Din Spitalul Clinic Județean Sibiu, dar și din farmacii lipsește sau se găsește foarte greu vaccinul împotriva hepatitei B, vaccin ce face parte din programul național de vaccinare. Potrivit reprezentanților spitalului, în luna august s-au născut 244 de bebeluși și doar unul singur a primit acest vaccin, iar în acest moment spitalul are doar 7 doze rezervate pentru copiii născuți de mame purtătoare al acestui virus. Medicii sunt de părere că micuții nevaccinați sunt într-un risc real, iar ceea ce pot face părinții este să-l comande în farmacii. Din păcate și aici este greu de găsit pentru că depozitele nu-l au.
O sesizare venită pe adresa redacției vorbește despre lipsa acestui vaccin din maternitate Spitalului Județean Sibiu.
„Doresc să aduc la cunoștință informația potrivit căreia în Spitalul Județean Sibiu pe secția maternitate nu se mai găsește vaccinul Engerix b de 10 micrograme/0,5 ml, care se administrează noilor născuți conform programului de vaccinare național obligatoriu. Părinții sunt puși în situația să caute prin farmacii acest vaccin și este foarte dificil să-l găsești pe stoc. Țin să menționez că nu este scump doar că nu se găsește nici în farmacii”, se arată în sesizare.
Problema nu este recentă, însă. Și în luna august a lipsit acest vaccin. Potrivit reprezentanților unității spitalicești din 244 de copii născuți, doar unul singur a primit acest vaccin. În momentul de față, dozele existente sunt limitate.
„În prezent, numărul de doze de vaccin antihepatic B disponibil este limitat. Mai exact, spitalul dispune de 7 astfel de doze de vaccin, care vor fi administrate doar nou-născuților cu risc, adică cei cu mame diagnosticate cu hepatită B. Spre exemplu, în luna august, la Maternitatea din Sibiu s-au născut 244 de copii. Dintre aceștia doar unul a primit vaccinul antihepatic, încadrând-se în categoria de risc menționată. Alți 82 de nou-născuți au primit doza de vaccin, achiziționat în regie proprie de către părinți. Vaccinul în discuție este furnizat spitalelor de către Ministerul Sănătății și sperăm ca această situație să se rezolve cât mai repede prin asigurarea stocurilor necesare, astfel încât toți nou - născuții să poată fi vaccinați și să fie eliminate riscurile asociate întreruperilor schemelor de vaccinare”, transmite Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al Spitalului Județean.
Copiii nevaccinați la naștere riscă boli grave
Medicul şef al Secţiei de Neonatologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, dr. Livia Ognean spune că lipsa acestui vaccin pune bebelușii într-un real pericol.
„Vaccinul acesta împotriva Hepatitei B este unul dintre vaccinurile care nu protejează doar împotriva bolilor infecțioase, ci și a cancerului. Copiii care nu sunt vaccinați împotriva Hepatitei B la naștere, dacă contactează acest virus, mai ales în perioada de sugar, riscă să facă hepatită cronică, ciroză și chiar cancer hepatic. La începuturile carierei mele de acum 20 și ceva de ani când nu se vaccinau copiii la naștere în Pediatrie era plin de astfel de copii malnutriți cu insuficiență hepatică, care, practic nu aveau tratament și care stăteau în spital doar pentru îngrijiri paliative. De când se face vaccinare împotriva Hepatiei B astfel de cazuri au devenit extrem de rare. Problema cea mai mare este că, din păcate la noi, destul de multe sarcini, aproape o treime, nu sunt dispensarizate ceea ce înseamnă că nu se știe dacă mamele sunt sau nu sunt purtătoare de virus hepatic. Asta crește riscul ca un copil să se nască în felul acesta dintr-o mamă purtătoare de virus și să nu primească vaccinul la naștere. Pentru acel copil asta înseamnă un risc mare de a face hepatită cronică și toate complicațiile care derivă de acolo. De aceea și măsura aceasta de vaccinare indiferent de statusul viral al mamei, indiferent dacă este sau nu cunoscută cu virus”, spune medicul.
De asemenea, șefa Secției de Neonatologie spune că stabilirea unei scheme naționale obligatorii de vaccinare are un scop, iar lipsa acestui vaccin calcă în picioare toate considerentele.
„Acum, crizele acestea periodice de vaccin, pe lângă faptul că măresc riscul copiilor de a se infecta, discreditează însăși ideea de medicină preventivă și de vaccinare. Este adevărat că vaccinarea împotriva Hepatitei B se poate recupera prin medicii de familie, prin aplicarea unei scheme alternative de vaccinare dar dacă în lumea civilizată și la noi ministerul a adoptat o schemă inițială, a adoptat-o pentru că ea s-a dovedit eficiență și siguranță maximă în prevenirea unei boli, ori dacă tu îți dai singur cu dreptul în stângul ce să înțeleagă oamenii care sunt atât de dezinformați sau prost informați. Aceste scheme alternative pot fi folosite, însă, ar trebui folosite în situații izolate, nu că lipsește vaccinul de atâtea săptămâni”, mai spune dr. Livia Ognean.
Vaccinurile ar fi trebuit asigurate de Ministerul Sănătății
Continuitatea acestor vaccinuri este asigurată de Ministerul Sănătății. Acolo se fac licitațiile și se obțin vaccinurile pentru schema obligatorie, gratuitatea acestora fiind asigurată de stat. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică a cerut ministerului un necesar se 4.800 de doze de vaccin împotriva Hepatitei B.
Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SECAP) licitația pentru acest vaccin se apropie de final. Au fost făcute ofertele, evaluarea acestora a fost făcută în 23 august, a trecut și perioada contestațiilor, iar în momentul de față nefiind nicio contestație, cel mai probabil, se semnează acordurile cadru.
Pe de altă parte, cei de la DSP spun că, în cazul în care acest vaccin lipsește și nu este făcut în primele 24 de ore de la naștere, copiii născuți din mame AgHBs pozitive vor urma o schemă de vaccinare cu o doză de vaccin hexavalent la 6 săptămâni, la 30 de zile de la prima doză va fi a doua doză de hexavalent, iar la alte 30 de zile cea de-a treia doză. La 11 luni copiii vor fi vaccinați conform calendarului național de vaccinare cu cea de-a patra doză.
În cazul copiilor născuți de mame negative la acest virus aceștia vor fi vaccinați, conform calendarului național de vaccinare, la două luni, fără a mai fi necesară recuperarea dozei de vaccin hepatitic B care nu a fost administrată la naștere.
O variantă ar fi și comanda în farmacii, dar nu se găsește
În momentul de față, singura variantă pentru părinții care vor să-și imunizeze bebelușul în primele 24 de ore de la naștere este comanda vaccinului în farmacii. Din păcate însă, acest vaccin nu se află nici în depozitele distribuitorilor și astfel achiziționarea lui devine imposibilă.
„În farmaciile publice acest vaccin nu se aduce în mod curent, ci la comandă, pentru că nu este un vaccin care se solicită în mod frecvent, fiind de uz special. Astfel, aprovizionarea se face doar la solicitare. Dar, în ultima vreme, deși au fost solicitate farmacii pentru a aduce acest vaccin, nu se găsește nici în depozite”, spune Felicia Gligor, președintele Colegiului Farmaciștilor din Sibiu.
Sursa foto: Depostphotos.com
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: vaccin care lipseste , vaccinul Engerix b , vaccin impotriva hepatiei B , livia ognean , Maternitatea Sibiu , DSP
Vizualizari: 1777
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Kukuruku
Acum 9 ore
Kukuruku
Acum 9 ore
Carcotasul de serviciu
Acum 9 ore
Sibian
Acum 9 ore
Gigi