Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

12 motive pentru care un psiholog sibian crede că este necesară uniforma pentru elevi

12 motive pentru care un psiholog sibian crede că este necesară uniforma pentru elevi

Psihologul sibian Mihai Copăceanu și-a făcut public, pe pagina de facebook, punctul de vedere cu privire la lipsa uniformei în școlile din Sibiu. Acesta a expus 12 motive pentru care ar fi indicat ca elevii să poarte uniformă. Printre acestea se numără faptul că reputația unei școli crește, se reduc diferențele dintre copii, se reduce potențialul de agresiune sau bullying, iar elevii se pot concentra pe învățare.

Citește și: Recomandările unui psiholog sibian pentru copii, părinți și profesori la început de an școlar

„Trec de dimineața prin fața școlilor, mi se pare că toți așteaptă să intre într-o discotecă! Țigări au, haine de lux la fel, atitudine din plin, mai lipsește alcoolul! Dragă, cât timp îi permiți fiicei tale de clasa a 7-a și a 9-a să iasă din casă și să meargă la școală ca la club (haine de fitze, poșeta nu ghiozdan, machiaj super strident, manichiură + atitudine) să nu ai pretenții să respecte școala și profii și să vină cu note de excelență ! Dacă tu ca părinte respecți și vorbești frumos despre școală și copilul va pricepe mesajul tău”. Așa începe o postare făcută zilele trecute de psihologul sibian Mihai Copăceanu pe o rețea de solicitare.

Acesta continuă să explice că atitudinea și comportamentul părinților influențează, de cele mai multe ori, comportamentul copiilor.

„Dacă tu la job ai o anumită atitudine și un anume comportament, dacă porți echipament în anumite situații, ești punctual și atent de ce nu inspiri aceeași atitudine și copilului tău? Dacă tu îi bârfești și critici diriga, ce atitudine vrei de la copil!? Cum ăia de la școlile britanice încă poartă uniforma școlară de peste 800 de ani, iar la noi la români ne îmbrăcăm cum min 1.000 euro. Nu le e rușine puțin, totuși ? Lasă dragă copilul să fie copil ! P.S. și școala cum de nu are un regulament intern privind ținuta. Chiar poți merge oricum, ca la club? Domnule director, totuși!”, își încheie psihologul postarea.

Aducând acest aspect în discuție, Mihai Copăceanu publică pe pagina de facebook, câteva zile mai târziu, 12 motive pentru care crede că este bine ca școlile să aibă uniforme. Printre acestea se numără faptul că reputația unei școli crește, se reduc diferențele dintre copii, se reduce potențialul de bullying, iar elevii se pot concentra pe învățare.

Mai jos, vă prezentăm, integral cele 12 motive expuse de psiholog.

12 MOTIVE PENTRU CARE ESTE NECESARĂ UNIFORMA SCOLARĂ

1. Crește reputația școlii.

2. Ajută copiii să-și îmbunătățească abilitățile de viață si să devină încrezători.

3. Când copiii poartă uniforma școlii, există mai puține conflicte la școală.

4. Părinții nu trebuie să-și facă griji pentru îmbrăcămintea copiilor în fiecare zi.

5. Elevii realizează că toți sunt egali în școală.

6. Copiii care poartă uniforma școlară în mod corespunzător își vor da seama în curând de importanța respectării celorlalți.

7. Copiii sunt mândri că poartă uniforma școlii, deoarece îi ajută să se conecteze cu școala lor - există un sentiment de apartenență.

8. Reduce potențialul de agresiune/bullying. Fără uniforme școlare, potențialul copiilor de a se tachina și de a-și bate joc unii de alții este crescut. Oamenii folosesc hainele pentru a se exprima; copiii nu sunt diferiți în acest sens. Din păcate, atunci când un copil se exprimă într-un mod diferit față de ceilalți, poate crea un punct de diferență între un copil și altul. Din nou, aceste diferențe pot fi amplificate de disparitățile socioeconomice dintre familia unui copil și alta. În loc să construiască un sentiment de comunitate și egalitate cu o uniformă școlară, poate crea diviziuni între ei.

9. Îndepărtează presiunea colegilor. Fără o uniformă, copiii pot dezvolta așteptări cu privire la ceea ce ar trebui să fie purtat pentru a se potrivi într-un anumit grup.

10. Îi pregătește pentru lume. Uniformele școlare pregătesc copiii pentru scenarii formale pe care le întâlnim cu toții în viața noastră. În funcție de situație, se așteaptă să ne îmbrăcăm și să arătăm într-un anumit fel. Interviurile de angajare sunt un bun exemplu. Se așteaptă să se îmbrace profesional în mediile de lucru la vârsta adultă, iar acest lucru îl va înțelege copilul tău datorită uniformei școlare.

11. Reduce distragerea atenției. Uniformele duc la o distragere a atenției mai puțin în timpul școlii. Purtând ceea ce le place, copiii se pot concentra mai mult pe statutul lor școlar decât pe moda. Tendințele modei și deținerea celor mai noi stiluri devin prioritate și ar putea duce la o scădere a progresului acelui copil la școală.

12. Elevii se concentrează pe învățare. Purtând uniforme, elevii nu se vor mai simți nesiguri cu privire la felul în care arată, statutul lor social și nu vor mai avea o stimă de sine scăzută. Astfel, ei nu vor avea presiunea de a se conforma societății în ceea ce privește semenii lor și își vor putea pune energiile pe învățare și studiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

Cum dracu pica atatia din fiecare generatie in capcana gandirii batranicioase? Si ce te freaca grija, au cumparat hainele alea din banii tai? Du-te la Putin, cu gandirea asta.

Raspunde

Gica contra

Acum 1 an

Vorbești prostii, prietene!La colegiile celebre din străinătate, unde nu intra oricine, exista uniforma. Mai deschide ochii, nu te lua după prejudecățile generației Pro!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dfgbf

Acum 1 an

Bla, bla , bla . E bine sa primim in fiecare luna cate o astfel de bula pontificala de la domnul Copaceanu. Ne lumineaza viata .

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nemo

Acum 1 an

E bula lui pentru bula noastra :). Mai lasati-ne in bula noastra, va rugam, domnule psiholog!Sau lasati-l in bula dansului, pe facebook, dragilor de la Turn...

Raspunde

Popa Călin

Acum 1 an

Argumentele sunt valide, dar exprimarea dlui psiholog e cam cocălărească și senzaționalistă. Nu aș vrea să am treabă cu el.

Raspunde

Mihai

Acum 1 an

"cocalareasca!"?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un cititor

Acum 1 an

Elevii realizează că toți sunt egali în școală. Stimate domn, 1. „to realize” se traduce cu „a-și da seama” nu cu „a realiza” ( vezi și furculition!) 2. Dacă elevii au aceeași uniformă nu înseamnă că sunt și egali.

Raspunde

Muresan

Acum 1 an

Vorbiti toti sa nutaceti! E nevoie de o uniforma. Fiecare scaolaa ar putea avea uniforma ei! In felul acesta ar face si parintii economie, iar elevii ar arata altfel. Vezi cate **** cu blugi stramti de-i ies toti colaceii si rupti in genunchi. Arata ca naiba. mai bine i-ar sta intr-un sarafan sau fustita cu o camasa si vesta, sacou, jacheta. Dar tugurlanii ce stiu?! Ca uniforma e comunista, de parca la Eton ar fi comunisti!

Raspunde

Profu

Acum 1 an

Aveti dreptate, dle Copaceanu, din pacate... Asta e situatia in scolile din Romania. De la cultura bunului-simt ar trebui inceputa reforma, nu cu schimbarea semestrelor in module! (mare descoperire, monser!)
Raspunde

Corbul

Acum 1 an

Văd că toți vă luați de formă și ratați fondul. Din păcate domnul psiholog a căzut în capcana unui paralogism. Există studii numeroase (Yeung 2009, Brunsma 2006, Sanchez 2012, Ansari 2022) ce remarcă diferențe minore între scoliile cu uniforme și cele fără. Da, argumentele sunt logice și romantice, dar rezultatele nu sunt acolo.
Raspunde

Cvn

Acum 1 an

introducerea uniformelor in scoli poate fi analiata si la tarile asiatice unde are efecte foarte pozitive si in plus se elimina diferentele de paturi sociale si putere financiara a parintilor respectiv intre elevi diferentierea din punct de vedere al imbracamintii ramananf ceea ce este important: cat de bun esti la invatatura si ce comportament civilizat ai...
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

In afarā de faptul cā majoritatea celor care comentām articolul am vrea de fapt sā îl batem pe Copāceanu. Asa, doar pentru cā indrāzneste sā aibā pāreri ( noi stim intotdeauna mai bine), cred cā uniforma trebuie sā fie o alegere, o libertate, nu o impunere. Cât despre mult exemplificatul iuchei, āia sunt niste moluste care se bucurā cā uniformele sunt subventionate si platesc 25 de liri in loc de 150. Asta îi smecheria. Si ciubotele ( care aratā odios , mai ales la fete, zici cā is Elena ceausescu toate ) sunt ieftine ca sa poatā tot emigrantul sā îsi trimitā mlādita tânārā la scoalā. Toalele bengoase de la noi, afisate de vlāstarele care deprind tainele învātāturii aratā de fapt o culturā indreptatā mai mult catre stradā nu cātre institutie, ceea ce este iarāsi o formā de libertare....
Raspunde

Silviu

Acum 1 an

Aveti dreptate dle psiholog, evident ca este nevoie de uniforme. Practice, moderne si nu foarte scumpe. Nu inteleg de ce toata lumea mai asociaza uniforma cu comunismul, din ce mai putini partinti de azi au apucat sa poarte uniforma. Este adevarat era o uniforma urata, mai ales cea a fetelor, dar toate uniformele s-au reformat cat de cat, militara, de politie, pompieri. Deci ar putea fi alese uniforme dragute, adecvate varstei purtatorilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus