Vineri,
01.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Cercul de lectură de la Pedagogic a fost inaugurat. Pentru proiect s-a alergat la Maratonul Internațional Sibiu

Cercul de lectură de la Pedagogic a fost inaugurat. Pentru proiect s-a alergat la Maratonul Internațional Sibiu

Un nou proiect pentru care s-a alergat în acest an la Maratonul Internațional Sibiu a fost dus la bun sfârșit. Este vorba despre „Peda citește”, un spațiu multifuncțional creat pentru elevii Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu. Este un proiect colectiv pe care inițiatorii îl consideră a fi un prim pas menit să transforme o instituție publică într-o școală creativă, atractivă și vizibilă. Astăzi, 6 octombrie, a avut loc inaugurarea acestui spațiu neconvențional în care elevii colegiului vor avea cercuri de lectură, vor viziona filme, vor asculta muzică sau vor susține cursuri care nu implică o prezență numeroasă la clasă.

Adela Dinu este profesor de română la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu. Ea, alături de alți profesori, de elevi și de părinți au avut anul acesta ca scop crearea unui spațiu multifuncțional chiar în inima colegiului.

„Am simțit nevoia să fac ceva și la mine acasă. Casa mea fiind Pedagogicul. Aici sunt profesoară de română”, spune Adela.

Prof. Adela Dinu

Inițiativa proiectului a plecat de la profesoara de română și asta pentru că de patru ani se ocupă de scrierea proiectelor pentru maraton. Povestește că a început ca simplu alergător, a continuat apoi ca fundraiser, iar în cele din urmă a ajuns să se ocupe de scrierea proiectelor. „Peda citește” a fost gândit, inițial ca un spațiu în care să se desfășoare activitățile cercului de lectură. Pe parcurs însă, pe măsură ce un spațiu nefolosit din școală se transforma într-unul neconvențional, s-a schimbat și viziunea și tot mai mulți s-au implicat pentru finalizarea acestui vis.

Rezultatul proiectului „Peda citește”

„Peda citește este mai mult decât un cerc de lectură. Este un proiect colectiv, primul dintre pașii pe care elevii și profesorii de la Colegiul Național Pedagogic din Sibiu îi vor face împreună pentru a transforma o instituție publică într-o școală creativă, atractivă, vizibilă. Proiectul de anul acesta își propune să-i motiveze pe elevi, profesori și părinți să acționeze la unison, pentru a transforma o încăpere neamenajată într-un spațiu neconvențional, în care elevii să discute despre cărți, să vizioneze filme, să scrie recenzii, să asculte muzică ș.a. Toți pașii în atingerea scopului vor fi făcuți împreună. Drumul va fi, în acest caz, mai important decât destinația. Pe drum vom învăța împreună lecții importante despre implicare civică și despre superputerile cărților”, stă scris în descrierea proiectului.

Așa a și fost. Adela spune că acest proiect nu e despre ea. Ci despre toți cei care s-au implicat: părinți, profesori, elevi și necunoscuți care au rezonat cu propunerea proiectului.

„Au fost zeci de colegi care au alergat, unii dintre ei pentru prima dată în viața lor. Am avut elevi care au strâns bani. Unii dintre ei au strâns în 24 de ore peste 1.000 de lei. A fost proiectul care și-a atins cel mai repede targetul. Ne-am propus să strângem 12.000 și am strâns 17.208 lei. A fost un fenomen. A fost incredibil”, povestește Adela.

„Peda citește” a fost inaugurat astăzi

Cu o astfel de implicare a luat naștere un spațiu plin de lumină și culoare în care elevii de la Colegiul Pedagogic vor petrece de acum în colo multe ore minunate, printre cărți, cu invitați speciali și printre oameni cu care rezonează.

Biblioteca Colegiului Pedagogic

„Ideea este ca acest spațiu să fie cât mai versatil. O dată pe lună o ne întâlnim ca cerc de lectură și urmează să avem întâlniri cu scriitori. În noiembrie, de exemplu, îl avem invitat pe Radu Vancu. În rest va fi folosit pentru o mulțime de alte activități. O dată cu crearea lui am reușit să rezolvăm și o parte din problema cu spațiul pe care școala noastră o are. Clasele de limbi erau împărțite de mult timp în două. Acum e mai ușor să găsească un loc pentru desfășurarea activităților”, mai spune Adela.

Astăzi, 6 octombrie, noul spațiu neconvențional a fost inaugurat în prezența profesorilor și a elevilor care au contribuit la realizarea lui. S-au întâlnit tot așa cum au făcut-o și până acum, punând mână de la mână pentru a aduce prăjituri și sucuri și pentru a crea atmosfera caldă care se potrivește perfect cu realizarea lor.

„Ne dorim ca acesta să fie doar începutul”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus