Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

O zi din viața Iolandei, poștărița din cea mai mare comunitate de romi din Sud-Estul Europei. ”Majoritatea familiilor trăiesc din furturi, cerșit, alocații, ajutoare sociale și pensii de handicap”

O zi din viața Iolandei, poștărița din cea mai mare comunitate de romi din Sud-Estul Europei. ”Majoritatea familiilor trăiesc din furturi, cerșit, alocații, ajutoare sociale și pensii de handicap”

Iolanda este singurul poștaș din cartierul Gârcini din Săcele, Brașov, considerat cea mai mare comunitate de romi din Sud-Estul Europei. Și una dintre cele mai sărace. O zi din munca ei a fost relatată pe pagina de Facebook a Poștei Române, iar în câteva zile a strâns mii de reacții.

”Oficial numără 6000 de suflete. Neoficial sunt 10.000. În Gârcini descinderile, “cuțitarii” și bătăile cu bâte par a fi ceva banal. I se mai spune și “Țigănia” sau “Vestul Sălbatic de Săcele”. Pe stradă, în oraș, te ocolesc dacă te simt că locuiești în Gârcini. De multe ori, de frică”, scrie în postare.

”Întoarsă acasă, de la Oficiu, cu zeci de mii de lei în geantă, poștărița Iolanda privește scena pe care o știe bine de trei ani: vreo 50 de romi, tineri, copii și bătrâni, se zgribulesc înfrigurați în poarta casei ei. O așteaptă de câteva ore ca pe pâinea caldă. De ea depinde traiul lor. Primesc din mâna Iolandei sursa principală de venit: alocația și “handicapul”. Poștărița le deschide poarta casei, intră în oficiul poștal din curte, încuie ușa, întinde teancurile cu bani pe masă și deschide geamul. O sută de ochi îi pândesc fiecare mișcare. Zeci de buletine dansează prin aer, oamenii se îmbrâncesc care să ajungă primul la geam. “Mi-e tare milă de ei!”, șoptește Iolanda. De fapt, numele ei este Jolan Gocsman și lucrează la Oficiul Poștal Săcele 1!, scrie în postare.

Spune că aici e ceva obișnuit să vezi pe ulițe tineri beți și pe jumate despuiați ”care flutură cuțite-n mână și caută sămânță de scandal. Poți să-i zici cartierul tinerilor”.

”Media de vârstă este 22 de ani,  60% dintre mame sunt minore. Bunicii sunt rarități, puțini trăiesc peste 60 de ani. Mor de foame, de boală, de mizerie. Dintre copiii care merg la școală, nici jumătate nu reușesc să termine cele 10 clase obligatorii. Majoritatea familiilor trăiesc din furturi, cerșit, alocații, ajutoare sociale și pensii de handicap. Ceva programe sociale ar exista, dar niciunul nu a reușit să schimbe cu adevărat nimic. Scrie presa locală că Gârciniul este cu bunăștiință ținut în mizerie pentru că folosește la alegeri. În ziua votului, 90% dintre ei ies la urne”, se precizează în postare.

Cei care muncesc cinstit, puțini la număr, s-ar muta din cartier, dar n-are cine să le cumpere casele. Nimeni nu vrea să se mute în Gârcini. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ivan Denisovici.

Acum 1 an

O rușine națională ce se întâmplă acolo. Am fost acolo acuma ceva timp , oamenii aia trăiesc că în epoca de piatra. Pata Rât e lux în comparație.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Pāi regele cioabā ce face? Cere tot statului sā ia māsuri? Sau nici macar nu se oboseste sā cearā, prafu' si pulberea de comunitatea romā.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

care rege cioaba? Jignesti monarhia din toata lumea!!
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Bun studiu pt. UE . Sa ia aminte!
Raspunde

Teo

Acum 1 an

Parca Cioaba cerea Indiei sa i recunoasca drept minoritate din aceasta tara ,deci sa se procedeze la revenirea la origini.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus