Luni,
03.10.2022
Partial Noros
Acum
11°C

VIDEO – Cum a ajuns „ștrandul” preferat al sibienilor groapă de gunoi. „Zona poate fi ușor considerată un risc ecologic și de sănătate publică”

VIDEO – Cum a ajuns „ștrandul” preferat al sibienilor groapă de gunoi. „Zona poate fi ușor considerată un risc ecologic și de sănătate publică”

Cascada de pe râul Cibin, unde în perioada comunistă mergeau cei mai mulți sibieni să se răcorească vara, a ajuns o groapă de gunoi. În zilele noastre aici se mai depozitează doar material vegetal – respectiv sălciile tăiate de compania CON-A pe traseul viitoarei piste de biciclete. Deși aspectul și mirosul deranjează vecinii, autoritățile își pasează problema de la unii la alții.

O legendă urbană spune că în cascada de pe Cibin ar fi învățat au învățat să înoate 80% dintre sibieni pe vremea lui Ceaușescu. Aceste date nu pot fi verificate, însă este cert că vara mergeau aici foarte mulți oameni. Cascada și barajul construit la începutul secolului formau un bazin pe care sibienii nu prea îl găseau în altă parte a orașului.

”Cascada aceea a fost făcută pentru că apa Cibinului avea viteză și eroda malurile prin oraș, trebuia domolită oarecum. Ea a fost creată din beton cu tobă, după 1900, pe cremaliere și cu roți dințate. Când învârteai de manivelă se întorcea toba și regla debitul. De acolo, pe malul drept înspre Sibiu, breasla măcelarilor a săpat un șanț, de vreo doi metri lățime, să aducă apă în cartierul Ștrand de astăzi. Era căptușit cu bile de lemn ca să nu mănânce apa malurile. Și era și un drum de biciclete pe lângă. Era ceea ce se spune acum pistă de biciclete, dar făcută pe pământ. Cascada respectivă a fost creată cu un scop practic, dar pentru că s-a format un mic lac lângă ea, oamenii mergeau acolo din tot Sibiul la bălăceală. 80% dintre sibieni vara acolo au învățat să înoate. Într-un an, nu mai rețin care, când au fost inundații puternice, apa a adus bușteni de la munte și a săpat pe lângă baraj. Cascada avea un zid spre Turnișor care proteja malul înalt de vreo cinci metri. Dar dacă apa a săpat pe lângă el risca să inunde tot Turnișorul. Armata a venit de urgență și a aruncat în aer betonul, să dea drumul la apă și să salveze Turnișorul”, a explicat într-un interviu acordat ziarului Turnul Sfatului maistrul Horia Trifan, cel mai vechi angajat al companiei Apă Canal Sibiu.

Din malul înalt de circa cinci metri despre care vorbește domnul Trifan astăzi mai sunt vizibile câteva ”metereze”. Iar Cibinul curge printr-o albie croită în vecinătate la mai bine de cinci metri adâncime. Asta se întâmplă pentru că vechea cascadă a fost umplută în ultimii 30 de ani cu mii de tone de deșeuri adunate de prin tot Sibiu.

C. E. locuiește la doi pași de groapa de gunoi, vechea cascadă. Când era copil aici venea la scăldat, acum este nevoit să facă sesizări la Poliția Locală și Apele Române pentru că în continuare sunt aduse gunoaie. Cel mai recent exemplu, sălciile tăiate de compania CON-A pe șantierul viitoarei piste de biciclete, care trece – ca o ironie – tot pe malul Cibinului.

Iată ce scrie pe o plăcuță informativă amplasată recent pe teren:

Ce au înțeles localnicii din acest mesaj? Că pot merge după lăsarea întunericului să-și ia gratis, pentru acasă, lemn de foc. Esență de salcie. Pe strada Ghiocelului, la porți, poți zări adesea trunchiuri masive. Sunt prea grele pentru a fi mutate în curți, trebuie sparte. Dar ca să fie siguri că apucă din ele, oamenii le-au cărat preventiv.

Pentru ca angajații CON-A să poată aduce resturile vegetale aici, Apele Române au pregătit puțin terenul. Doar că utilajele au scos la iveală plasticele, electrocasnicele și mizeriile istorice care nu se descompun prea ușor.

”Aici sunt și acum rămân depozitate, în albia râului, a fostei cascadei, poate sute de mii de tone de moloz, deșeuri domestice și chiar industriale. Oricine poate vedea acest lucru. Zona este foarte mare, cred că are cel puțin un hectar ca suprafață, unde aproximativ șapte metri în înălțime sunt numai deșeuri care au fost aruncate timp de mai bine de 15 ani. În tot acest timp Apele Române Sibiu bănuiesc ca au fost administratori. Asta pentru că acum tot ei, Apele Romane Sibiu, trebuiau să ia măsuri de ridicare a gunoaielor pentru că sunt administratori ai acestei zone. Mai mult, de curând au început să aducă aducă sălciile tăiate de pe malul Cibinului din oraș. Ultima tură, cred că au fost aproximativ 30 de camioane de sălcii. Au fost depozitate peste molozul generos de pe terenul respectiv, împreună cu adaosul de mizerii care a scăpat din remorcile camioanelor. Zona poate fi ușor considerată un risc ecologic și de sănătate publică având în vedere că este pe râul Cibin și în vecinătatea caselor de pe strada Gheorghe Asachi”, a explicat pentru Turnul Sfatului C. E., care locuiește la doi pași de terenul în cauză.

Iată mai jos una din sesizările făcute de sibianul cu care reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă. Poliția Locală Sibiu îl informează că Apele Române vor avea grijă, din nou, de groapa de gunoi.

Sesizare:

Istoria a făcut ca vechiul spațiu preferat de sibieni vara pentru petrecerea timpului liber să devină un loc evitat de toată lumea. Iar vecinii au de suferit, calitatea vieții lor s-a deteriorat. Realitatea este că sutele de camioane de gunoaie aduse aici nu pot fi luate înapoi. Dimpotrivă, acoperit cu un strat vegetal, așa cum se dorește, groapa de gunoi va fi mascată. Doar primăvara, vechiul Cibin, acum mutilat de resturi și acoperit sub mizerii, când își umflă apele mai duce cu el la vale din gunoaie. Iar gunoaiele acestea trec tot pe sub ochii noștri, când vom ieși să ne plimbăm cu bicicletele pe noua pistă de pe malurile Cibinului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carcotel

Acum 1 lună

"De-alungul" nu se scrie intr-un singur cuvant? :)
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Bravo tati, eco ca la Sibiu. Multa prostie...
Raspunde

Școala doare ...

Acum 1 lună

@Carcotel: Nu, nu se scrie legat. Se scrie "de-a lungul" sau "în lungul".
Raspunde

Sibian marginean

Acum 1 lună

Pacat de zona. Oricum Cibinul e un mare risc biologic din moment ce multe canalizari ajung in el. In mod special intreaga canalizare din comuna Poplaca care desi are tevi trase prin toata comuna nu are statie de epurare si toate dejectiile ajung intr-un parau si mai apoi in cibin. Frumos, civilizat, ca la Sibiu. Asteptam o investigatie jurnalistica pe tema asta.
Raspunde

Sib Ian

Acum 1 lună

E tare. Bani sunt incasati de la oameni pentru canalizare in comuna? Unde este statia de epurare in secolul XXI? Pai secolul XX a trecut de mult... Se poate ca aici sa fie vorba de bani, multi. ....Va dati seama cit ar fi costat sa fi dus gunoiul de linga Cibin unde trebuia si ce bani s-au incasat? Apropo, stie cineva cit e tona de gunoi? Cu aritmetica de baza gasim si suma de care este vorba si aici
Raspunde

Leonard

Acum 1 lună

Mai rau CA in jungla ! Sunt atatea probleme in Sibiu si in Judet. Pacat ca nu avem grija de Mediu. Pacat ca sunt personaje negative PE acest Pamant . Pacat ca Fodor si compania isi bat joc de oamenii care platesc taxe si impozite . Pacat ca nu realizeaza CA Ea si acolitii din PMS SIBIU SI CJS SUNT IN SLUJBA CETATEANULUI / LOR . PACAT CA TRAIM ACEST COSMAR IN SIBIU , oras care se VREA European cand El de fapt Este o colonie Indiana sau din Bangladesh...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus