Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Decanii a 12 facultăți cu profil uman din țară atrag atenția că Limba română trebuie să fie probă distinctă la Bac. Sibiul s-a alăturat apelului

Decanii a 12 facultăți cu profil uman din țară atrag atenția că Limba română trebuie să fie probă distinctă la Bac. Sibiul s-a alăturat apelului

Decanii a 12 facultăți filologice și umaniste au trimis la Ministerul Educației apelul ca autoritatea să introducă în proiectul de lege a educației un examen distinct la Limba și literatura română, ca parte a viitorului Bacalaureat, scriu cei de la G4Media.

Decanii celor 12 facultăți au insistat asupra necesității de a evalua absolvenții de liceu la materia Limba și literatura română, prin intermediul unor subiecte compatibile cu programele de predare-învățare, care poziționează între obiectivele prioritare dezvoltarea unor competențe de receptare și de producere de text. Acești profesori conduc facultăți de profil în universitățile din București, Cluj, Brașov, Sibiu, Timișoara și Craiova. 

„Împărtășim punctul de vedere formulat de Asociația profesorilor de limba și literatura română “Ioana Em. Petrescu” (ANPRO) și considerăm că o astfel de nivelare și devalorizare a disciplinelor supuse examinării (nu numai Limba și literatura română, ci toate celelalte au de pierdut în formula aceasta comasată) aruncă în derizoriu învățământul liceal și va avea consecințe dramatice în privința calității viitorilor studenți. O asemenea reorganizare trebuie să urmeze unui proces reflexiv consistent și amplu, nu să fie decisă printr-o măsură grăbită, de tip autoritar”, atrag atenția decanii. 

Aceștia au luat atutudine după ce ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat în urmă cu 2 săptămâni că Limba română va avea examen separat la Bacalaureatul din anul 2027 și va atinge și partea de gramatică: „Este foarte probabil ca varianta finală a proiectului de lege care să ajungă în guvern să cuprindă un examen de Bacalaureat 2027 la care proba de limba și literatura română, inclusiv gramatică, să fie probă scrisă de sine stătătoare”. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Ezra Pound

Acum 1 an

Gramatica ar trebuii sa fie obligatorie la toate filierele. Articularea gandirii, claritatea in exprimare sunt calitati care sunt necesare in toate domeniile. Literatura romana e cu schepsis. In primul rand e foarte greu de evaluat obiectiv , decat poate, ca un test grila de cultura generala. Apoi calitatea literaturiii noastre e slaba spre mediocra. Personal, in afara de Blaga , Eminescu si ceva Caragiale , imi este imposibil sa citesc ceva chiar interesant in literatura romana. Temele sunt minore, violente sau copii ieftine ale literaturii occidentale. Nu-i de mirare ca n-am luat nici-un premiu Nobel. Chiar si fara Nobel, in afara de Cioran, Ionesco sau Panait Istrati , literatura romana nu prea exista in lumea civilizata. N-ar fi o mare rusine sa se studieze marea literatura universala inca din liceu. Pana la urma la Filozofie in liceu se studiaza numai autori straini care au scris in alte limbi.

Raspunde

@Ezra Pound

Acum 11 luni

Nu toata lumea e ca matale, sa nu-l poata citi pe Marin Preda, spre exemplu, pe Mircea cCrtarescu nici nu-l bag in discutie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus