În urmă cu câțiva ani, când Sibiul se pregătea să devină Regiune Gastronomică Europeană, șeful piețelor din oraș, Teodor Birț, anunța că Piața Cibin urma să primească un pavilion modern dedicat vizitatorilor. Ideea era ca turiștii care ajung în Sibiu să poată merge în piață și să deguste din bunătățile proaspete ale producătorilor locali într-un spațiu special amenajat. A trecut Regiunea Gastronomică, n-a rămas nimic în oraș în urma ei. Dar turiștii, în mod surprinzător, au început să meargă tot mai des în Piața Cibin.
Iată mai jos reacția a doi britanici, care ajunși recent în Sibiu au ținut neapărat să mănânce în Piața Cibin:
După cum puteți vedea, cei doi britanici au plecat satisfăcuți și sătui din piață. Și cazul lor nu este unic. Oarecum este de înțeles, oriunde în lume mâncarea stradală atrage, mirosurile îmbie și aglomerația dezleagă limbile. Cam aceeași atmosferă am găsit-o și joia trecută, în jurul prânzului, când am mers în piață să văd ce li se pare așa deosebit turiștilor.
Într-un colț al pieței există două terase unde se promovează mâncarea la grătar. Spre surprinderea mea, în ambele era coadă și trebuia să stai la rând dacă vrei să guști din preparatele lor: mici, ceafă la grătar, virșli, piept de pui la grătar, hot-dogi. Toate vin sub forma unui meniu cu cartofi prăjiți. Am cerut exact ce au mâncat și britanicii.
Până au fost gata preparatele, adică până s-au prăjit cartofii că micii sunt non stop pe grătar, am putut observa că doamnele ”de la bucătărie” au bonete și lucrează cu mănuși, detalii ignorate de multe restaurante, inclusiv unele cu pretenții din Sibiu.
Revenind la mâncare, pot să spun că micii au dimensiuni generoase, că nu sunt arși sau uscați la exterior, la interior sunt puțin zemoși și au un gust în general plăcut. Până la urmă sunt mici, nu vreo delicatesă. De fapt, ca să vă dați seama de nivelul culinar al pieței, aflați că singura întrebare care ți se pune când comanzi este dacă vrei ketchup sau sos de usturoi la cartofi. Da, ketchup sau sos de usturoi... O abominație oriunde în lumea civilizată.
Pe de altă parte, în cele 30 de minute petrecute la terasă am cunoscut un elvețian cu un câine de vânătoare care înainte să comande a trecut pe la fiecare masă în parte și a întrebat dacă e bună mâncarea, ca să știe ce să-și comande. Pe urmă a negociat cu romii de la masa vecină, care voiau să-i cumpere câinele. Negocierile s-au oprit pe la o mie de euro. Totul lângă un magazin pe care scrie că are haine din Germania, dar care arată exact ca cele din China. La doi pași de pancartă un steagul Ucrainei care garantează că strugurii sunt de calitate.
Nu poți inventa așa ceva. Și cred că exact asta le place turiștilor, faptul că totul este autentic, direct, netrecut prin filtrul înfrumusețării obligatorii pentru musafiri. Piața Cibin dezvăluie fața reală a Sibiului mult mai corect decât o face Piața Mare. Unde mai pui că la Bistro Drumețu' o masă costă doar 18 lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 12190
Ultimele comentarii
Acum 40 minute
Bitt Dannman
Acum 42 minute
Bitt Dannman
Acum 45 minute
Q
Acum 51 minute
R.
Acum 1 oră
Q