Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Liceenii de la „Ghibu” adună 1.000 de semnături pentru o petiție care va ajunge la Parlamentul European. Este un proiect național care promovează un mediu mai bun

Liceenii de la „Ghibu” adună 1.000 de semnături pentru o petiție care va ajunge la Parlamentul European. Este un proiect național care promovează un mediu mai bun

Vineri, 7 octombrie, Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu va găzdui una dintre cele mai importante activități ce se desfășoară la nivel național pentru conștientizarea problemelor de mediu cu care se confruntă în momentul actual  societatea.

Este vorba despre Proiectul Our climate. Our future, parte a proiectului european Climate of Change, organizat, la nivel național, de asociația Viitor Plus prin programul EcoProvocarea prin intermediul căruia și în alte 10 licee din țară se desfășoară o amplă campanie de  conștientizare a crizei climatice cu care ne confruntăm, atât la nivel local cât și global.

„Pentru mine e importantă implicarea în acest proiect pentru că simt că mă maturizează. Sunt mândră că pot să contribui la protejarea mediului și a viitorului meu și a generațiilor viitoare. Mă bucur că pot face auzite ideile generației mele”, a spus Tania Neghină, elevă în clasa a X-a a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”.

De asemenea, scopul este și de a dezvolta o serie de cunoștințe, activismul tinerilor și de a crește gradul de conștientizare asupra interconexiunilor dintre schimbările climatice, migrație și modelul actual de dezvoltare, precum și de a aprofunda informațiile despre schimbările climatice, în special către generația tânără din orașele din România. „Vor fi implicați peste 150 de elevi ai liceului, iar dorința noastră este să devină multiplicatori de informație, să fie conștienți cât de importantă este acțiunea lor, de ceea ce fac în fiecare zi , de modul în care au grijă de mediu și de semenii lor, inclusiv de cum reciclează sau unde aruncă gunoiul”, a declarat prof. Aurelia Horotan.

Colaje, scrisori și o „vânătoare de comori”

Echipa formată din cinci elevi ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu, coordonați de profesoara Aurelia Horotan și ajutați de numeroși voluntari, au pregătit pentru ceilalți colegi o serie de activități inedite menite să-i facă atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Una dintre activitățile evenimentului din 7 octombrie, prin care elevii își pot exprima opiniile privind criza climatică este colajul cu tema „Reciclare creativă: Canicula”. Acestea vor fi realizate din materiale proprii reciclate și vor fi reunite într-o expoziție în aer liber. „Colegii vor să se implice cât mai mult, pentru că și ei au înțeles că este vorba despre viitorul nostru și al generațiilor viitoare. I-am convins nu doar pe colegii de clasă, ci și pe alții să ia parte la activitățile noastre din 7 octombrie”, a declarat Bianca Lupean, unul dintre elevii organizatori.

liceeni ghibu

De asemenea, adolescenții au ocazia să-și exprime ideile despre cum pot să contribuie la un mediu mai bun printr-o scrisoare adresată comunității. O altă activitate interactivă este „Vânătoarea  de comori”, organizată pe un traseu presărat cu întrebări tematice, iar fiecare răspuns corect le va aduce elevilor implicați puncte care vor fi contabilizate, iar la final vor fi recompensații cu produse sustenabile.

1.000 de semnături pentru o petiție depusă la Parlamentul European

Zilele acestea, în cadrul aceluiași proiect, liceeni voluntari strâng semnături pentru a înainta o petiție ce va fi înmânată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul celei de-a 27-a sesiuni a Conferinței Părților Națiunilor Unite (COP 27), care va avea loc în noiembrie 2022 în Egipt.

Liceeni de la  Ghibu au nevoie de 1.000 de semnături care se vor adăuga celorlalte strânse de către ceilalți voluntari din țară, astfel România va participa cu peste 10.000 de semnături.

„Simt că tot ceea ce fac în cadrul acestui proiect contează. Nu este ceva ce întâlnim des în zilele noastre, mereu vorbim despre problemele climatice, dar niciodată nu facem și ceva care să schimbe cu adevărat ceea ce se întâmplă. De aceea, mă simt mai activă și determinată ca niciodată, îmi dă încredere, putere și o anumită responsabilitate prin simplul fapt că  știu că semnătura mea și a altor colegi contează”, a precizat Ioana Mădălina Milea, elevă în clasa a XI a, a aceluiași liceu.

Prin intermediul petiției, reprezentanții Climate of Change, din întreaga Europă, doresc să obțină o dezbatere prin care, toate punctele pentru care s-a semnat petiția, la nivelul țărilor europene participante în proiect să fie incluse în agendele politice europene:

  1. Accelerarea procesului de tranziție către utilizarea energiilor curate și regenerabile și oprirea finanțării combustibililor fosili
  2. Trecerea către o economie echitabilă din punct de vedere social și ecologic, punând interesele societății și ale naturii mai presus de cele ale corporațiilor
  3. Protejarea migranților climatici printr-o politică de migrație bazată pe drepturile omului și oferirea de sprijin financiar celor mai vulnerabile comunități
  4. Participarea tinerilor în luarea deciziilor politice prin crearea de consilii pentru tineret în UE și statele membre.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Io

Acum 1 an

indoctrinare de la o varsta cat mai mica cu noua religie! inchinarea la natura!
Raspunde

@@@

Acum 1 an

E bine sa respecti natura, dar proiectele astea sunt pierdere de vreme. Ia, mai bifeaza o activitate si nimic mai mult! Mai bine ar face o plimbare in natura sau ar citi o carte in timpul acordat ... proiectului!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus