Joi,
13.06.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Mii de oameni protestează în Rusia împotriva mobilizării generale decretate de Putin

Mii de oameni protestează în Rusia împotriva mobilizării generale decretate de Putin

Peste 109 de persoane au fost reținute în toată Rusia la protestele împotriva mobilizării de miercuri, a declarat un grup pentru drepturile omului, la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a ordonat primul proiect militar al Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că este conștient de detenții în cel puțin 15 orașe diferite. Mitingurile neautorizate sunt ilegale în conformitate cu legile ruse anti-protest.

 

Poliția a operat arestări în Irkuțk, Krasnoiarsk, Ekaterinburg, Celiabinsk, Novosibirsk, Ulan-Ude, Tomsk, Ufa, Perm, Belgorod și Moscova, potrivit grupului independent de monitorizare OVD, citat de CNN.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat „mobilizarea parțială” în Rusia. Într-o adresare publică, Putin a spus că din 21 septembrie sunt supuși mobilizării „doar cetățenii care se află în rezervă”, referindu-se în primul rând la persoanele care au fost în armată, au specialități de înregistrare militară și experiență de luptă. Liderul de la Kremlin a promis că rușii chemați la mobilizare vor primi „statut, plăți și toate garanțiile sociale” pe care le are personalul militar conform contractului.

 

Putin a semnat un decret privind „mobilizarea parțială” a cetățenilor ruși, însă în document nu se menționează că numai militarii de rezervă sunt supuși recrutării. Decretul enumeră însă motivele de eliberare de serviciul militar: atingerea unei anumite vârste, stare de sănătate, o pedeapsă judecătorească cu închisoarea. În document se mai spune că angajații complexelor militar-industriale pot primi o amânare de la recrutare. Guvernul Federației Ruse va stabili „în cel mai scurt timp posibil” categoriile de cetățeni care vor primi o amânare de la mobilizare, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus