiar în biroul lui Nicolae Ciucă, premierul cu prestație ”dăncilistă”, având alături și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș și, fără explicații, ministrul de Interne. Cele care s-au fotografiat cu miniștrii și au publicat – simultan și cu același text – mai apoi pe Facebook au fost liberalele Daniela Cîmpean și Raluca Turcan. Adică președinta liberală a CJ Sibiu și președinta PNL Sibiu, cu colegii de partid de la București. Stârnind, de asemenea, admirația colegilor de partid.

Atât pesediștii, cât și liberalii dovedesc că n-au depășit etapa frecușului politic. Al goanei după imagine pe un proiect care – alături de un Centru de conferințe și spectacole – ar contribui major la schimbarea la față a Sibiului. Un proiect care – la halul în care se schimbă majoritățile în țara asta – nu va avea decât piedici dacă nu e împărțit în ceea ce privește meritele.

Frecușul politic între un Bogdan Trif - aflat în fruntea unei organizații politice care nu prea are suflu la Sibiu – și o Daniela Cîmpean blocată în supărarea că nu-i sunt recunoscute meritele de a promova un astfel de proiect este nimic altceva decât expresia lipsei de maturitate politică. Clar, expresie cu limbaj de lemn, dar oamenii aceștia dovedesc că au rămas în era politicianismului de gașcă.

Numai cei care n-au trăit pe aici în ultimii 32 de ani ar spune că a construi un spital precum cel proiectat la Sibiu este un demers ușor. Peste tot în lume proiectele mari și de pionierat (un nou spital e pionierat în țara noastră) suferă modificări, creșteri de costuri, se lovesc de inadvertențe legislative. La Sibiu, acest proiect mai beneficiază și de o gargară politică.

”Îi cerem doamnei Cîmpean să lase orgoliile și plimbările pe munte (cum a făcut astăzi) și să plece dis-de-dimineață la București, la Ministerul Sănătății” (citat din Bogdan Trif) face parte din același registru cu ”acum, după ce am făcut această demonstrație de utilizare a internetului, vă rog să îmi spuneți dacă mai aveți întrebări” (citat din Daniela Cîmpean, adresându-se Laurei Barac, consilier județean PSD care căuta, la fel, să boxeze politic pe seama proiectului spitalului).

Astfel de abordări lasă ”în slujba cetățeanului” tot o sintagmă fără rost.

Daniela Cîmpean uită cum a pornit ”pe linie de partid” tot proiectul: cum la evenimentul care a precedat protocolul cu Guvernul singurul om politic ori reprezentant al unei alte instituții din alt partid a fost primarul Sibiului, Astrid Fodor. Căreia nu numai că nu i-au fost acordate câteva minute pentru două-trei cuvinte, dar a și fost ținută departe de fotografiile oficiale. Liberalii voiau și, din câte se pare, vor în continuare să ia totul pe propria spuză electorală.

În plus, Daniela Cîmpean marșează în continuare și pe ignoranța comunității. Vorbește despre șansa finanțării nerambursabile și prin Programul Operațional Sănătate, când colegul său de partid, ministrul Fondurilor Europene, declară pentru cititorii Turnul Sfatului că acele fonduri sunt alocate construirii celor trei spitale regionale, restul banilor fiind pentru infrastructură adiacentă spitalelor județene și pentru dotări. 

Nu se poate ajunge la o discuție constructivă între liberali și social-democrați, cei care, în prezent ”împart bănetul” de la nivel central? Eu aș zice că nu e imposibil. Să ne amintim doar bombasticele comunicate pe care le emitea PSD-ul sibian acum trei ani împotriva lui Klaus Iohannis, iar acum să ne uităm la cum lucrează împreună FDGR-ul cu PSD-ul în Consiliul local. Bine, acolo sunt reprezentanți ai PSD care înțeleg să lucreze altfel decât cu surle și trâmbițe și figuri de stil în comunicate de presă, precum înțelege să dea de multe ori cu barda Bogdan Trif, președintele organizației județene.

Sunt voci care spun că e degeaba, că soarta noului spital la finanțarea prin PNRR este pecetluită. Versiune în care, toată gargara aceasta politică și gălăgioasă capătă sens: cine urlă mai tare ca să arunce într-un final nedorit vina pe ceilalți. 

Speranța trebuie să moară ultima: e vorba de un proiect de science-fiction în domeniul medical din România. Nu există spital privat care să ofere o astfel de infrastructură precum cea proiectată la Sibiu. Sunt detalii atât de tehnice (de la soft-ul de gestionare a proiectului, la sistemele verzi proiectate în pereții acelei clădiri, la circuite și dotări medicale) pe care doar cei cu minimă pregătire în domeniu le pot pricepe acum. Costurile imense puse pe seama acestui proiect de acolo vin, dintr-o infrastructură de top.

Nu sunt bani pentru o astfel de infrastructură acum, când vin peste țară și PNRR și fondurile europene nerambursabile? Ba, s-ar găsi. Dacă oameni precum Cîmpean, Turcan, Trif, Porr, Cibu-Deaconu, Benedek, Fodor și restul cu ancore la București s-ar întâlni oficial – nu la reuniunile mai mult sau mai puțin întâmplătoare despre care vorbea președinta CJ că merge să facă lobby - și și-ar asuma laolaltă proiectul acesta. Cu toții (mai puțin Paul Porr și Ruxandra Cibu-Deaconu) sunt angajați și plătiți pentru asta – nu trebuie să aștepte să le facă altcineva treaba.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 1 săptămână

Mafie politica inscaunata in varful statului. A acaparat parlamentul, economia, justiția, politia si proprietățile populației prin tâlharii, fraude, falsuri si atrocități.
Raspunde

Viorica

Acum 1 săptămână

Trebuie neapărat un spital nou in Sibiu. Cel actual e plin de nozocomiale de care nu mai scapă. Mama soacră a decedat în urma cu 15 ani după o operație de sold la ortopedie.De aici aluat trei bacterii periculoase,a făcut o escară mare iar după două luni și jumătate a decedat la 68 de ani. Eu după o operație de hernie de disc am contractat bacteria Proteus SPP,de care am scăpat cu greu după un an de zile de tratamente și un autovaccin de la Institutul Cantacuzino din București. Toți știu lucrul acesta dar se feresc sa recunoască. Așa că da ,ne trebuie un spital nou să nu mai moară oameni din cauza condițiilor.
Raspunde

Adrian

Acum 1 săptămână

doua partide atat de diferite vor gasi o cale comuna,doar cum au facut-o relativ recent,cand i-au dat pe altii afara de la guvernare....intru fraudarea banului public romanesc sau cel european (PNRR)
Raspunde

Ie Greu

Acum 1 săptămână

Daca ne uitam prin arhivele presei sibiene poate ne amintim ca intregul iures a inceput cam pe vremea cand se iteau primele zvonuri despre centrul de comanda NATO de la Sibiu caruia i-ar fi cam trebuit si un spital cu standarde musai NATO sa-i oblojeasca soldatoii. Si-atunci, pe vremea aia, de la Orban inca in functie pe scaunul de prim-ministru pana la Turcan, "coloanele oficiale" faceau poteca pe la CJ. Vorba aia "daca-i ordin, cu placere". Cam pe atunci s-au dus si in tarla sa faca poze cu nimic in spate dar cu o pancarta a ...viitorului, alaturata. Iar prostovanii de la CJ au inceput sa lustruiasca in fel si chip, virtual, desigur, noua jucarie; in timp ce se faceau socoteli pentru parandarat si studii. Ca de obicei Si-apoi vantul a inceput sa bata altfel dinspre cei care trag sforile pentru colonia Romania. Si-odata cu el s-a dus naibii si prioritatea proiectului impreuna cu Orban . Dupa care a urmat Catu, impins pe scari cuvioisie de intreaga gasca PNL ista de la Sibiu; cu Campeanca si Turcanca devenita o nimeni celebra intre timp pe la guvern si PNL. In prezent Rafila tot partitura cu "daca-i ordin , cu placere" o executa. Doar ca impinsa de vantul "sa nu se faca". Ca se pompeaza niste bani in militar si-acolo pot obloji soldatoi si fara sa ii amestece cu popu.limea. Desigur, politicienii sibieni sunt niste infantili mincinosi si incompetenti . Incapabili sa administreze pe profit nici macar un chiosc, nicidecum un judet. Insa restul are de-a face cu cei care impart cartile si banii. Nu ce ce vor autoritatile locale sau centrale ale coloniei care suntem
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus