Din Liban, la Sibiu, din armată în bucătărie. Așa ar putea fi rezumată în câteva cuvinte povestea lui Sammy Agopian, libanezul pentru care Sibiul a devenit a doua casă. După ce a făcut parte, timp de 20 de ani, din armata din Liban, Sammy a ajuns în Sibiu, unde și-a întemeiat o familie și unde a revenit la una dintre pasiunile sale, gătitul. Întreaga sa poveste a fost prezentată în emisiunea „Chefi la Cuțite” la care acesta a participat și la care a reușit, cu preparatul pe care l-a gătit, să treacă în etapa următoare.
Sammy Agopian are 44 de ani. Timp de 20 de ani a făcut parte din armata din liban, unde a cântat la trompetă. În tot acest timp, atunci când gătea pentru colegii săi, și-a dat seama că îi place și că poate să facă mai mult.
„Am fost 20 de ani în armată, de fiecare dată găteam pentru mine și pentru colegii mei acolo. De la ei a venit ideea să gătesc. Când am intrat în armată am încercat să fac parte din fanfară și am luat o trompetă de la ei pentru probă. Într-o săptămână, am făcut ce poate să facă un începător de aproape trei luni. După un an, am devenit profesor de trompetă acolo. Cum lucram în armată nu aveam voie să lucrăm în altă parte, dar eu am avut nevoie de bani în plus. Pentru asta, am făcut un business pe lângă armată, dar cumva secret. Am făcut o firmă de entertainment (n.r.) amuzament și am cântat la trompetă.”
Cum a ajuns în Sibiu
Sammy a ajuns pentru prima dată în Sibiu în anul 2014, printr-o colaborare pe care armata din Liban a avut-o cu armata din Sibiu. „Când am plecat din România m-am gândit că trebuie să revin pentru că mi-a plăcut mult. România este o țară foarte frumoasă, are oameni foarte buni, prietenoși și simt că sunt în țara mea”, a povestit acesta la Chefi la Cuțite.
În aceste momente, Sammy face parte și din galeria CSU. Spune că vrea să fie un român bun și că și-a găsit aici liniștea. „Eu vreau să fiu un român bun, prietenii mei îmi spun deja, Sammy, tu ești român, știi imnul românesc, sunt români care nu îl știu. De 1 decembrie, am fost la un meci de baschet și am cântat imul românesc, lumea nu s-a așezat, au rămas cu drapelurile în mână și am început să cântăm „Treceți batalioane”. A fost wow, senzațional, suntem cunoscuți ca cea mai frumoasă galerie din toată România. Mergem împreună în toată țara, nu ne lăsăm, unde am avut meci eu am fost cu ei acolo, îmi iau concediu și plec cu ei”, a mai spus acesta.
S-a căsătorit cu o româncă
În 2017, am venit pentru trei luni în Sibiu și aici s-a întâlnit cu cea care i-a devenit soție. Sammy a povestit pentru chefi momentul în care a cerut-o în căsătorie.
„Am fost la un restaurant cu prietenii noștri și i-am zis hai cu mine la o masă. Am adus trandafirii, am pregătit totul în spate și le-am zis să mă scuze pentru că merg la toaletă. A venit un ospătar cu un trandafir la ea și a întrebat-o dacă este Maria Miriam și i-a dat trandafirul, apoi a mai primit încă un trandafir, acolo a început să tremure și să întrebe unde e Sammy. Am venit cu un buchet de trandafiri și cu inelul în buzunar. Am venit, m-am pus în genunchi și ea a zis da.”
„Am plecat din țara mea pentru un trai mai bun”
Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au fost curioși să afle cum a fost viața lui Sammy în timpul războiului. „Viața în armată a fost foarte frumoasă. Acum este distrusă din punct de vedere economic, mental. Am plecat din țara mea pentru un trai mai bun. Nu am avut copilărie pentru că m-am născut și crescut în război. Prima dată când am plecat din subteran aveam 12 ani. Acolo stăteam, ne rugam, vorbeam sau bunica ne povestea ceva, ieșea cineva afară din când în când și primeam ajutor de la armată. Aveam noroc că aveam apă de băut în casă, lumea venea la noi să bea apă”, a mai spus bucătarul.
Când s-a stabilit în Sibiu, Sammy a încercat să-și deschidă propria afacere, un restaurant libanez, care, din păcate, a fost închis din cauza pandemiei. În prezent, Sammy este bucătar și spune că își dorește să facă tot ce îi stă în putință pentru a asigura un trai mai bun familiei sale.
„Orice fac, pentru ei fac. Vreau să aibă viața mai bună. Nu vreau să aibă viața grea cum am avut-o eu. Vreau să îi fac copilului meu o viață mai bună. Mi-am deschis în Sibiu restaurant cu specific libanez. Din păcate a venit pandemia și am pierdut toată investiția. Am început să lucrez după pandemie oriunde am găsit ca să am grijă de familia mea. Eu sunt luptător și lupt până la capăt.”
A primit două cuțite din partea chefilor
Sammy a gătit pentru chefi hai green curry cu pui, un preparat thailandez. Pentru că trompeta nu putea să lipsească din peisaj acesta a susținut și un mic concert în fața juraților. „M-am gândit la acest preparat pentru că m-a învățat bucătarul nostru să gătesc în stil thailandez la restaurant și mi-a plăcut cel mai mult. Sunt un fan al mâncării asiatice, chefii, de asemenea, și sunt sigur că le place mâncarea mea.”
Deși chefii au avut câteva comentarii de făcut, Sammy a primit două cuțite din partea lui Bontea și Dumitrescu.
„Să știi că se simte cât de mult îi iubești și cât de mult îi apreciezi, și cât de multe faci pentru ei, ești un om care își iubește familia și noi te felicităm pentru asta. Sărut-mâna pentru masă, este foarte gustos, parfumat. Aveți chiar potențial să faceți ceea ce v-ați propus”, a spus Florin Dumitrescu. „Carnea e tăiată neglijent, e cam uscată, sosul e bun”, a spus și chef Scărlătescu.
„Mie îmi place să gătesc. Vreau să ajung să știu să fac mâncare și mai bună și pentru asta am lucrat acum cu cineva, un chef bucătar german și el a început să mă învețe cum să fac treaba”, a concluzionat libanezul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2958
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Un cititor
Acum 6 ore
Adi Gliga
Acum 6 ore
Canaris
Acum 6 ore
Aci Duțu
Acum 6 ore
Nobody