Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Extrema dreaptă câștigă alegerile în Italia. Giorgia Meloni: Vom guverna pentru toţi italienii

Extrema dreaptă câștigă alegerile în Italia. Giorgia Meloni: Vom guverna pentru toţi italienii

"Vom guverna pentru toţi italienii": lidera extremei drepte italiene, Giorgia Meloni, care vrea să devină prim-ministru după victoria sa la alegerile legislative de duminică, a încercat să liniştească în faţa preocupărilor exprimate în ţara sa şi în străinătate, comentează AFP, citat de Agerpres.

După Suedia, extrema dreaptă face o nouă progres spectaculos în Europa, unde pentru prima dată din 1945 un partid post-fascist se află la porţile puterii.

Rămânând în opoziţie la toate guvernele succesive de la alegerile legislative din 2018, Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FdI) s-au impus ca principală alternativă, trecând de la 4,3% la un sfert din voturi, potrivit primelor estimări, devenind primul partid din peninsulă.

"Italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fraţii Italiei", a reacţionat Giorgia Meloni, afirmându-şi astfel ambiţia de a deveni prim-ministru.

"Vom guverna pentru toţi" italienii, a promis ea. "O vom face cu scopul de a uni oamenii", a adăugat ea într-un discurs de uniune şi liniştire, recunoscând că ultima campanie electorală a fost "violentă şi agresivă".

Coaliţia pe care o formează împreună cu celălalt partid eurosceptic de extremă dreaptă, Liga lui Matteo Salvini, şi cu Forza Italia, partidul conservator al lui Silvio Berlusconi, urmează să câştige aproximativ 43% din voturi, ceea ce îi garantează majoritatea absolută a mandatelor, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

Formaţiunea fondată la sfârşitul lui 2012 de Giorgia Meloni cu disidenţi ai berlusconismului devansează Partidului Democrat (PD, stânga) al lui Enrico Letta, care nu a reuşit să genereze un vot util pentru blocarea extremei drepte şi coboară sub pragul de 20%, într-un context de participare scăzută (64,07%, faţă de 73,86% în 2018).

Vicepreşedintele PD Debora Seracchiani a recunoscut "victoria dreptei conduse de Giorgia Meloni", care marchează "o seară tristă pentru ţară".

Acest seism intervine la două săptămâni după cel care, în Suedia, a cunoscut victoria unui bloc conservator incluzând Democraţii Suediei (SD), formaţiune rezultată din mişcarea neo-nazistă care a înregistrat un progres semnificativ, devenind cea mai mare formaţiune de dreapta în ţara nordică.

În ceea ce a fost (rău) perceput la Roma ca un avertisment gratuit, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reamintit joi că UE dispune de "instrumente" pentru a sancţiona statele membre subminând statul de drept şi valorile sale comune.

"Italienii au oferit o lecţie de umilinţă Uniunii Europene care, prin vocea doamnei von der Leyen, a pretins să le dicteze votul", a notat pe Twitter preşedintele formaţiunii franceze Rassemblement national, Jordan Bardella.

Premierul ungar, Viktor Orban, şi omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, oile negre ale Bruxellesului, i-au transmis "felicitări" Giorgiei Meloni încă de duminică seară.

Viktor Orban, prin vocea directorului său politic, deputatul Balazs Orban, a adăugat acest mesaj: "Avem nevoie mai mult ca oricând de prieteni care împărtăşesc o viziune şi o abordare comune faţă de Europa". Giorgia Meloni "a arătat calea către o Europă mândră şi liberă a naţiunilor suverane", a salutat liderul partidului de extremă dreapta spaniol VOX, Santiago Abascal.

FdI îşi datorează succesul atât revoltei surde care ameninţă peninsula, cât şi carismei liderei sale.

Această romană de 45 de ani care, tânără activistă, şi-a exprimat admiraţia pentru Mussolini, a reuşit să-şi îmbunătăţească imaginea după ce a spus pe nume temerilor şi fricilor milioanelor de italieni în faţa creşterii preţurilor, şomajului, ameninţării recesiunii sau a lipsei de organizare a serviciilor publice.

Viitorul guvern va trebui să gestioneze, în special, criza cauzată de inflaţia galopantă, Italia încovoindu-se deja sub o datorie reprezentând 150% din PIB, cea mai mare rată din zona euro după Grecia.

În această ţară cu instabilitate guvernamentală cronică, experţii sunt deja de acord asupra speranţei scurte de viaţă a coaliţiei victorioase, o căsătorie de convenienţă între trei aliaţi cu ambiţii concurente.

Pentru Giorgia Meloni, "provocarea va fi să-şi transforme succesul electoral într-un leadership guvernamental care să poată dura, aceasta este marea necunoscută", a estimat duminică seară Lorenzo De Sio, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Luiss din Roma.

Giorgia Meloni, fără experienţă guvernamentală în afară de o scurtă perioadă la ministerul pentru tineret (2008-2011), va avea multe de făcut în gestionarea aliaţilor ei obositori şi mult mai experimentaţi: Silvio Berlusconi a fost şef de guvern de mai multe ori, iar Matteo Salvini, ministru de interne şi viceprim-ministru.

În dosarul ucrainean, Europa şi aliaţii Italiei, membră a NATO, vor analiza şi repartiţia portofoliilor între cele trei partide. Pentru că dacă Giorgia Meloni este atlantistă şi susţine sancţiunile împotriva Moscovei, Matteo Salvini li se opune, reaminteşte AFP. 

foto Giorgia Meloni/facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 1 an

Gata cu asasinii si tâlharii înscăunati in parlamentul european. Fratelli d'Italia zdrobesc din temelii mafioții si corupții UE.
Raspunde

Denisa Deny USR

Acum 1 an

Este evident ca noi vom fi nevoiti sa plecam din Romania feudala daca si in tara noastra vor veni la putere extremistii care nu sunt atei, incurajeaza blasfemia de familie alcatuita din femeie si barbat, nu incurajeaza adoptiile ghei si in general, se opun propagarii politicilor LGBTQ+!
Raspunde

Sibianul comentator

Acum 1 an

Eu zic să plecați deja, să nu mai așteptați alte motive. Plecați fraților dacă vă pute România, dacă nu mai credeți în valorile creștine, în moralitatea "clasică". Plecați și lăsați-ne pe noi în lumea noastră medievală, lăsați-ne să credem în Dumnezeul nostru, să ne creștem frumos și sănătos copii, să ne respectam părinții, să avem vise si să luptăm pentru ele. Plecați acolo unde vă este bine, acolo unde credeți că vă este locul și lăsați-ne in pace cu teoriile voastre neomarxiste, lăsați-ne în prostia noastră să ne trăim viața așa cum ne dorim noi. Vă pute România!!! Ghinion că v-ați născut aici... Ghinionul nostru, desigur!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus