Marți,
19.08.2025
Partial Noros
Acum
18°C

Am ajuns la vorba lui Birț: Am mâncat în cel mai neobișnuit loc unde merg turiștii când ajung în Sibiu

Am ajuns la vorba lui Birț: Am mâncat în cel mai neobișnuit loc unde merg turiștii când ajung în Sibiu

În urmă cu câțiva ani, când Sibiul se pregătea să devină Regiune Gastronomică Europeană, șeful piețelor din oraș, Teodor Birț, anunța că Piața Cibin urma să primească un pavilion modern dedicat vizitatorilor. Ideea era ca turiștii care ajung în Sibiu să poată merge în piață și să deguste din bunătățile proaspete ale producătorilor locali într-un spațiu special amenajat. A trecut Regiunea Gastronomică, n-a rămas nimic în oraș în urma ei. Dar turiștii, în mod surprinzător, au început să meargă tot mai des în Piața Cibin.

Iată mai jos reacția a doi britanici, care ajunși recent în Sibiu au ținut neapărat să mănânce în Piața Cibin:

După cum puteți vedea, cei doi britanici au plecat satisfăcuți și sătui din piață. Și cazul lor nu este unic. Oarecum este de înțeles, oriunde în lume mâncarea stradală atrage, mirosurile îmbie și aglomerația dezleagă limbile. Cam aceeași atmosferă am găsit-o și joia trecută, în jurul prânzului, când am mers în piață să văd ce li se pare așa deosebit turiștilor.

Într-un colț al pieței există două terase unde se promovează mâncarea la grătar. Spre surprinderea mea, în ambele era coadă și trebuia să stai la rând dacă vrei să guști din preparatele lor: mici, ceafă la grătar, virșli, piept de pui la grătar, hot-dogi. Toate vin sub forma unui meniu cu cartofi prăjiți. Am cerut exact ce au mâncat și britanicii.

Până au fost gata preparatele, adică până s-au prăjit cartofii că micii sunt non stop pe grătar, am putut observa că doamnele ”de la bucătărie” au bonete și lucrează cu mănuși, detalii ignorate de multe restaurante, inclusiv unele cu pretenții din Sibiu.

Revenind la mâncare, pot să spun că micii au dimensiuni generoase, că nu sunt arși sau uscați la exterior, la interior sunt puțin zemoși și au un gust în general plăcut. Până la urmă sunt mici, nu vreo delicatesă. De fapt, ca să vă dați seama de nivelul culinar al pieței, aflați că singura întrebare care ți se pune când comanzi este dacă vrei ketchup sau sos de usturoi la cartofi. Da, ketchup sau sos de usturoi... O abominație oriunde în lumea civilizată.

mici piata cibin

Pe de altă parte, în cele 30 de minute petrecute la terasă am cunoscut un elvețian cu un câine de vânătoare care înainte să comande a trecut pe la fiecare masă în parte și a întrebat dacă e bună mâncarea, ca să știe ce să-și comande. Pe urmă a negociat cu romii de la masa vecină, care voiau să-i cumpere câinele. Negocierile s-au oprit pe la o mie de euro. Totul lângă un magazin pe care scrie că are haine din Germania, dar care arată exact ca cele din China. La doi pași de pancartă un steagul Ucrainei care garantează că strugurii sunt de calitate.

Nu poți inventa așa ceva. Și cred că exact asta le place turiștilor, faptul că totul este autentic, direct, netrecut prin filtrul înfrumusețării obligatorii pentru musafiri. Piața Cibin dezvăluie fața reală a Sibiului mult mai corect decât o face Piața Mare. Unde mai pui că la Bistro Drumețu' o masă costă doar 18 lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

12 comentarii

Emil

Acum 2 ani

Elvetienilor nu le-a venit sa creada de-au intrebat clientii.
Raspunde

Muresan

Acum 2 ani

Cred ca turistii, genul de turisti ca cei doi britanci, apreciaza mai ales pretul. Unde poti sa-ti umpli borhanul cu 3 euro si jumatate? Locul e fara pretentii, iar mancarea comestibila. Sa va fie de bine...
Raspunde

Alex

Acum 2 ani

Asta si faptul ca a lor carne este execrabila. Cat am stat prin UK am aruncat atat carne de pui cat si de porc in momentul in care o gateam, mirosea absolut oribil (nu am ajuns sa gust ca o aruncam inainte sa fie gata). Si nu, nu era expirata, am luat de mai multe ori, din mai multe magazine.
Raspunde

Adi

Acum 2 ani

Domnu' reporter, mai umblați puțin prin lumea pe care dumneavoastră o numiți "civilizata" (ma faceți sa râd) și sa vedeți pe acolo abominatii culinare, nu sos de usturoi pe cartofi. De exemplu, in Scoția de unde vin vedetele youtube menționate, de care nu a auzit nimeni, se mănâncă deep fried Mars, Bounty sau Snickers alături de o porție de cartofi pe care ești întrebat dacă sa îți pună sau nu oțet și/sau ketchup.
Raspunde

Claudiu

Acum 2 ani

Dacă trăim clipa în care se scrie/citește la "cronic de restaurant" despre un birt din Piața Cibin sau o bodegă din Târgul de vechituri, iertat să fiu, chiar nu prea are cu se mândri Sibiul în materie de gastronomie. Că niște turiști englezi, că niște vloggeri pe ieftineală se dau pe spate pe motiv de mici sau gogoși, să fiu iertat.... Îți vine un prieten de departe. Îl duci în Piață, la mici ? Dacă, da, înseamnă că mai e mult până departe.
Raspunde

CA

Acum 2 ani

''Nu-s fan al cartofilor în combinație cu carne.'' scria acum doua saptamani autorul :))))))
Raspunde

Justin

Acum 2 ani

Va spun eu străinii citesc recenzii și decât sa fie jefuiți prin piața mica sau mare cu niște preturi de Monaco ,mai bine mănâncă mici sau ciolanul cu fasole celebru. Eu nu cred ca romanii mănâncă în centru Londrei ci kebap cu 9 gbp asa ca ce ne mai miram .
Raspunde

Jiji Berbecali

Acum 2 ani

La birtul lui birț ! Bun administrator pe banii primariei ,pe ce pune el mana se vede din satelit. Targul Obor zici ca face parte din Principatul Monaco iar de pirte ce sa mai vorbim, Elvetia e departe de calitatea noastra. Dar e cioban din neamul meu asa ca e normal.
Raspunde

Marioara

Acum 2 ani

Buna locanta! Servetelele sunt la discretie...
Raspunde

Codra

Acum 2 ani

Acolo e locul de luat masa pentru Autoritatea Nationala pentru Calin Moldovan
Raspunde

M

Acum 2 ani

Nu e chair așa abominație sosul respectiv, se practică peste tot chiar și în "vestul civilizat" când e vorba de mâncare vândută la tonete stradale.
Raspunde

Master chef

Acum 2 ani

Unii habar n-au, dar vorbesc! Sosul de usturoi e o.k. pt. cartofi...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus