Miercuri,
30.04.2025
Innorat
Acum
8°C

Tu știi să recunoști o cafea bună? Ghid practic pentru iubitorii de cafea din Sibiu

Tu știi să recunoști o cafea bună? Ghid practic pentru iubitorii de cafea din Sibiu

Cafeaua de specialitate e ca un costum făcut la comandă – are un stil unic, se potrivește perfect și costă ceva mai mult. Cafeaua comercială, în schimb, e ca un tricou luat de la promoție, pare ok la prima vedere, dar după două spălări îți dai seama de calitatea lui :)

Dar cum descoperi într-un coffee shop dacă bei cafea de calitate (specialitate) sau doar ceva cu aromă de marketing? E destul de simplu,

-Întreabă de unde vine cafeaua – dacă răspunsul e doar „100% Arabica” fără alte detalii, e ca și cum ai întreba un somelier ce fel de vin urmează să bei și ți s-ar spune „roșu”. O cafea de specialitate autentică are trasabilitate clară, de la fermă la ceașcă, are informații clare despre data prăjirii, ce note poți descoperi, de corp, etc.

-Gustă fără zahăr – o cafea bună nu are nevoie de camuflaj. Dacă simți doar amăreală și regret, ai primit ceva prăjit prea tare, nu o cafea echilibrată.

-Uită-te la boabe – dacă arată uleioase și sunt de culoare maro închis spre negru e clar că au fost prăjite excesiv. Cafeaua de specialitate e prăjită cu grijă, ca să păstreze dulceața și notele naturale. Boabele de cafea de specialitate au o culoarea maro deschis, mată.

Și nu te lăsa păcălit de latte art-ul impresionant! Un desen frumos nu garantează o cafea bună – exact cum o mașină cu stickere sport, nu înseamnă că e rapidă. Echilibrul între o cafea extrasă corect și crema de lapte e mai importantă decât inimioara din spumă :)

La noi în coffee shop ne ghidăm după aceste principii, dar indiferent unde îți bei cafeaua, asigură-te că faci o alegere informată. Așa că, data viitoare când intri într-un coffee shop, întreabă-te, beau cafea de calitate (de specialitate) sau doar o poveste frumoasă?

Iulian Anton

Omul cu cafea de specialitate și povești de spus :)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 8218

Comentarii

5 comentarii

Nustiu

Acum 1 lună

eu stiu sa recunosc o cafea foarte scumpa, cum e cafeau din sibiu, preturi de paris etc.
Raspunde

Rob

Acum 1 lună

Cea mai bună cafea e cea care îți place. Și e cu atât mai bună dacă o bei cum vrei tu.
Raspunde

Ciorăpel

Acum 1 lună

„beau O cafea de calitate sau doar o poveste frumoasă“ - omul cu povești Să înțeleg ca la Anton se bea o poveste frumoasă? Prețurile au luat o razna în Sibiu la cafea. Aia de la 5togo ce mai vând cafea bună la preț corect. Dar și acolo au scumpit puțin. Mai scump la noi ca în Italia
Raspunde

Cafeaua dansez pentru tine

Acum 1 lună

Daca nu platesc 5 euro si nu ma face sa plang povestea de origine a cafelei, EU NU CONSUM! Draga domnule cu povesti, exista printre noi si oameni care au baut cafea in majoritatea capitalelor europene si totusi o prefera pe cea de acasa, facuta la ibric. Inteleg care este publicul tinta al acestei postari, totusi acest elitism in materie de cafea? Este o simpla cafea, ceva ce consumam zilnic de ani intregi, in mare parte a timpului in graba deoarece majoritatea mai si lucram, nu avem timp sa stam in zecile de cafenele de specialitate cu preturi exorbitante. Daca toata personalitatea ta se rezuma la faptul ca iti place/cunosti cafeaua, imi pare rau, dar esti la fel de fad ca si cafeaua "de duzina" pe care incerci tu sa o demonizezi. Penibil.
Raspunde

@Cafeaua ...

Acum 1 lună

Ecaxt! Totul se invarte in juru banilor... Ma intreb de unde isi procura patronii de cafenele cafeaua si de ce calitate e aceasta de ne vand ceasca de cafea cu 15 lei...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus