Joi,
25.07.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Prima școală pentru copiii ucraineni din Sibiu se va deschide la începutul lunii octombrie

Prima școală pentru copiii ucraineni din Sibiu se va deschide la începutul lunii octombrie

Prima școală pentru copii ucraineni se va deschide la Sibiu la începutul lunii octombrie cu un eveniment de vizitare al școlii. În momentul de față este un proiect gândit pe nouă luni de zile. Școala se află pe strada Smârdan numărul 5.

În data de 1 octombrie are loc „Ziua Porților Deschise de la Școala Ucraineană din Sibiu”. Deschiderea are loc la ora 10.00 și școala poate fi vizitată până la ora 14.00. Programul școlar zilnic va începe de luni, 3 octombrie 2022. Curriculumul este aliniat cu programa educațională din Ucraina.

scoala copii ucraineni

În cadrul școlii vor fi patru învățători, un profesor de limba română, un profesor de limba engleză, un profesor de limba ucraineană și doi profesori de arte și tehnologii.

În afara profesorului de limba română, întreg personalul este format din cadre didactice refugiate din Ucraina.

„Este foarte important ca acești copilași sa aibă acces la educație, într-o primă fază în limba lor maternă, acest fapt le va ușura procesul de învățare în general, dar în special, cel al limbii române. Ne dorim ca pe viitor, majoritatea dintre ei să poată fi integrați, dacă vor alege să rămână în Sibiu, în sistemul de învățământ local” spune Lu Knobloch, din partea SUS INIMA, asociația promotor al acestei inițiative.

sus inima

Spațiul în care se va desfășura activitatea este pus de la dispoziție de către Parohia Evanghelică Sibiu și se află pe strada Smârdan numărul 5, cu caracter gratuit. Datorită faptului ca aceasta inițiativa unica este una costisitoare, s-a solicitat și implicarea părinților elevilor, care au fost de acord să contribuie prin achitarea unei taxe modice de 200 lei pentru întregirea bugetului necesar.

Școala va funcționa în această formă timp de un an, fiind un proiect de 9 luni (octombrie - iunie). Pe parcursul acestui an copiii vor avea posibilitatea să învețe limba română iar în următorul an vor putea continua școala, fie în sistemul educațional român ca și elev, nu vizitator așa cum era până acum, fie să se întoarcă în Ucraina și să reintre în sistemul educațional de acolo.

scoala copii ucraineni

„Avem o dorință foarte mare de a-i ajuta pe acești copiii, măcar pentru un an, de a deschide un spațiu pentru elevii din clasele V-XI, dar încă nu am reușit să găsim o finanțare. Cheltuielile sunt destul de mari, fiind vorba despre 234 de copii înscriși pe liste deja”, spune și Carmen Chindriș, președinta asociației SUS INIMA.

Mai mult de 83% din familiile ucraineni din Sibiu sunt dispuse să se întoarcă în Ucraina de îndată ce acest lucru va fi posibil. Doar 4% din familii au decis să rămână în Sibiu pe termen lung, iar restul încă nu s-au decis.

scoala copii ucraineniscoala copii ucraineni

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Manuela von Linge Blide

Acum 1 an

Sper ca profesorii vorbesc limba "Ukrainski pravda" . Nu ar fi corect sa fie vorbitori de rusa .Nu ne-a spus nenea Zelenski ca in Ukraina nu se mai foloseste limba rusa.

Raspunde

Dincă

Acum 1 an

Nu este o școală. Este un centru organizat de un ONG în care se desfășoară activități didactice. La final, documentele eliberate (dacă vor exista) nu pot fi echivalate ca ani de studiu!!!

Raspunde

Carcotasul de serviciu

Acum 1 an

Frumos! In Ucraina exista școala în limba română? Că români sunt destui!

Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 an

Nu,nu exista,buna intrebare ati pus.Iar in scoala lor,la prezentarea monumentelor istorice ROMANESTI se explica ca sunt realizari ale rutenilor/ucrainienii de azi obligati,de ex,de Stefan cel Mare sa munceasca ca robi,PE PAMANTURILE LOR. In 1918 la reintregirea patriei noastre cu Basarabia(nume rusesc) au facut o groaza de mizerii,consemnate fara dubii de cartile de istorie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus