Luni,
16.09.2024
Parțial Noros
Acum
18°C

Elevi sibieni care fac naveta la școală: Vor putea solicita banii pentru transport „în avans” la începutul lunii octombrie

Elevi sibieni care fac naveta la școală: Vor putea solicita banii pentru transport „în avans” la începutul lunii octombrie

Anul școlar a început cu nervi pentru părinții ai căror elevi învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Aceștia se plâng că sunt nevoiți să cheltuie sute de lei lunar pentru bilete sau abonamente la autobuze sau tren, iar statul nu le decontează cheltuielile pentru transport. Statul, în persoana ministrului Educației, le spune însă că banii vor fi decontați „în avans” la începutul lunii octombrie. 

Organizația care gestionează programul European Youth Village/Satul European de Tineret a publicat la începutul acestei săptămâni cazurile mai multor tineri care fac naveta pentru a ajunge la liceu. Aceasta a atras atenția că „nu toți elevii beneficiază de transport gratuit”, oferind și exemplul unei tinere din comuna Slimnic, județul Sibiu:

„Mă numesc Andreea, am 17 ani și locuiesc în satul Ruși, comuna Slimnic, județul Sibiu, la vreo 26 de km distanță de Sibiu. Nu am posibilitatea de a face liceul în satul meu, deoarece nu există decât școală gimnazială, și plătesc abonamentul pe o lună întreagă cu prețul de 506 lei. Nu mi se pare un preț tocmai ok, mai ales pentru cei care probabil nu au posibilități sau care au mai mulți copii să plătească atât de mult, iar pe lângă această problemă să ni se scoată și bursa, singurul nostru sprijin. Chiar dacă suntem elevi din mediul rural trebuie să avem și noi dreptul la o părere. Nu mi se pare ok tot ceea ce se întâmplă în momentul de față. Măcar un autobuz pentru elevii din mediul rural era bun, un autobuz care să fie gratis pentru elevi! În momentul de față noi, liceenii din mediul rural, nu mai beneficiem de niciun sprijin financiar, și cred că ar trebui să fim și noi mult mai înțeleși!”.

„Știți ce vor face tinerii ca ea?”

La scurt timp, părintele altei tinere a făcut publică situația ei, făcând apel la autoritățile centrale și județene să ia măsuri:

„D-le consilier în Ministerul Educației, Radu Szekely, mă adresez și dvs pentru o situație inacceptabilă privind accesul la educație pentru elevii care locuiesc în rural, în speță cei din județul dvs de suflet și al D-lui Profesor-Președinte Klaus Iohannis. 

Fiica mea este elevă de liceu, în clasa a XII-a si învață în Sibiu. Locuieșțe la bunici, la 18 km de Sibiu, în frumoasa localitate Slimnic și face naveta zilnic. Deși nu a fost ușor să plece atât de devreme și să facă și performanță a fost fie prima, fie printre primii elevi în clasa ei, cu medie generală mai mare de 9,70. Dar a reușit! (...)”, a scris Cristina Stark pe pagina sa de Facebook. Mai mult, aceasta s-a plâns și de tarifele pe care le are una dintre companiile de transport din județ – 20 lei dus-întors. „Ce ajutor primesc elevii din rural, Dle consilier de Ministru? De ce pentru ei totul trebuie să fie și mai inaccesibil, într-o țară care oricum nu are grijă de copiii ei? Știți ce vor face tinerii ca ea? Vor obține burse și vor pleca la facultăți din alte țări, unde vor și rămâne pentru că acolo valoarea lor contează”, a mai adăugat femeia.

Alocație forfetară, dar după consultarea publică

Scandalul a ajuns inevitabil și la Guvern, iar astăzi, în a doua săptămână de când a început anul școlar, Ministerul Educației a publicat – pentru consultare publică – un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Documentul conține prevederile despre care a vorbit ministrul Sorin Câmpean ieri după ședința de Guvern. Este vorba, de fapt, despre un răspuns pe care îl așteptau părinții ai căror elevi fac naveta la școală.

„Prin acest proiect cresc semnificativ sumele acordate elevilor pentru transportul de la domiciliu la școală. Este vorba de un număr estimat de peste 130.000 de elevi, care au nevoie de acest suport financiar. Este vorba de o schimbare a modului de calcul în felul următor: o alocație forfetară, care pornește de la o bază de 50 de lei pentru primii 3 km; peste care se adaugă 5 lei pentru fiecare km”, a declarat ministrul. Acesta a rotunjit sumele atunci când a oferit două calcule ca exemple: „dacă veți face calculul, veți vedea că pentru 13 km, spre exemplu, avem o alocație forfetară de 200 de lei per elev (de fapt, e vorba despre 100 de lei – n.n.). Pentru 33km – 300 de lei per elev (de fapt, e vorba despre 200 de lei – n.n.). Până acum, suma maximă decontabilă era de 171 lei”.

Cine și cum va obține alocația forfetară

Ministrul Educației a mai precizat că dacă elevii învață într-un județ în care operatorii de transport au tarife mult mai ridicate decât cele „ușor justificabile” pentru abonamente lunare, există posibilitatea creșterii cu până la 50% a acestei alocații forfetare. „Cuantumul poate fi crescut cu 50%, de la 300 la 450 de lei/lună, spre exemplu. Sau de la 200 la 300 de lei pe lună. Cu condiția prezentării unui abonament din care să reiasă că în acel județ, abonamentul de care are nevoie elevul pentru a merge la școală este mai mult decât alocația forfetară gândită de guvern”, a explicat Câmpean.

Conform proiectului supus dezbaterilor publice, modalitatea de acordare și de decontare a sumelor pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu „se stabilește prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului educației”, iar banii vor veni de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați. „Elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare”, se mai menționează în documentul ministerului.

„O precizare foarte importantă: (...) decontarea transportului se face în avans și se face direct din bugetul Ministerului Educației, prin Inspectoratele Școlare și școli. Este o altă modalitate de a simplifica modul în care acest sprijin financiar ajunge la elevi”, a completat ministrul în cadrul conferinței.

Când pot solicita părinții sau elevii banii pentru transport

În conferința de presă de la Guvern, ministrul Educației a răspuns la această întrebare: „Conform Ordinului de ministru cu bursele, elevii pot solicita bursă socială în primele 20 de zile după începerea anului școlar. Anul școlar a început pe 5 septembrie; 20 de zile lucrătoare înseamnă 30 septembrie, ultima zi în care pot depune solicitări pentru bursă (...) În momentul în care în aceeași perioadă de timp toți elevii care au nevoie de deplasare între domiciliu și școala care este în altă localitate vor depune în 20 de zile aceste solicitări, vă vom anunța [despre numărul lor]”.

Bugetul estimativ pe care l-a luat în calcul ministerul pentru lunile din acest an, pentru zilele de școală, e 60 de milioane de lei.

O altă propunere vizează tinerii care sunt cazați în internate în alte localități: aceștia ar urma să beneficieze la fel de alocații de transport, însă pentru patru drumuri dus-întors pe lună, în loc de două drumuri.

Ministrul Educației s-a arătat convins că proiectul de OUG va fi adoptat săptămâna viitoare în Guvern.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus