Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Radu Vancu, în disputa cu ministrul Educației: “Este dezastruos pentru România că un om cu o astfel de formă mentală a ajuns ministru al Educației”

Radu Vancu, în disputa cu ministrul Educației: “Este dezastruos pentru România că un om cu o astfel de formă mentală a ajuns ministru al Educației”

Scriitorul sibian Radu Vancu a replicat ieri la acuzația lansată de Sorin Cîmpeanu că ar face parte dintr-un “grup de interese”, alături de cei 100 de intelectuali care au cerut public prelungirea perioadei de dezbatere pe legile educației.

“Am înțeles și mai definitiv micimea și morală, și profesională a acestui ministru, care nu poate concepe un interes real pentru educație, ci crede că totul e construit prin tranzacții, prin interese meschine”, a declarat Radu Vancu, pentru HotNews.ro. “E o formă mentală regretabilă și este dezastruos pentru România că un om cu o astfel de formă mentală a ajuns ministru al Educației”, a completat Vancu.

Reacția vine după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut o replică deplasată la adresa celor 100 de intelectuali care i-au cerut modificarea proiectelor de legi ale Educației și prelungirea dezbaterilor publice. Demnitarul i-a calificat drept “un grup de interese”, într-o declarație pentru HotNews.ro.

Cîmpeanu i-a catalogat drept “un grup de interese” pe semnatari. “Putem înțelege nemulțumirea unui grup de interese, dar acest lucru nu trebuie să afecteze interesul general de a avea un cadru legal care să asigure dreptul la o educație de calitate pentru peste 3,5 milioane de copii și tineri!”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației pentru HotNews.ro.

Cîmpeanu a refuzat solicitarea acestora și a peste 70 de profesori universitari, plus a mai multor asociații și organizații, de a prelungi dezbaterea publică pe proiectele legilor educației. La întrebarea Edupedu.ro, ministrul a justificat răspunsul spunând că „99,7% din profesori nu au solicitat acest lucru. O să merg pe punctul de vedere al celor care sunt mai mulți”. Declarațiile integrale pe subiect, făcute în cadrul dezbaterii publice pe legea învățământului superior.

Cei 100 de intelectuali scriau că „înțelegând seriozitatea și importanța unui asemenea demers, educația fiind o direcție prioritară a administrației prezidențiale, vă rugăm să vegheați la asigurarea calității lui, inclusiv prin reanalizarea sa, ca și prin prelungirea perioadei de dezbatere și restructurare, până când se vor epuiza implicarea și consultarea entităților din zona de expertiză, în măsură să se exprime cu privire la proiectele propuse, atât pentru învățământul superior, cât și pentru cel preuniversitar.

De asemenea, considerăm necesară implicarea și consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților, adică a celor direct interesați, în formularea propunerilor de legi ale educației, destinate reformării sistemului educațional de amploarea intenționată, care sunt în măsură să îmbogățească patrimoniul educației românești”.

Printre cei 100 de intelectuali semnatari ai scrisorii se numără Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Lazăr Vlăsceanu, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu, iar pe lângă Radu Vancu, documentul a fost semnat și de alți profesori ai Universității Lucian Blaga din Sibiu. E vorba de conf. dr. Mihai Rusu, prof. dr. Andrei Terian și prof. dr. Dragoș Varga.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

DB

Acum 1 an

Vancule, te vedem. Esti la fel de dezastruos ca şi "forma mentală" pe care o reclami. TU nu ai contribuit la situaţia asta? Nu i-ai girat pe cei care acum deţin ministerul educaţiei? Când pichetai sediul concurenţei în loc să te duci la muncă ce te-a mânat în luptă? Acum pune-ţi ţărână în cap, spune "am greşit", leapădă orice simpatie politică şi apoi poţi poza în campion al dreptăţii, "arbitru al eleganţei" şi reprezentant al 'telectualilor. Un fost admirator

Raspunde

Gigi contra

Acum 1 an

Dle Vancu, sunteti cadru didactic, primiti un salariu pt. munca depusa, ce-ati facut dvs. in privinta invatamantului? Cred ca nimic pt. ca sunteti prea ocupat cu altele. Daca nu va holbati la vitrina PSD, sunteti la festivaluri de poezie sau in strainatate sau traduceti sau creati proza cu randuri scurte... Acum degeaba il criticati pe eminentul rector, raul a fost facut. S-auzim de bine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus