Sâmbătă,
22.06.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Care e cel mai potrivit lapte vegetal pentru tine?

Care e cel mai potrivit lapte vegetal pentru tine?

Alegerea unui lapte vegetal bun este o provocare.

Foarte multe persoane aleg să renunțe la laptele de vacă și să își îndrepte atenția spre o alternativă vegetală.

Nu este nimic greșit, aceasta fiind o opțiune personală. Îți recomand atunci când alegi un lapte vegetal să o faci asumat, informat. Asta înseamnă să citești și să înțelegi eticheta sau cea mai bună variantă este să  îl l faci chiar tu în casă. Nu este complicat deloc să iți faci laptele vegetal acasă.

Pentru că trăim în secolul vitezei s-ar putea să nu ai disponibilitatea să faci acest lucru acasă, astfel încât de multe ori vei fi nevoit să apelezi la variantele de lapte vegetal găsite în comerț.

 Ce variante de lapte vegetal ai?

Poți găsi lapte vegetal din migdale, caju, cocos, cânepă, ovăz, mazăre, orez, soia și nuci, etc. 

În prezent se cercetează care din aceste variante de lapte este cel mai încărcat cu minerale și vitamine. Un astfel de raport a fost  prezentat în ședința anuală a Societății Americane de Chimie, dar care încă nu a fost publicat.

Aceștia au analizat 85 de feluri de lapte vegetal iar concluziile au fost următoarele:

- Aceste băuturi sunt bogate în fosfor, zinc și seleniu.

- Laptele vegetal din soia conține cel mai ridicat nivel de magneziu.

- Doar laptele de soia și de mazăre conțin o cantitate mai mare de minerale decât laptele de vacă.

- Aceste băuturi vegetale au cu până la 50% mai mult fosfor, zinc și seleniu decât laptele de vacă.

A alege o băutură vegetală în locul laptelui de vacă este o opțiune personală. Indiferent de preferințe ai mai multe variante:

Lapte din soia – conține toți aminoacizii esențiali, este similar laptelui de vaca, și are conținutul de grăsimi foarte mic.

Laptele din migdale- unul din cele mai populare băuturi vegetale, este adesea indicat în curele de slăbire deorece are o valoare calorica scăzută.

Laptele din caju- din punctul meu de vedere se apropie cel mai mult de textura și gustul laptelui de vacă. Este cremos și  bogat în vitamina E.

Laptele din orez-  excelentă alegere atunci când ai foarte multe sensibilități și alergii. Personal nu îl prea îndrăgesc deoarece are un conținut mare de carbohidrați.

La ce mă uit exact atunci când aleg un lapte vegetal?

1. Mă uit pe lista de ingrediente. O citesc și o înțeleg- întotdeauna.

2. Mă uit să nu aibă zahar adăugat.

3. Mă uit să conțină cel puțin 5 grame de proteina per 100 grame.

4. Mă uit să nu aibă adăugate grăsimi saturate precum uleiuri- ulei de palmier, ulei de cocos sau și mai rău ulei de floarea soarelui, ulei de porumb sau alte uleiuri vegetale.

Înainte să închei vreau să iți spun că și în cazul copiilor este important să alegei o băutură vegetala de calitate, DAR atenție – pentru că văd trendul acesta de a oferi copiilor sub doi ani acest lapte vegetal- atenție pentru copiii sub doi ani cel mai valoros lapte este laptele matern.

Spor la sănătate!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

1 comentarii

Sparrow

Acum 1 an

Eu consum lapte de soya, neindulcit. Tata, care e om citav la minte mā intreabā correct politic cum îl stiu :" cum e māi tatā laptele āsta de soia care îl bei tu, seamānā cu āla de vacā, proaspāt care ti-l dādeam noi când erai mic?" Îi zic " tatā, nu seamānā cu āla de vacā, dar seamānā izbitor de mult cu apa !"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus