Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
7°C

Expoziția ASTRA 160, vernisată la Muzeul Național Cotroceni. Vizitatorii pot admira documente cu valoare de patrimoniu din colecțiile Bibliotecii Astra

Expoziția ASTRA 160, vernisată la Muzeul Național Cotroceni. Vizitatorii pot admira documente cu valoare de patrimoniu din colecțiile Bibliotecii Astra

Salonul Cerchez de la Muzeul Național Cotroceni a găzduit ieri, 14 septembrie, vernisajul expoziției ASTRA160.

Cu ocazia acestui eveniment, au fost prezentate aspecte importante privind documentele și obiectele expuse și amănunte referitoare la temeiul includerii acestora în expoziție. În egală măsură, au fost înfățișate informații referitoare la moștenirea culturală valoroasă lăsată în urmă de Asociațiunea #ASTRA și a Bibliotecii Centrale a acesteia, înființate în urmă cu mai bine de 160 de ani.

Organizat din inițiativa Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în parteneriat cu Palatul Cotroceni și cu susținerea companiei Merk Class SRL Sibiu, proiectul expozițional #ASTRA160 aduce în atenția publicului, în texte și imagini, contribuția marilor personalități astriste care au militat pentru dezvoltarea culturală a spațiului transilvănean și emanciparea socială a românilor ardeleni.

Detalii despre expoziție

ASTRA 160 aduce în atenția publicului, în texte și imagini, contribuția marilor personalități astriste care au militat pentru dezvoltarea culturală a spațiului transilvănean și emanciparea socială a românilor ardeleni. În expoziție sunt incluse elemente originale cu valoare de patrimoniu care ilustrează momente semnificative din istoria Asociațiunii ASTRA și a Bibliotecii acesteia: documente legate de contextul istoric, manuscrise semnate de personalități importante ale culturii române, cărți de valoare inestimabilă, obiecte care au aparținut marilor astriști. La loc de cinste, în cadrul expoziției, se află cele trei tomuri ale Enciclopediei Române, operă editorială capitală a Asociațiunii și prima enciclopedie românească. Lucrarea a fost realizată și editată în perioada 1898 - 1904, sub coordonarea publicistului Corneliu Diaconovici, prim-secretar al ASTREI și director al revistei „Transilvania”, cu susținerea benevolă a membrilor Academiei Române și cu implicarea a numeroși colaboratori, reprezentanți ai elitei culturale, dar și din sfera economică, medicală, militară, religioasă, diplomatică.

Vizitatorii expoziției vor avea prilejul de a admira o serie de documente cu valoare de patrimoniu aflate în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu: carte românească veche, carte străină veche, manuscrise, piese de iconografie, cartografie și ex-libris-uri. Statutele Asociațiunii (1861),  Albumul cu vederi din Expoziția etnografică organizată la inaugurarea Muzeului Asociațiunii (1905), un Calendar realizat la Sibiu în 1793, Decretul privind desființarea iobăgiei, tipărit la Viena în 1785, manuscrisul poeziei „Și dacă…” de Mihai Eminescu sau lada de zestre a lui George Barițiu sunt doar câteva exemple care ilustrează faptul că patrimoniul bibliotecii este strâns legat de activitatea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român.

Expoziția a fost curatoriată de către dr. Bogdan Andriescu, cercetător în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și va oferi posibilitatea vizitatorilor să achiziționeze Albumul ASTRA 160 care reflectă istoria uneia dintre cele mai vechi biblioteci din România. În perioada următoare, proiectul expozițional va fi itinerat și în alte instituții culturale și educaționale din marile orașe ale țării pentru a face cunoscută publicului istoria și patrimoniul Bibliotecii Centrale a Asociațiunii.

Expoziția ASTRA 160, organizată la Muzeul Național Cotroceni, este deschisă publicului, cu respectarea regulilor de acces, în perioada 9-25 septembrie a.c., de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 - 17:00.

Sursă foto: Facebook/ Biblioteca Astra Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Yak

Acum 2 săptămâni

Aceeași gașcă iohannis...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus