Miercuri,
28.09.2022
Ceata
Acum
7°C

Studiu: pe 33 de străzi din Sibiu mașinile produc un zgomot peste limita maximă. Lista străzilor

Studiu: pe 33 de străzi din Sibiu mașinile produc un zgomot peste limita maximă. Lista străzilor

Sibienii care locuiesc pe 33 de străzi sunt expuși unui zgomot peste limita admisă pe toată durata celor 24 de ore ale unei zile. Pe timp de noapte, limitele maxime admise sunt depășite pe 25 de străzi, este concluzia Hărții de zgomot a municipiului Sibiu, tocmai adoptată de aleșii locali.

Consiliul local a adoptat săptămâna aceasta ”hărțile strategice de zgomot pentru municipiul Sibiu”. Un document impus ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, comunitate care solicită elaborarea și raportarea unor astfel de studii pentru adoptarea măsurilor care se impun.

”Hărţile de zgomot sunt create pe bază de date de intrare care sunt procesate cu ajutorul unui software specializat şi au ca scop evidenţierea zonelor locuite unde nivelul de zgomot se ridică peste anumite limite impuse de legislaţie şi astfel folosesc la elaborarea de planuri de acţiune, de protecţie a locuitorilor împotriva expunerii şi de reducere a nivelurilor de zgomot, la stabilirea zonelor liniştite etc.”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre adoptat în cursul după-amiezii de joi.

Harta de zgomot a Sibiului a fost elaborată în cursul lunii aprilie 2022, de către Enviro Consult SRL, societatea angajată în acest scop de Primăria Sibiu. Măsurătorile au fost realizate pornind de la rezultatele studiului de trafic elaborat anul trecut pentru Planul de mobilitate integrată durabilă a orașului, fiind alese 76 de locuri de pe cele aproximativ 700 de străzi din oraș.

Studiul include și o estimare a numărului de persoane afectate de depășirile limitelor de zgomot, pe baza hărții furnizată de Primăria Sibiu cu clădirile de locuit și numărul de apartamente din fiecare. ”Distribuția locuitorilor s-a făcut uniform prin repartizarea populației în mod egal în toate apartamentele”, explică reprezentanții Enviro Consult SRL, din București.

Așa arată harta de zgomot a municipiului Sibiu. Culoarea portocalie indică depășirea limitelor admisibile, cea roșie indică limitele maxime, iar culoarea albastră indică depășirea limitelor maxime. Mai jos regăsiți și lista străzilor

Limita admisibilă nici n-a mai fost luată în considerare

Conform legislației în vigoare, limita admisibilă pentru zgomotul produs de traficul rutier este de 56 de decibeli pentru intervalul mediu zi-seară-noapte (ZSN), respectiv, 50 de decibeli doar pe timp de noapte (N). Cu toate acestea, legislația românească permite o limită maximă de 70 de decibeli pentru intervalul ZSN și, respectiv, 60 de decibeli pe timp de noapte.

Zgomotul din Sibiu este, însă, atât de mare, încât harta de zgomot adoptată de consilierii locali nu se mai raportează la limitele admisibile, ci direct la limitele maxime.

Astfel, zgomotul produs de traficul rutier depășește limitele maxime pe 33 de străzi din oraș pe tot parcursul unei zile. Pe timp de noapte, limita maximă este depășită pe 25 de străzi. Pe lângă aceste străzi, zgomotul generat de trafic depășește limita maximă pe autostrada care servește și drept centură ocolitoare a orașului. Limitele maxime sunt depășite atât ziua, cât și noaptea. 

Străzi cu limita maximă depășită ZSN (70 dB)

Străzi cu limita maximă depășită noaptea (60 dB)

Stefan Cel Mare,

Stefan Cel Mare,

Henri Coanda,

Henri Coanda,

Semaforului,

General Vasile Milea,

General Vasile Milea,

Moldoveanu,

Moldoveanu,

Nicolae Iorga,

Nicolae Iorga,

Rahovei,

Rahovei,

Mihai Viteazul,

Mihai Viteazul,

Corneliu Coposu

Oștirii,

Calea Gusteritei,

Constantin Noica,

Nicolaus Olahus,

Corneliu Coposu

Calea Dumbrăvii,

Funarilor,

Calea Cisnădiei,

Calea Gusteritei,

Argeșului,

Strungului,

Poplăcii,

Nicolaus Olahus,

Cristian,

Calea Dumbrăvii,

Maramureșului,

Calea Cisnădiei,

Alba Iulia,

Argeșului,

Transilvaniei,

Gheorghe Dima,

Banatului,

Siretului,

Malului,

Avrig,

Lunga,

Poplăcii,

Rusciorului,

Cristian,

Tiglarilor,

Maramureșului,

Calea Surii Mari,

Alba Iulia,

Viitorului

Transilvaniei,

 

Banatului,

 

Malului,

 

Lunga,

 

Rusciorului,

 

Țiglarilor,

 

Calea Surii Mari,

 

Viitorului.

 

Sursa: Harta strategică de zgomot a municipiului Sibiu

Noaptea sunt cei mai mulți sibieni afectați

Măsurătorile astfel realizate au fost corelate și cu numărul de locuitori estimați pe fiecare stradă pe baza datelor furnizate de administrația locală. ”Din analiza rezultatelor obținute se observă faptul că există un număr de 3.534 persoane expuse la un nivel de zgomot peste 70 dB pentru indicatorul Lzsn, respectiv 5.205 persoane expuse la nivel de peste 60 dB pentru indicatorul Lnoapte”, se mai arată în harta de zgomot adoptată de aleșii sibienilor.

Citește și Cum a ajuns Sibiul sufocat: 63% din mașinile de pe străzi sunt din afara orașului

Plus cei din Spitalul județean

Harta de zgomot adoptată a verificat și situația expunerii la zgomotul rutier a clădirilor cu caracter special. Pentru întreg intervalul zi-seară-noapte, șase este numărul acestor clădiri expuse unui zgomot peste limita admisă: Colegiul Tehnic Textil, Grădinița nr. 45 (de pe strada Iorga), Școala nr. 15, Școala nr. 13, Universitarea Româno-Germană și Spitalul județean.

Toate aceste clădiri se regăsesc și în lista celor cu caracter special expuse unui zgomot rutier peste limita admisă pe timp de noapte. Dintre acestea, însă, singura instituție în care sunt sibieni și pe timp de noapte este Spitalul județean.

Citește și Parisul instalează radare de zgomot pentru a reduce poluarea fonică. Radarul identifică plăcuţele de înmatriculare

Industrie fără impact negativ

Studiul a analizat zgomotul generat de traficul rutier și de către cinci companii indicate de Agenția de Protecție a Mediului Sibiu (Compa SA, Thyssenkrupp Bilstein SA, Wienerberger Sisteme de cărămizi SRL, Jifa SRL și, respectiv, Neveon SRL).

Conform studiului, nicio persoană din Sibiu și nicio clădire cu caracter special nu sunt afectate de zgomotul produs de activitățile industriale.

Hotărârea adoptată joi de consilierii locali nu prevede, însă, nicio măsură de reducere a zgomotului produs de traficul rutier.

Consultă aici, în format integral, proiectul de hotărâre cu Hărțile de zgomot ale Sibiului adoptat de consilierii locali

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Gjgjgksgfwa

Acum 1 lună

Mai conteaza? Parca fara masini ar fi liniste. Prin Terezian la case pe la 9 dimineata urla tiganii "fier vechi adunam". Peste vreo ora urla "pari de fasole, pari de fasole". Peste inca o ora se intoarce primul cu "fier vechi adunam". Daca le spui ceva baga cutitul in tine. Romania.
Raspunde

Cornel Sibianul

Acum 1 lună

Bună dimineața Traian Deleanu, În calitate de sibian născut, crescut și educat în municipiul străbătut de râul Cibin, îți reamintesc că denumirile corecte sunt strada Funarilor și Calea Poplăcii. Vezi și plăcuțele fixate la intrarea pe respectivele străzi precum și pe google.maps ! De unde ai scos d-ta "Fânarilor" și "Poplacăi"?
Raspunde

Ovidiu

Acum 1 lună

Alegeți in continuare pnl,psd fodor, coaliția care iubește banii (pt ei) nu le pasă de sănătatea sibienilor datorită zgomotului, poluării, siguranței rutiere, siguranței la locul de muncă etc. Așa că fără schimbare vom avea aceleași porcării în continuare
Raspunde

Profu

Acum 1 lună

La ce ne ajuta acest studiu? Se face ceva pentru combatere? Circula seara motoarele... Masoara cineva nivelul de zgomot? Li se intampla ceva?
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Când pe strada trec mașinile spre urgente cu semnalizarea sonora activă e una, dar când mașinile de poliție atenționează diverse abateri prin clacsoane puternice, prelungite, e alta. De ce poliția este și ea participantă la zgomotul ambiental si de ce nu aplica prevederile legii în cazul celor care clacsoneaza aiurea ( alaiuri ), a celor care circula cu muzica cu volumul maxim ( încât vibrează geamurile). Ar putea să ne răspundă șeful poliției ?
Raspunde

Cucurigu

Acum 1 lună

Tu vrei ca ăștia să-ți răspundă la așa ceva, când ei nu fac nimic ca să-ți asigure siguranța cand ieși afară din casă sau chiar cand ești in casă, sunt corupți sau ✋ in ✋ cu infractorii (sau politicienii).
Raspunde

Z

Acum 1 lună

daca vine unul cu toba sport modificata da peste cap tot studiul. acolo trebuie lucrat la cei ce modifica ilegal masinile si fac zgomot mare ca sa fie jmecheri
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Cu toate astea,daca te plingi la Mediu ca vecinii taie lemne in disperare cu drujba(120dB) sau circularul(110dB) sau au un atelier de lacatuserie ilegal si insonorizat spun ca nu pot masura nivelul sonor deci n-au cum sa te ajute!In alta ordine de idei: harta prafului in suspensie cind se elaboreaza si se aproba in Consiliul Local?Scuze! Stie cineva din Primarie ce-i praful in suspensie?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Atacul cratitelor si tigailor pe care le conduc romanasii
Raspunde

Ana

Acum 1 lună

Nu sunt doar aceste strazi afectate, ci si cele din cartiere, pe care circula unii, inclusiv noaptea cu motociclete sau scutere care depasesc nivelul admis de zgomot! Politia locala sau garda de mediu, ca de obicei, nu fac nimic ca sa-i prinda si sa-i amendeze. Rusine!
Raspunde

2-SB-398

Acum 1 lună

Dacă nu se pot lua masuri pentru a micșora nivelul de zgomot pe străzile amintite macar reduceți impozitele pe clădiri.
Raspunde

Adi

Acum 1 lună

Pe str.A.Iancu, seara și în weekend -uri este un permanent du-te-vino al motocicliștilor care ambalează motoarele și circulă cu viteză, cu mult peste 50 km/h, la aceștia adăugând -se taximetriști vitezomani.Pe această stradă există un post de poliție,dar nu se vede ca forțele de ordine să fi luat vreo măsură contra acestor agresori ai liniștii publice.
Raspunde

C. Tățean

Acum 1 lună

Ce rost mai are harta, dacă nu se va lua oricum vreo măsură concretă pentru a stăvili fenomenul. Pe Calea Dumbrăvii zi de zi și noapte de noapte se turează motocicletele, de foarte multă vreme, fără ca nimeni să intervină vreodată. Atâta timp cât polițiștii umplu birourile, iar aproape toate mașinile instituției zac degeaba pe trotuar, fără să fie folosite la patrulare, despre ce vorbim ? Ar trebui, desigur, niște trotuare fonoabsorbante, pe Milea și pe Dumbrăvii. Bani s-ar găsi, eventual sponsorizează primarul Maricuța, măcar partea spre Șelimbăr.
Raspunde

Meh

Acum 1 lună

Mă întreb ce măsuri se vor lua pentru a diminua zgomotul? Calitatea vieții în apartamentele orientate la stradă este afectată grav de zgomotul din trafic, fiind o sursă constantă de stres atât pe timp de zi cât mai ales pe timp de noapte când odihna nu mai este odihnă. Au fost identificate oare sursele principale de zgomot? Mă refer la claxonatul excesiv care a devenit un zgomot de fond omniprezent. Claxonul este folosit pentru a "înjura" în trafic, pentru a "saluta" cunoscuți, pentru a "sărbători" alături de alai la nunți, etc. deci este o sursă inepuizabilă de zgomot. Mă refer la creșterea vădită a numărului de vehicule (autoturisme, motociclete, ATV-uri) cu evacuări modificate/"sport" care produc mult zgomot când gonesc pe bulevarde ziua și mai ales noaptea (M. Viteazul, Rahovei, etc) Traiul a mii de familii este afectat - ce soluții concrete propuneți?
Raspunde

Cichicean

Acum 1 lună

Poluare si zgomot cat incape in Sibiul ” lucrului bine facut” de asta avem parte. Garda de mediu din Sibiu face galerie pe centru cand se desfasoara activitati automobilistice si moto.
Raspunde

Adi

Acum 1 lună

3 iunie 2022- Ziarul Unirea ,,Polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat, în ultimele 3 zile, 5 autovehicule la a căror sisteme de evacuare au fost făcute modificări neomologate. Au fost aplicate amenzi, în conformitate cu prevederile art.100 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care prevede sancțiuni cu amenda cuprinsă între 580 și 725 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare.'' La alții se poate,la noi nu.
Raspunde

Neluțu O

Acum 1 lună

P-ța Huet, P-ța Mare, nu sunt străzi, dar.... vineri au făcut probe în curtea bisericii ,cică niște artiști. Am crezut că se dărîmă biserica sașilor, acum renovată. Sataniști în curtea Domnului.
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Consiliul local să ne spună ce sens are cheltuirea banilor pentru acest studiu ( care nu aduce nimic nou) . Sau totuși se va face ceva pentru reducerea zgomotului ? Incepe să-mi pară rău după perioada când am stat inchisi in case și când era liniște pe străzi.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

pe str. Sacel este un TEMBEL cu o motocicleta...un mic dezastru!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus