Recent, în incinta bisericii evanghelice / luterană Sfânta Margareta din Mediaș, Adinel Dincă, conferențiar universitar la Universitatea-Babeș-Bolyai (UBB) și doi studenți de ai săi au scos la lumină peste 140 de cărți tipărite înainte de anul 1.600 și manuscrise, ori fragmente de manuscris, a căror vechime coboară chiar și spre secolul X.
Descoperirea e rară prin faptul că toată colecția a fost găsită în locul unde a fost și utilizată, a povestit, pentru Europa Liberă, Adinel Dincă, coordonatorul cercetărilor pe temă.
Mediașul nu este străin de descoperiri spectaculoase recente. În 2021, în podul casei memoriale a lui Herman Oberth (1894-1989) au fost găsite planuri și schițe legate de racheta pe care savantul, considerat unul din părinții rachetelor și astronauticii, a lansat-o din Mediaș în 1935.
„Faptul că această colecție s-a păstrat într-un mod compact, în locul în care a fost folosită, nu a fost o colecție dislocată, într-o bibliotecă națională, sau județeană, este principalul element de valoare. E o colecție care și-a păstrat identitatea, în locul în care a fost constituită colecția respectivă”, a spus pentru Europa Liberă, profesorul Adinel Dincă.
E un lucru cu care cercetătorii se întâlnesc rar, folosind de cele mai multe ori resursele existente deja în bibliotecile publice.
Cărțile vechi au fost curățate, desprfăuite, urmând să fie cercetate în amănunt în perioada următoare. Multe sunt cărți de uz comunitar în epocă, inclusiv o Biblie de la început de secol XVI, sau manuscrise liturgice. Proiectul de cercetare a fost demarat încă din primăvară, în colaborare cu Asociația Mediașul Nostru, formată din medieșeni din țară și de peste hotare.
De altfel, doi cercetători din Mediaș, stabiliți în Germania, Konrad Gündischm, Hansotto Drotloff, sunt și ei implicați activi în proiect. Grosul cercetării e efectuată însă de Adinel Dincă și doi masteranzi ai săi, de la UBB, Liviu și Alexandra.
„Este o comoară științifică extraordinară, comoara intrinsecă e hârtie veche, bine tipărită, dar să ai în mână o Biblie din 1519, notițe ale parohilor din perioada aceea, e o senzație extraordinară, simți istoria în mâna sa”, spunea Konrad Gündischm, într-un interviu acordat unui jurnalist din Mediaș în luna august.
Se pregătește o expoziție
Impulsionați și de mediatizarea de care s-a bucurat colecția de carte veche și de ecoul în comunitatea locală din Mediaș, cercetătorii au stabilit că aceasta va fi expusă publicului, sub forma unei colecții permanente, la finalul proiectului, adică în 2024, sau chiar mai devreme.
Au fost purtate deja discuții cu conducerea Muzeului Municipal, intenția fiind ca întreaga colecție să fie expusă în incinta unde se află de secole.
Accesul publicului la cărți va întregi astfel imaginea culturală, intelectuală a Mediașului și poate recalibra imaginea orașului cu un rol important în istoria comunității săsești din Transilvania.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1279
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Emila Elzoroaba
Acum 8 ore
Aci Duțu
Acum 8 ore
@Sibian vâlcean
Acum 8 ore
Moș Teacă
Acum 9 ore
Aci Duțu