Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
15°C

110 insule noi pentru strângerea gunoiului, cu bani din PNRR – 12,5 milioane de lei. Vor fi dotate cu acces digitalizat exclusiv pentru persoanele abonate

110 insule noi pentru strângerea gunoiului, cu bani din PNRR – 12,5 milioane de lei. Vor fi dotate cu acces digitalizat exclusiv pentru persoanele abonate

Consilierii locali vor vota la ședința din această lună aprobarea implementării proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate în Municipiul Sibiu”. Investiția este de 10,52 de milioane de lei fără T.V.A, (12,52 milioane de lei cu T.V.A.) și urmează să fie finanțată cu bani din Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR).

Urmează să fie achiziționate 110 insule de colectare a deșeurilor, cu câte 5 fracții, pentru fiecare categorie, rezultând în total 550 de containere.

Containerele pentru biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic/metal și hârtie vor avea o capacitate între 2 și 3 metri cubi se arată în proiectul de hotărâre.

”Valoarea eligibilă finanţată prin PNRR este de 19.000 euro/insulă, fără T.V.A., la care se adaugă 50.000 euro cheltuieli suport pentru realizarea investiţiei, pentru un număr de 110 insule ecologice digitalizate de tip 2, număr maxim eligibil conform ghidului solicitantului”, se arată în proiect.

Administrația locală se angajează să plătească mentenanța acestor insule pe o perioadă de minimum 5 ani de la data efectuării ultimei plăţi.

Se știe cine și cât aruncă

Containerele vor fi protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat. De asemenea, acestea vor fI dotate cu acces digitalizat exclusiv pentru persoanele fizice arondate zonei în care sunt amplasate. Vor avea, totodată, modul GSM pentru transmisie date și vor putea oferi o bază de date privind beneficiarii serviciului.

”Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument p1incipal de monitorizare şi raportare. Sunt colectate informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere. Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare”, se arată în proiect.

Insulele ecologice vor fi amplasate pe platformele publice existente de colectare deşeuri, nefiind necesară realizarea de investiţii noi.

Se estimează creșterea procentului de colectare selectivă în zona blocurilor cu 10%

Conform proiectului, se estimează că prin adoptarea acestui sistem digital, în care se va cunoaște fiecare proprietar cât gunoi aruncă, se va crește procentul de colectare selectivă cu 10%.

Totodată, dacă acest procent va fi realizat, în fiecare an se vor strânge din reciclare aproape 300 de mii de lei, în plus, prin valorificarea sticlei,  hârtiei, cartonului, plasticului și metalului.

Conform estimărilor, se vor strânge 108 tone de deșeuri de sticlă. Înmulțite cu 490 lei/tonă, rezultă 52.944 de lei. Din 234 de tone de hârtie și carton se vor obține 92.469 lei în fiecare an. Din deşeurile ”amestec ambalaj”, estimate a se strânge 258 de tone anual se va obține 146.477.43 lei. În total: 291.890 de lei fără TVA.

LISTA STRĂZILOR UNDE VOR FI AMPLASATE

Citește și: 37% din deșeurile aruncate de sibieni la gunoi merg la reciclare

Sursa foto: Alba 24

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Tanti rezi

Acum 1 an

si din a doua incercare (dupa gluma foarte proasta cu igluurile) primaria involuata si incompetenta pare sa aleaga cea mai proasta solutie - containere la vedere in loc sa faca infrastructura ingropata ca in tarile din vest. E ca si cum in 2022 ai alege sa-ti faci wc-ul in curte cand poti sa ai toaleta in casa cu apa curenta. Probabil e mai bine pentru soma asa, si estetica sau ceteteanul nu conteaza.
Raspunde

Floare

Acum 1 an

8(opt) semnaturi , document de 30 de pagini facut de un singur specialist! Cum sa mearga bine colectarea deseurilor cand sunt atatea semnaturi de pus pe un document? Digitalizarea si reducerea birocratiei salveaza Romania.
Raspunde

O fi bine, o fi rau!?

Acum 1 an

Am trecut intr-o zi pe langa “insula” din poza dintte Steaua si Militar. Aveam un ambalaj in mana si am vrut sa-l arunc. Am plecat msi drparte cu gunoiul in mana. Nu poti arunca in ele un chibrit decat daca ai cartela.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

iar se sparg tone de bani la primarie pentru NIMIC!!!
Raspunde

DB

Acum 1 an

Categoric NU! Oamenii aştia sunt rupti de realitate, au reuşit să facă din aruncatul gunoiului un obiectiv strategic si un pretext pentru colectarea datelor cetăţenilor. După Tursib, acum şi Soma o să gestioneze datele userilor: ce, cât, când şi cine aruncă. De ce? Ati terminat de digitizat tot în primărie? N-aveţi de lucru? Şi dacă uit cartela şi nu am cu ce mă scana în faţa tomberonului, ce fac? îl las acolo, mă filmează, mă amendează... deşi eu plătesc abonamentul respectiv. De ce ne împovărează inutil. Nu mai spun de cât de impractice sunt de folosit. Cetăţenii abia s-au obişnuit cu actualele platforme şi vin deştepţii aştia să facă kk SMART ca pe Calea Dumbărvii unde verdele naturii a fost inlocuit de asfaltul vopsit verde.
Raspunde

A.M.

Acum 1 an

Traiasca minunata lume progresista, domnule! Asa cum se bucurau unii cu inconstienta la venirea comunistilor, sunt unii care se bucura la fel, pentru orice politica progresista aplicata populatiei. De la incalzirea globala la distrugerea familiei si promovarea anormalitatii, pana la controlul total al populatiei si dictatura, toate astea fac parte din arsenalul de idei progresiste. Nu ii mai votati pe progresistii astia.
Raspunde

Informația înlesnește controlul...

Acum 1 an

Curand urmeaza accesul la gunoi cu amprenta sau I.D. facial / retină
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Markus Schmidt

Acum 1 an

Dragii mei, administratia saxona FDGR a facut din burgul nostru o metropola europeana mult peste Viena! Si credeti-ma-ti ca am locuit la Viena din 1964!
Raspunde

Gurdiș

Acum 1 an

În sfârșit colectare ca la carte și cu cartelă, așa se justifică pe ce plătesc taxele pentru gunoi. Și poate așa se mai trezesc și concetățenii să colecteze selectiv și nu mai văd țiganii și oamenii străzii scotocind prin tomberoane.!
Raspunde

DB

Acum 1 an

După cum se anunță iarna asta cu facturi astronomice oricine poate deveni candidat la scormonit in gunoaie. Dar nu vom mai avea nici "privilegiul" ăsta din pricina cartelei. Nu am învățat nimic din scanatul certificatului verde
Raspunde

Tanti rezi

Acum 1 an

si cu cartela, daca vrei poti arunca cadavre de porci la plastic (ca in Bucuresti) sau burdihane (ca suntem in marginime) pt ca nu se poate identifica ce a aruncat fiecare. Hai ca se poate mai mult - accesul cu scanare retina si plata la gramaj !
Raspunde

Doru

Acum 1 an

CONTROL MAXIM PE CETATEAN si ZEROOO raspundere pentru primarie. S-au promis centre de colectare selectiva voluntara (unde poti duce cu masina deseuri colectate selectiv) de cativa ani si NIMIC NU S-A FACUT DE PRIMARIA ASTA DE R****.

Raspunde

Feli

Acum 1 an

"110 insule noi cu acces digitalizat" sau "cum o sa lase toata lumea gunoaiele pe langa pubele, contribuind la un mediu insalubru si inestetic"...
Raspunde

Sib

Acum 1 an

Poate insulele astea or fi mai bune decat cele "inteligente", cum le-au denumit la amplasare, in bataie de joc cred, instalate d.ex. pe str. J.S. Bach sau pe Moara de Scoarta. Acelea au orificiile de acces extrem de mici, abia incape un sac menajer de 35 l, nu foarte plin. Nu mai vorbesc de riscul de a-ti reteza mana daca nu esti suficient de vioi cand executi miscarea. Unele nu sunt fixate pe postamentul din beton si risti sa le rastorni la cea mai mica presiune aplicata. Deh, lucru facut cu cap de o administratie performanta...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus