Luni,
03.10.2022
Ploi Scurte
Acum
10°C

Impactul tehnologiei Web 2.0 asupra societății! Vedeți avantajele Web 3.0!

Impactul tehnologiei Web 2.0 asupra societății! Vedeți avantajele Web 3.0!

Trăim în secolul vitezei și al tehnologiei, o etapă din viața noastră în care internetul este indispensabil din activitățile cotidiene. Însă nu tot timpul a fost așa. Totul a pornit de la web 1.0 în 1989 și a continuat cu web 2.0 în 2005. Iar, așa cum e firesc, urmează web 3.0, care a și început să fie implementată.

Însă drumul către Web 3.0 nu a fost așa simplu precum pare. Web 1.0 a început cu posibilitatea userilor de a căuta informații pe site-urile statice. Așa a început ”navigarea pe internet”. A fost perioada în care oamenii doar se informau pe online, fără a exista ideea de comerț online, fără rețele sociale, fără a putea interacționa cu alți useri sau cu site-urile existente. Conținutul era doar informativ, mai puțin distractiv, static și stocat pe servere fizice locale.

Cu siguranță nu au existat secțiuni de comentarii, vizualizări sau „aprecieri”. Acum, un astfel de site ar fi considerat primitiv, dar acesta a fost revoluționar în perioada Web 1.0 din 1989-2005.

Din 2005 a intrat în scena Web 2.0 și avea să rezolve multe dintre hibele Web 1.0. Web 2.0 a adăugat funcții suplimentare și a ajuns la internetul pe care-l știm și astăzi. Multe business-uri au migrat spre online, cum ar fi shoppingul, food delivery, comunicarea și chiar industria divertismentului.

Cu toate că primele cazinouri au apărut în mediul digital în 1996, Web 2.0 avea să revoluționeze inclusiv industria de gambling. Jocurile în cadrul unui casino au devenit mai interactive și cu posibilitatea de a fi jucate online cu dealeri reali. Totodată, funcția de chat a adas un plus de dinamicitate jocului și astfel jucătorii puteau interacționa între ei, dar și cu dealerul real.

În Web 2.0 au părut primele rețele sociale. Butoanele de like, de distribuire și zona de comentarii de pe site-urile web de astăzi sunt exemple de funcții din web 2.0. Noul internet este mai dinamic, spre deosebire de un Web 1.0.

de la web 1.0 la web 3.0

Utilizatorii pot interacționa și chiar crea conținut, nu doar să caute și să se informeze. Ba mai mult, utilizatorii de internet Web 2.0 pot plăti cu cardul, pot comanda online, își pot desfășura activitățile de business, totul fiind mult mai dinamic si chiar distractiv.

S-a schimbat și modul în care este stocată și dezvoltată informația. Au apărut serviciile de cloud, dar și platformele ce pot fi folosite la comun pentru dezvoltarea de activități de business, cum ar fi Google Docs, Microsoft Exchange și multe altele.

Site-urile au devenit mai dinamice, iar marile corporații au ajuns creatoare de inovații. Odată cu evoluția Web 2.0 au crescut și riscurile de securitate cibernetică, dar au fost dezvoltate și servicii de protecție mult mai elaborate și sofisticate.

A fost schimbată și industria de publicitate. Dacă în Web 1.0 totul era static și se baza pe bannerele plasate de posesorii de website-uri, în Web 2.0 situația a evoluat foarte mult, acum existând posibilitatea de a livra publicitate targetată la nivel de individ, în funcție de comportamentul său în Web 2.0.

Toate site-urile web stochează date despre comportamentul nostru în online, urmând ca ulterior acestea să fie folosite în diferite acțiuni de marketing și publicitate. Datele personalizate pe care aceste platforme le colectează de la noi ne fac profilul și apoi suntem bombardați cu reclame adaptate pe baza datelor noastre personalizate.

Acesta este modul platformele centralizate de a genera venituri și, în schimb, avem posibilitatea de le folosi în mod gratuit aceste site-uri și platforme.

Multe dintre problemele Web 2.0 au dus la dezvoltarea tehnologiilor Web 3.0. Conform primelor informații existente, noul internet va fi descentralizat și fiecare individ va avea acces și control asupra datelor sale. Companiile mari precum Google, Facebook, TikTok, Twitter nu vor mai avea acces la informatiile cu caracter personal fără consimțământul utilizatorilor.

Web 3.0 se va construit pe noua tehnologie din blockchain și va folosi, de asemenea, învățarea automată și inteligența artificială (AI) pentru a instrui algoritmii să organizeze conținut personalizat pentru fiecare individ.

Toate aceste tehnologii cum ar fi blockchain, AI, învățarea automată și IoT vor funcționa gratuit și împreună pentru a promova o experiență mai bună a utilizatorului în web 3.0.

Conform noilor tehnologii, în Web 3.0 nu va mai exista monopolul, cenzura și controlul. În prezent, 90% dintre site-uri sunt găzduite de câteva companii. Acestea oricând pot bloca accesul userilor și astel aceștia să nu mai poată folosi serviciile respective.

Totodată, web 3.0 ar trebui să rezolve și problema dezinformării. Actualul internet a dus la o creștere a fake newsului sau a frânturilor de adevăr, ceea ce a contribuit la manipularea utilizatorilor în mediul virtual și la schimbarea cursurilor unor acțiuni globale. Acest lucru a polarizat societatea și a condus la oportunități criminale și distructive, inclusiv la nivel financiar, psihologic etc.

Web 3.0 va rezolva aceste probleme, va returna autorilor drepturile de conținut, va oferi instrumente online mai sigure, va descentraliza monopolurile și va construi astfel o nouă economie digitală mai transparentă.

Cu siguranță se vor schimba și multe industrii ce-și desfășoară activitatea în online. În sectorul de gambling, de exemplu, jucătorii pot beneficia de sisteme de plată mult mai sigure, rapide și transparente. Totodată, site-urile jocurilor de cazinou vor putea securiza informațiile generale și la nivel de individ, fără a dezvălui identitatea jucătorilor.

Web 3.0 va fi mai sigur față de Web 2.0. Hackerii vor întreprinde acțiuni mai dificile pentru a pătrunde pe internet și să creeze escrocherii elaborate pentru că fiecare tranzacție trebuie convenită împreună pe blockchain. Dacă nu, va fi revocată și chiar respectivul chiar urmărit dacă încearcă să facă acest lucru într-un mot repetat.

Totodată, atacurile de tip DdoS nu vor mai putea afecta internetul pentru ca informațiile nu vor mai fi centralizate și astfel sistemul de stocare și site-urile vor putea funcționa în continuare. Cu Web 3.0, utilizatorii pot partaja date și servicii critice fără a-și face griji cu privire la întreruperea serviciilor, cum ar fi cele de natură financiară și lanțurile de aprovizionare.

Trecem într-o nouă perioadă a internetului și vom ajunge chiar în a gestiona noi lumi virtuale. Să nu uităm de metaverse și alte astfel de tehnologii digitale ce ne pot influența și mai mult viața cotidiană.

Explicație foto principală: web 3.0 si blockchain

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 883

Comentarii

1 comentarii

2cents

Acum 1 săptămână

If it sounds too good to be true, it probably is
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus