Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Cum poți alege dieta perfectă pentru organismul tău. Câteva sfaturi

Cum poți alege dieta perfectă pentru organismul tău. Câteva sfaturi

A început sezonul dietelor. Foarte multe persoane sunt atente acum la forma lor fizică și ar dori să mai schimbe ceva.

Poate și tu ai încercat mai multe diete și nici nu știi ce a funcționat sau nu a funcționat, nici nu știi ce e sănătos sau nu și parcă mărimile la haine sunt aceleași sau poate mai mari.

Hai să vedem ce e de făcut.

Cum îți alegi dietă potrivită astfel încât să îți servească și să o poți susține pe termen lung?

- În primul rând stai două minute cu tine și identifică-ți nevoile reale și preferințele. Gândește-te bine ce alimente nu îți plac deloc și care ar fi alimentele fără de care nu îți poți imagina viața?

Din practica mea am identificat două tipuri de persoane - unele care preferă să aibă un plan scris de masă și altele care preferă să învețe să își alcătuiască singure meniul în funcție de ce au la dispoziție.

- Cât timp ai dispoziție să îți pregătești mesele, să numeri caloriile, să cântărești mâncarea? Știi că anumite diete presupun aceste proceduri. De aceea este foarte bine să stabilești de la bun început dacă eșți o persoană dispusă să facă toate aceste acțiuni și să investească timp în acest sens.

Îți aduc în atenție faptul  că nu sunt absolut de acord cu dietele restrictive, foarte restrictive care taie grupe mari alimentare. Atunci când există foarte multe restricții, acea dietă nu va fi sustenabilă pe termen lung și va aduce foarte multe frustrări.

Discutam cu o bună prietenă care crede că mănâncă foarte sănătos, dar e foarte nemulțumită de cum se simte,și cum arată. Așa că, același lucru pe care i l-am spus și ei, vreau să ți-l spun și ție: atunci când nu ești mulțumit de felul în care arăți și felul în care te simți este clar că trebuie să schimbi ceva. Ar fi o nebunie să crezi că vei avea alte rezultate, continuând să faci aceleași lucruri.

Dar te întreb acum, cât de serios ești în această direcție?

Cât de mult îți dorești să îți transformi corpul?

În cazul în care te simți puțin pierdut pe drum poți apela la un specialist. Din fericire aceștia pot fi un real suport pentru tine.

Ce să urmărești atunci când alegi un regim alimentar?

- Să fie echilibrat, să furnizeze toate mineralele și vitaminele de care ai nevoie, să acopere nevoile tale de carbohidrați, proteine și grăsimi.

- Să funcționeze și să mai cunoșți persoane care au trecut și aplică dietă repsectivă în viața lor.

- Să fie sustenabil, să poți ține pe termen lung.

- Să fie ușor de urmat.

Mâncarea unei persoane poate fi otrava alteia, de aceea modul în care ne hrănim trebuie să fie personalizat pe fiecare în parte.

Există multe diete la care poți apela în funcție de ce obiective ai. Din tot ce am experimentat până acum, pentru mine dieta mediteraneeană mi se pare cea mai sustenabilă și ușor de urmat pe termen lung.

Când îmi doresc să fac anumite schimbări să instaurez echilibru hormonal, optez spre o dietă care cuprinde mai puțini carbohidrați. De asemenea, când îmi doresc să reglez tensiunea arterială și să diminuez anumite probleme ale sistemului circulator recomand dietă DASH. Practic, așa cum am precizat și mai sus, în funcție de obiectivele care le ai poți să iți conturezi stilul alimentar.

Spor la sănătate!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus