Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Iohannis a decorat un fost președinte al Republicii Moldova, care s-a răzgândit de două ori în privința denumirii limbii vorbite

Iohannis a decorat un fost președinte al Republicii Moldova, care s-a răzgândit de două ori în privința denumirii limbii vorbite

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit cea mai înaltă distincție a statului român unui fost președinte interimar al Republicii Moldova și fost președinte al Parlamentului de la Chișinău. Este vorba despre Marian Lupu, actual șef al Curții de Conturi, cunoscut pentru declarațiile sale de acum 10 ani în privința denumirii limbii vorbite peste Prut. 

„În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, Președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor (...) domnului Lupu Marian, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (...)”, se menționează în decretul semnat de Klau Iohannis.

Marian Lupu este un politician și economist din Republica Moldova, actual președinte al Curții de Conturi de la Chișinău, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând din 2005 și până în 2019. A deținut funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova între 2005—2009 în perioada guvernării Partidului Comuniștilor, ca membru al acestui partid, și 2010-2013 în perioada guvernării Alianței pentru Integrare Europeană, ca membru al Partidului Democrat. A fost și președinte interimar al Republicii Moldova între 2010—2012, într-o perioadă a crizelor politice de la Chișinău legate de imposibilitatea identificării unui candidat la funcția supremă în stat.

Cu mai multde 10 ani în urmă, din funcția sa de președinte al Parlamentului, Marian Lupu a declarat că vorbește limba română, iar la scurt timp, în cadrul unei emisiuni la ProTV, a spus că s-a răzgândit: „M-am răzgândit. Științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească. S-a zis cu științificul, deoarece științifice sunt tezele susținute de oameni de știință, iar eu astăzi vă zic: voi promovați ideile științifice, însă vă atrag atenția că științele sociale sunt cu o puternică influență subiectivă. Iar dacă sunt subiective înseamnă că sunt promovate în interese politice”.

Cea mai cunoscută replică dată lui Lupu după această declarație îi aparține regretatului publicist de la Chișinău Constantin Tănase (1949-2014), fondator al ziarului Timpul și semnatar al Declarației de independență a Republicii Moldova: „M-am răzgândit! Științific sunt un bou!”, a fost replica sa într-un scurt articol satiric.

Decizia lui Klaus Iohannis de a-l decora pe Marian Lupu a fost criticată de mai mulți analiști și foști politicieni. Spre exemplu, fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă a anunțat public că va renunța, în semn de protest, la aceeași distincție pe care a primit-o în 2014.

Precizăm că articolul 13 din Constituția Republicii Moldova stipulează că limba vorbită se numește „moldovenească”. În anul 2013 Curtea Constituțională de la Chișinău a luat o decizie în privința denumirii limbii de stat, constatând că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituţia şi face corp comun cu Legea Supremă. În consecinţă sintagma limba moldovenească va rămâne deocamdată în Constituţie, dar se va subînțelege limba română. „În cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul Declaraţiei de Independenţă prevalează. Prezenta hotărâre este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac”, a explicat președintele de atunci al Curții.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 an

Mai degraba “Mafia Romaniei”.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus