Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Ce este dieta keto?

Ce este dieta keto?

Am observat că multe persoane confundă stilul meu de viață cu un stil keto. Nici pe departe asta.

În primul rand vreau să mă asigur că înțelegi că nu condamn deloc acest stil de a mânca. De regulă nu condamn nicio dietă prin care o persoană își asigura toți nutrienții de care are nevoie.

Dieta ketogenică este folosită de foarte multă vreme, ea fiind concepută la început pentru tratatrea copiilor cu epilepsie. Adevărată dietă ketogenică era compusă din grăsimi în proporție de 95%.

În această dietă sunt excluși carbohidrații. Carbohidrații se regăsesc chiar și în legumele și frunzele verzi (broccoli, spanac, etc). Toate legumele conțin cantități mici de zahar. Acești copii, pentru care a fost dezvoltată aceasă dietă, nu puteau consuma nici legume. Ei erau nevoiți să aibă procentul de carbohidrați sub 5%.

Micilor pacienți cu epilepsie, cărora li se recomanda o dieta cu 95% grăsime și 5% carbohidrați, era de fapt o adevărată dietă ketogenică.

La ceea ce se referă oamenii astăzi că fiind o dieta “keto” este de fapt dieta “paleo” de acum 5-6 ani la care se adaugă grăsimile din lapte și anume -untul.

Stilul de mâncare “keto” este bogat în grăsimi și foarte scăzut în carbohidrați. Ce îmi place foarte mult este că exclude foarte mult mâncarea procesată, recomandările fiind să se consume alimente integrale.

Majoritatea grăsimilor vin din alimente integrale, care conțin și vitaminele solubile în grăsime. Toate acestea te fac să te simți sătul pentru o lungă perioadă de vreme.

Pentru simplu fapt că este o dietă în care ai mari șanse să nu te simți înfometat, anumite persoane o îmbrățișează cu drag.

Adepții dietei keto susțin că se simt excelent și sunt plini de energie. Aceștia sunt foarte atenți cu sursele alimentare și mă întreb dacă magia este în procentul macronutrienților sau în faptul că se exclude foarte mult mâncarea procesată.

Din experiența mea oamenii se simt mult mai bine, viață lor trece la un alt nivel atunci când pur și simpu își scot din alimentație mâncarea procesată. Mâncarea procesată poate fi cel mai mare dușman pentru o sănătate optimă.

Deci toate bune până acum despre această dietă.

Singura mea nemulțumire este că totuși este o dietă care impune destul de multe restricții. Este o dietă care nu promovează să asculți mesajele corpului tău. Practic, la fel ca multe alte diete …iți “impune” cumva ce să mănânci.         

Fiecare om este unic… fiecare om trebuie să își asculte organismul și să decidă cum este stilul alimentar perfect pentru el. Spre exemplu am întâlnit femei care trec mult mai ușor prin perioada menstruației cu un stil de viață keto, în timp ce altele își pierd menstruația din cauza nivelului scăzut de carbohidrați.

Te îndemn și pe tine, la fel ca pe toți cei cu care lucrez să asculți mereu modul în care răspunde corpul tău la o dietă.

Când vine vorba despre a face alegeri hrănitoare este esențial să iți asculți organismul, să vezi cum reacționează.

În concluzie… nu cred că dieta keto este rea sau bună pentru tine. Ce cred cu adevărat este că trebuie să vezi dacă corpul tău răspunde într-un mod pozitiv la acest stil de viață, pentru că la urma urmei modul în care ne hrănim se definește în stilul de viață.

Îți doresc să ai o viață fară diete… știi că era o vorbă: dacă iubești ceea ce faci nu vei simți niciodată că muncești. Același lucru se întâmplă și în cazul dietelor- dacă corpul tău răspunde pozitiv la felul în care mănânci, atunci nu vei mai simți nicio zi că ți dietă!

Spor la sănătate!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus